anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Nieuznana reklamacja

enianka88
#9 Pomysłodawca#

Witam ,czy jak sprzedawca po złości nie uznał reklamacji i każe mi odebrać produkt którego nie chce to czy muszę go odebrać na swój koszt? Dla mnie może wylądować w koszu. Dodatkowo niechcący kliklam zakończ spor.

oznacz moderatorów
16 ODPOWIEDZI 16

NipponShorty
#14 Krzewiciel#

Co to znaczy "po złości?"
Reklamacja ma to do siebie że sprzedawca ma prawo ją rozpatrzeć z  skutkiem pozytywnym bądź negatywnym.
Sprzedawca ponosi koszty transportu podczas reklamacji w obydwie strony, ustosunkował się do tego nawet UOKiK, poniżej daje cały artykuł do zapoznania się :

https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-reklamacja-towaru-kto-ponosi-koszty-przesylki 

Ale powiedz też coś więcej co reklamowałaś i co nie działało?

oznacz moderatorów

enianka88
#9 Pomysłodawca#

Sprzedawca wydał opinie zanim zobaczył przedmiot. Sprawa dotyczyła zegarka wysłał specjalnie popsuty pasek w ramach reklamacji a gdy odesłałam oba paski to jeszcze nie dotarly i już wydał opinie...próbował zmusić do zakończenia dyskusji i jeszcze straszył sądem... allegro na to nie reagowało. Dostawalam od Pana dziesiątki wiadomości o każdej porze dnia i nocy.

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

Miał prawo odrzucić reklamację skoro nie dostał w czasie 14dni od złożenia reklamacji  towaru do ekspertyzy reklamacyjnej

oznacz moderatorów

enianka88
#9 Pomysłodawca#

Pierwsze wysłał pasek który miał byc w ramach reklamacji. Gdy go odebrałam we wtorek okazał się popsuty. Dostałam w środę etykietę i odesłałam w piątek. Także to nie mój wina ze sprzedawca za pierwszą reklamacja wysłał pasek i dopiero jak napisałam że jest popusty to jej nie uznał. Druga reklamacja kiedy odyslalalm przedmiot mieściła się w 2 tyg.

oznacz moderatorów

Crow_Empire
#13 Ambasador#

Spór możesz otworzyć ponownie.

Sprzedawca prywatny, czy firma?

oznacz moderatorów

enianka88
#9 Pomysłodawca#

JG-Smart. Czytalam w internecie i wprowadzacie w błąd ponieważ to sprzedawca powinien mi odesłać przesyłkę. Dostałam tutaj artykuł i to nie w mojej kwestii.

oznacz moderatorów

NipponShorty
#14 Krzewiciel#

@enianka88 Ale który z Nas wprowadza Ciebie w błąd? Sam podesłałem Tobie artykuł....

oznacz moderatorów

enianka88
#9 Pomysłodawca#

Allegro w dyskusji kazalo mi odebrać przedmiot na swój koszt. Dodałam screen.

oznacz moderatorów

NipponShorty
#14 Krzewiciel#
oznacz moderatorów

nat_not
Moderatorka
Moderatorka

@enianka88 Zgodnie z informacją widoczną na zrzucie powinnaś ustalić ze sprzedającym w jaki sposób towar do Ciebie wróci.

Natalia
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

enianka88
#9 Pomysłodawca#

Kolega napisał że nie ja powinnam taka przesyłkę opłacać. Dodał screen który o tym mówi. Nie mam możliwości nic ustalić bo jak pisałam niechcący zamknęłam dyskusje a mimo wiadomości bezpośrednio do allegro nikt jej nie przywrócił.

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#19 Nestor#

No i prawidłowo. Na jego koszt jest przy uznanej reklamacji. Na Twój koszt jest przy odrzuconej reklamacji. Mówiłaś, ze odrzucił. Nie wnikam  w to czy słusznie czy nie, tylko tak już jest zgodnie z prawem.

oznacz moderatorów

enianka88
#9 Pomysłodawca#

Screenshot_2024-10-14-13-22-29-46_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Poczytaj o tym na stronie UOKiK, oni stoją na stanowisku że sprzedający ponosi koszty odesłania pomimo nie uznanej reklamacji  :

Rzecznik Konsumentów i UOKiK. Organy te stanęły na jasnym stanowisku, zgodnie z którym bez względu na sposób rozpatrzenia reklamacji, a więc również w przypadku jej nieuznania, to sprzedawca ponosi wszelkie koszty związane z rozpatrzeniem reklamacji. Zaliczyć należy do tego również koszty dostarczenia i odesłania towaru.

oznacz moderatorów

enianka88
#9 Pomysłodawca#

To co można z tym zrobić ? Plus jak mam przywrócić dyskusje z JB-Smart. Jak wpłynąć na decyzję allegro że to ja mam płacić za zwrotna przesyłkę skoro to nie jest zgodne z prawem.

oznacz moderatorów

enianka88
#9 Pomysłodawca#

Screenshot_2024-10-14-13-16-41-16_e307a3f9df9f380ebaf106e1dc980bb6.jpg

oznacz moderatorów