anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Sprzedawca nie odebrał zwrotu smart - Poczta Polska wzywa mnie do zapłaty za nieodebraną paczkę

MAMY ROZWIĄZANIE!
KomputerowiczPl
#9 Pomysłodawca

Dzień dobry , korzystam z allegro kilka lat i pierwszy raz spotyka mnie takiego typu sytuacja.

Zakupiłem 18 listopada ,,FOTEL OBROTOWY KRZESŁO BIUROWE NA KÓŁKACH'' za 78 zł. Przesyłka dotarła do mnie 20 listopada. Tego samego dnia złożyłem sprzedawcy reklamację na fotel. Sprzedawca następnego dnia rozpatrzył reklamacje na podstawie przesłanych zdjęć i odrzucił ją . Odwołałem się od tej decyzji i tego samego dnia sprzedawca ponownie odrzucił reklamację i napisał w skrócie  ,, jeśli towar nie spełnia Pana oczekiwań ma Pan prawo do darmowego zwrotu.''

Posłuchałem się porady sprzedawcy allegro i zgłosiłem następnego dnia 21 listopada zwrot i nadałem paczkę na Poczcie Polskiej 24 listopada. Zapomniałem wręcz już o sprawie , aż  4 grudnia przyjechał do mnie kurier z Poczty Polskiej i z tą samą paczką. Powiedział mi , iż odbiorca odmówił przyjęcia paczki ,wróciła ona do mnie do nadawcy i teraz jeśli chce odebrać paczkę muszę umieścić bodajże z tego co pamiętam około 60 zł opłaty.  Odmówiłem odbioru , paczka została na Poczcie Polskiej.

Tego samego dnia doradca allegro w moim imieniu otworzył dyskusję i napisał ,,(nick sprzedawcy) kupujący zgodnie z Państwa prośbą odesłał przesyłkę, której Państwo nie odebrali. W tej sytuacji to Państwo są zobowiązani do pokrycia kosztu powrotu przesyłki do nadawcy w wysokości 60 zł. Dopiero wtedy kupujący będzie mógł podjąć przesyłkę z Poczty i odesłać ją ponownie. Dodatkowo z racji na brak odbioru z Państwa strony nadal konieczne jest wykonanie zwrotu pieniędzy w terminie 14 dni od zgłoszenia.

Sprzedawca odpisał następnego dnia ,,Dzień dobry, przekazuję wiadomość do odpowiedniego działu.'' i następnego dnia ( 6 grudnia ) dostałem wiadomość w dyskusji allegro od bota allegro ,,Zwrot pieniędzy przez Allegro nie powiódł się. Spróbuj jeszcze raz korzystając z wpłaty tytułem zwrotu. Dzięki temu kupujący dostanie zwrot pieniędzy, a Ty szybciej otrzymasz zwrot prowizji.''.

Wypowiedział się wtedy doradca na moją prośbę ,,Dzień dobry, skontaktował się z nami Kupujący KomputerowiczPl, ponieważ otrzymał informację o nieudanej próbie zwrotu pieniędzy. Proszę Sprzedającego (nick sprzedającego) o prawidłowe wykonanie zwrotu pieniędzy dla Kupującego. Jeśli zwrot nie zostanie wykonany poprzez Allegro Finanse to proszę o zamieszczenie potwierdzenia w prowadzonej dyskusji. Dodatkowo utworzyłem na Państwa koncie sprawę e-mail o numerze (numer sprawy allegro).  Skontaktujemy się z Państwem i pomożemy w prawidłowym zleceniu zwrotu pieniędzy.''

Sprzedawca milczał w dyskusji , aż 8 grudnia  pojawiła się wiadomość automatyczna ,,Sprzedający zwrócił Ci pieniądze za zakupy: 78,00 PLN.

Pieniądze w ciągu 3-7 dni roboczych trafią na konto lub kartę, z którego był opłacony zakup. W mejlu znajdziesz informacje o zwrocie.

Zakończyliśmy Dyskusję w związku z rozwiązaniem problemu. W przypadku dalszych problemów zgłoś ponownie problem.''

Pomyślałem sobie sprawa rozwiązana i zapomniałem o sprawie . Niestety dzisiaj niespodzianka listonosz Poczty Polskiej zawitał z listem od Działu Obsługi Podsprzedażowej Poczty Polskiej.  Poinformowali mnie , iż paczka właśnie ta z fotelem nie jest nadal odebrana i mam teraz podjąć decyzję. Mam 30 dni od daty odbioru niniejszego pisma , po tym czasie Poczta Polska podejmie czynności zamierzających do wyegzekwowania należności, co spowoduje obciążenia dłużnika kosztami takiego postępowania. 

Mam 2 możliwości :

1) Złożyć dyspozycje odesłania przesyłki na wskazany adres, opłacić kwotę 26 zł obciążenia przesyłki i do tego koszty odesłania 42 zł.

2) Złożyć dyspozycje o rezygnacji z odbioru przesyłki , co jest równoznaczne ze zleceniem przekazania jej do utylizacji , należy opłacić tylko koszt ciążący na przesyłce.

Czy mogę prosić o poradę co mogę zrobić w tej sytuacji? Mam wezwać sprzedawcę allegro do podjęcia decyzji i poniesienia kosztów? 

oznacz moderatorów
53 ODPOWIEDZI 53
az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@pecela @RED mnie zastanawia skąd poczta w smarcie ma dane osobowe allegrowicza? Pamietam jak żona paczkę ze zwrotem na pocztę odniosła to napisała tylko kod zwrotu. W smarcie allegro uważa się za nadawcę jak się paczka rozwali i zmuszają sprzedawców do reklamowania u nich, chyba że poczta ma inaczej bo jak zwykle 20lat zapóźnienia w rozwoju.

oznacz moderatorów
AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Zwrotów pocztą nie robiłam co najmniej od wakacji. Jednak wtedy była generowana etykieta, nie kod. W ogóle nie miałam mozliwości wygenerowania kodu. Kody to były do paczkomatów, automatów itp. Akurat pamietam, bo ja  z tych co wolą sami przykleić etykietę niz ryzykować, że kurier na samochodzie w pospiechu źle przyklei i nawet tu gdzies posta o dodanie możliwości druku etykiet do paczkomatów zakładałam. Oczywiscie zero reakcji, do tej pory całkiem często posty o pomylonych paczkach bywają... A tak prosto można częsci tego zaradzić... Mogło jednak coś się zmienic. Allegro to taki portal gdzie co 2 dni coś drastycznie zmieniają i już dawno njsumienniejsi przestali za tym nadążać...

#20 Guru ⭐⭐

@az1rael

Nie ma znaczenia czy nadajesz z etykietą czy na kod. W e-nadawcy tworzysz etykietę, którą w przypadku nadania bez etykiety drukuje pracownik w placówce, a nie nadawca ta domu.

A etykiety Pocztexu pochodzą zawsze z e-nadawcy (wyjątkiem są etykiety wypełniane ręcznie). Systemy Allegro takie jak WzA czy system zwrotów, to tylko nakładka e-nadawcę. A dane nadawcy i adresata przesyła Allegro. Kluczowe jest też oznaczenie na etykiecie "Partner B", które oznacza, że przesyłka pochodzi od brokera, a nie od nadawcy bezpośredniego.

oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@pecela no dobra ale jak wspominał red smart to darmowy zwrot a tu nagle ktoś cię wali opłatami nie wiadomo za co i musisz podejmować decyzje prawne za kogoś mimo, że towar nie twój. Allegro w momencie nadania powinno wziąć odpowiedzialność za paczkę i smartowego kupującegio nic nie powinno obchodzić

oznacz moderatorów
pecela
#20 Guru ⭐⭐

@az1rael

Tu musisz odróżnić dwie rzeczy. Własność towaru w paczce oraz własnośc paczki. I teraz, o ile towar należy do sprzedawcy, to sama paczka należy do nadawcy, czyli kupującego. OP musi podjąć decyzję w sprawie paczki, a nie w sprawie towaru (decyzja w sprawie towaru ma charakter wtórny). 

Co ważne, opłaty te zostały zatwierdzone przez UKE.

Ps. Ja bym się zastanowił jaki był powód zwrotu do nadawcy. Jest on zawsze opisany na przesyłce.

oznacz moderatorów
drekenzes
#19 Nestor ⭐

@KomputerowiczPl No ja się nie dziwię, że sprzedafca (przez "f") nie odebrał przesyłki zwrotnej. Za 78 zł takie krzesło to szmelc, więc będąc świadomym jaki syf sprzedaje, doszedł by mu jeszcze koszt utylizacji (pewnie poczta zrobi to taniej i nie będzie musiał się przejmować BDO).

Czekam na rozwój sytuacji i kolejnych decyzji Allegro w tej sprawie.

#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@KomputerowiczPl a ja napiszę inaczej - zostałeś oszukany przez allegro

na stronie

https://allegro.pl/smart

serwis pisze, że masz darmowe zwroty jak wykupisz smarta

czy twój zwrot jest dla Ciebie darmowy?

nie, bo musisz coś płacić

ktoś tu kłamie lub mataczy

@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

co z tym zrobicie?

@KomputerowiczPl kompletnie nie wiesz jaki numer wywinęła poczta jako poddostawca allegro delivery, może wcale sprzedawcy nie doręczyła zwrotu, może było awizo lub sprzedawca go nie otrzymał

zgłaszaj jako nadawca reklamację do allegro

Nie chcę bronić tu w żaden sposób sprzedawcy ale jakoś zapomniałeś do niego zadzwonić i porozmawiać jak człowiek - by dowiedzieć się co się dzieje

Czekasz co zrobi allegro - ale gwarantuję Ci, że nie przyzna się do błędnych deklaracji podawanych zacytowanym linku i nie napisze wprost, że ich allegro delivery to jeden wielki syf  - my nadal czekamy aż allegro wykona od nas odbiór paczek z 2 stycznia

i teraz najważniejsze - ustawa konsumencka mówi wprost, że to kupujący ponosi koszt odesłania przesyłki po odstąpieniu od umowy

to dlaczego domagasz się tej kwoty od sprzedawcy?

oznacz moderatorów
pecela
#20 Guru ⭐⭐

@RED

Poczta Polska nie podwykonawcą Allegro Delivery. Tu Allegro nie występuje jako przewoźnik, tylko jako płatnik.

Darmowy jest zwrot czyli przesyłka do sprzedawcy. Przesyłka zwrotna z powodu odmowy odbioru lub nieodebraniu po awizacji, to już zupełnie co innego.

A dalej jest jak piszesz. To kupujący ponosi koszty zwrotu, a w przypadku gdy ma wykupionego Smarta, to Allegro ponosi koszt wysyłki, ale nigdzie nie ma, że w razie nieodebrania, Allegro poniosi też koszt przesyłki zwrotnej. 

oznacz moderatorów
RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@pecela pokaż tego płatnika allegro w ich regulaminach i prawie pocztowym

dla mnie allegro to organizator wysyłki przez pośredników

oznacz moderatorów
pecela
#20 Guru ⭐⭐

@RED

Allegro w tym przypadku to broker, tak samo jak np Apaczka, Sendit czy Furgonetka. Broker zleca usługę przewoźnikowi w imieniu swojego klienta i udostępnia mu swoje zniżki.

A jeżeli chodzi świadczenie usług brokerskich to reguluje je umową o świadczenie usług pośrednika pomiędzy danym brokerem a operatorem pocztowym. Usługi brokerskie ogólnie nie podlegają pod prawo pocztowe, a pod Kodeks Cywilny.

Jedna tylko uwaga art 3

3. agent pocztowy - przedsiębiorcę pośredniczącego na rzecz operatora pocztowego w zawieraniu z nadawcami umów o świadczenie usług pocztowych lub zawierającego je w imieniu operatora pocztowego;

Tu Allegro jest właśnie takim agentem pośredniczącym w zawieraniu umów. 

oznacz moderatorów
RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@pecela jasne

to wracamy do regulaminu allegro i pokaż gdzie i w jakim miejscu allegro określa się jako agent pocztowy

regulamin smarta jest tutaj

https://allegro.pl/regulaminy/regulamin-uslugi-allegro-smart-jD4xM390DU3

i ma jak wół napisane:

• Allegro zapewnia Nabywcy bezpłatny zwrot Towarów zakupionych w ramach Ofert objętych Usługą, jak również w ramach Ofert, o których mowa w art. II ust. 3 lit. b powyżej w przypadku skorzystania przez Nabywcę z prawa odstąpienia od umowy, na następujących zasadach:

a. możliwe metody zwrotu Towarów określone są szczegółowo na liście dostępnej pod adresem: https://na.allegro.pl/metody-dostawy-smart;

b. Allegro może na wybrany przez siebie okres poszerzyć listę metod zwrotów Towarów objętych Usługą. Aktualna lista metod zwrotów Towarów dostępna jest pod adresem https://na.allegro.pl/metody-dostawy-smart;

c. Nabywcy przysługuje wyłącznie jednorazowy bezpłatny zwrot Towaru zakupionego w ramach danej Transakcji. W celu zwrotu Towarów Nabywca powinien skorzystać z odpowiedniego formularza dostępnego w zakładce „Kupione”, w sekcji Moje Allegro. W celu zwrotu Towarów realizowanych z Polski do Czech, Francji, Holandii lub Niemiec, Nabywca powinien dodatkowo skontaktować się ze Sprzedającym i uzyskać od niego bezpłatną etykietę zwrotną.

d. Nabywcy nie przysługuje prawo skorzystania z bezpłatnego zwrotu Towaru w przypadku ustawowego wyłączenia prawa odstąpienia od umowy, zgodnie z art. 38 Ustawy o prawach konsumenta z dnia 30 maja 2014 r. Powyższemu wyłączeniu podlegają również produkty lecznicze, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz wyroby medyczne wydane z apteki (art. 96 ust. 7 ustawy Prawo farmaceutyczne).

oznacz moderatorów
RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@pecela 

jak się wczytasz w ten regulamin i porównasz go zwykłego ogólnego regulaminu serwisu to zobaczysz, że jest napisany w sposób wyjątkowo mętny, zawikłany i przeczący sobie w poszczególnych punktach - ustawa konsumencka mówi, że umowa ma być napisana językiem prostym i zrozumiałym

serwis jak ognia unika użycia słów takich jak broker, agent pocztowy czy prawo pocztowe lub transportowe, widać też jest, że celowo jest ukrywany charakter umowy i cel umowy

i ma kwiatki typu

Allegro może zaoferować Nabywcy nowe warunki w trybie opisanym w art. X. ust. 2 Regulaminu.

Usługa nie obejmuje realizacji dostaw Towarów.

Usługa Allegro Smart!” lub „Usługa” – płatna usługa skierowana do Kupujących obejmująca możliwość skorzystania, bez konieczności ponoszenia wskazanej przez Sprzedającego opłaty, z określonych zgodnie z Regulaminem metod dostawy Towarów nabytych w Serwisie i ich zwrotów.

I TAK DALEJ

jest coś takiego

b. z bezpłatnego zwrotu Towarów, na zasadach określonych w art. III ust. 6 Regulaminu

który kieruje do

Nabywca Allegro Smart może korzystać opcjonalnie z dodatkowych płatnych usług, które Allegro może świadczyć w ramach Serwisu, szczegółowa lista tych usług dostępna jest na stronie: https://na.allegro.pl/metody-dostawy-smart.

ale jest coś takiego nie wspomniane powyżej

Allegro zapewnia Nabywcy bezpłatny zwrot Towarów zakupionych w ramach Ofert objętych Usługą, jak również w ramach Ofert, o których mowa w art. II ust. 3 lit. b

takich kwiatków jest dużo

oznacz moderatorów
pecela
#20 Guru ⭐⭐

@RED

Zarzyj do załącznika 16 do regulaminu Allegro. Jest tam definicja usługi dostawy oraz zwrotu towaru.

W tym załączniku mowa też o pośrednictwie, prawie pocztowym i przewozowym. Jest także, że Allegro jest albo nadawcą albo zleceniodawcą w zależności od typu przesyłki.

Tu mała uwaga. Załącznik 16 nie dotyczy Allegro Delivery, które ma własny regulamin, ale tu akurat nie jest to przesyłka Allegro Delivery.

oznacz moderatorów
KomputerowiczPl
#9 Pomysłodawca

Dziękuję wszystkim za pomocne porady w sprawie. Dzięki waszym poradą udało mi się rozwiązać raczej pomyślnie sprawę.

Dla zainteresowanych - Jak sprawa zakończyła się.

Dyskusja trwała od 31 grudnia 2025 do 12 stycznia 2026. Sprzedawca allegro podczas dyskusji podjął decyzje o utylizacji towaru. Po prosił mnie o przekazanie dokumentacji potwierdzenia przelewu ,a także o numer konta do przelewu 26 zł. Przekazał numer konta do księgowości i finalnie otrzymałem dzisiaj 12 stycznia zwrot 26 zł od sprzedawcy allegro.

Natomiast z Pocztą Polską za pomocą wiadomości e-mail 3 stycznia skontaktowałem się z nimi , przekazałem im decyzję w sprawie. Otrzymałem od nich 5 stycznia wiadomość e-mail ,,Dzień dobry, po zaksięgowaniu kosztów rezygnacja zostanie przyjęta. Przesyłka zostanie wyłączona z obiegu, a jej zawartość przekazana do utylizacji. Sprawa zostanie zakończona. ‘’. Od tamtej pory nie otrzymałem od nich żadnej wiadomości potwierdzającej zakończenie sprawy, więc raczej sprawa została już rozwiązana. Dla pewności jednak napiszę dzisiaj do nich e-mail zapytaniem o status sprawy czy jest wszystko w porządku i sprawa jest na pewno rozwiązana.

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc.

oznacz moderatorów