anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zwrot paczki ponad 31 kg

MAMY ROZWIĄZANIE!
jaruone
#8 Zapaleniec

Witam, kupiłem klimatyzator o wadze 31 kg. Zaraz po zakupie zwróciłem uwagę, ze na rurze wylotowej ma uszkodzenia (mała dziurka) więc uruchomiłem proces reklamacyjny (wymiana rury na nieuszkodzoną). W międzyczasie sprawdziłem, że muszę odczekać 24 h, gdyż nie wiadomo w jakeij pozycji klimatyzator był transportowany (wymóg producenta). Po odczekaniu wspomnianych 24h, uruchomiłem sprzęt, i cóż - delikatnie mówiąć jego kultura pracy odbiegała od moich oczekiwań. Dodatkowo pilot nie obsługiwał jednej funkcji (nawiew) - dopisałem wiec w założonej reklamacji , że chce jednak zwrócić towar , bo nie spełnia moich oczekiwań, i nie chcę już wymiany tej nieszczęsnej rury. Reklamację po stronie klienta obsługuje bot, i zaleca wypełnienie reklamacji na reklamator.com.pl - nie podoba mi sie ten pomysł, bo raz że jest tam sporo danych do uzupełnienia (np. numer seryjny urządzenia, które już spakowałem - przy 31 kg potrzebna była pomoc, wiec nie mam zamiarurozpakowywac paczki, by spisac numer), a dwa , że nie ufam w systemy reklamacji po za Allegro. Moje pytanie jest nastepujace - jeśli klikne zwrot przez Allegro smart, to będę mógł wygenerowac etykietę i zamówić kuriera ? nigdy nie miałem przypadku z tak gabarytowym produktem zwracanym przez Allegro, i nie wiem co zrobić, zeby nie "skopać" tematu, a już dostawa była problematyczna, i tylko dobre nastawienie kuriera i winda w bloku spowodowały, ze paczka dotarła do mnie do mieszkania. Prosiłbym o pomoc.

oznacz moderatorów
11 ODPOWIEDZI 11
piksarek
#9 Pomysłodawca

Najprościej spróbuj wygenerować zwrot. Jak się uda to dalej po problemie. Skoro przyszło "przez Allegro" to i tą samą drogą wróci. Allegro ma dane przesyłki (rozmiar i waga) bo sprzedający je deklarował przy wysyłce więc zapewne nie każą ci zawieźć urządzenia do paczkomatu. Skoro firma kurierska przyjęła przesyłkę w jedną stronę to i w drugą musi przyjąć. Zwrot z reguły jest tą samą metodą co dostawa. 

Poza tym nie myl zwrotu konsumenckiego z reklamacją. Jeśli masz prawo do zwrotu to nie baw się w reklamację. Szkoda czasu. 

oznacz moderatorów
RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@piksarek dlaczego wprowadzasz na minę Kupującego

on kupił i używał sprzęt - więc przy zwrocie konsumenckim straci pieniądze bo sprzedawca potrąci utratę wartości.

Jeżeli był wykupiony allegro smart to usługa reklamuje się darmowymi zwrotami także na reklamację

https://allegro.pl/pomoc/dla-kupujacych/zasady-zwrotow-i-reklamacji/jak-zwrocic-zakup-i-odeslac-prod...

cyt:

Jeśli reklamacja produktu dotyczy przesyłki w ramach Allegro Smart! i czas na odstąpienie umowy nie minął, sprzedający zobaczy opcję Bezpłatny zwrot w ramach Allegro Smart! Gdy ją wybierze, samodzielnie wygenerujesz bezpłatną etykietę do odesłania produktu.

Dopytaj allegro
@San_set @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów
piksarek
#9 Pomysłodawca

@RED Po pierwsze dlatego, że wyraźnie pisze, że chce odstąpić od umowy czy jak wolisz zwrócić, a po drugie dlatego, że nie pisze jakoby używał a jedynie, że uruchomił w celu sprawdzenia, a to jest dopuszczalne i nie powoduje obniżenia wartości (samo uruchomienie w celu sprawdzenia). 

oznacz moderatorów
pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@piksarek

Konsument może sprawdzić towar tak jak mógłby tego dokonać w sklepie stacjonarnym. Takie stanowisko prezentuje UOKiK, Komisja Europejska oraz TSUE.

oznacz moderatorów
jaruone
#8 Zapaleniec

Uruchomiłem sprzęty na dosłownie 10 minut, więc nie ma mowy o jakimkolwiek obniżeniu wartości - klimatyzatora jest głośny , nieporęczny, i najzwyczajniej, to nie jest to czego szukam, więc wolę skorzystać ze zwrotu konsumenckiego. To że "Pan Chińczyk" spakował z klimatyzatorem dziurawą rurę i pilota w którym nie działa jeden przycisk, to już inna sprawa - mogę o tym wspomnieć sprzedającemu, żeby sobie sprawdził. Cała sytuacja jest wkurzająca, bo po stronie sprzedawcy obsługą klienta zajmuje się bot i ciągle wkleja mi link do reklamatora. Inna sprawa, że twierdzi  , że ten przypadek kwalifikuje się pod reklamacje i jak uzupelnie ich zewnętrzną reklamację to bez problemu zorganizują odbiór - choć coś czuję, że to próba przejścia na zewnętrzny system, poza Allegro. Zrobię chyba tak, że odpalę zwrot Allegro Smart, spróbuję wygenerować etykietę i zobaczę co powie kurier. Jak będzie problem z odbiorem, to w otwartej dyskusji poproszę Allegro/sprzedawcę o zorganizowanie odbioru, ponieważ kurier nie chciał odebrać "gabarytu" - chyba nie ma innej drogi. Szukałem porad w Google, to AI podpowiada zwrot Smart i wybranie innego sposobu oddania i pisanie w odpalonej  dyskusji tyczącej się wady rury, by przysłali kuriera - może to jest też jakaś opcja?

oznacz moderatorów
jaruone
#8 Zapaleniec

Sam sobie odpowiem, bo temat może komuś się przyda, a widzę, że temat przerodził się w przepychanki, kto lepiej próbował podpowiedzieć i czemu ....

Temat zakończył sie następująco - konsultant powiedział, że oczywiście moge zwrócić towar przez Allegro Smart, a jeśli nie uda się to on pomoże (z racji tego że w sumie sprzęt ma również wady, a ich BOT przez jakiś czas mieszał w odpowiedziach w otworzonej dyskusji , namawiając do reklamacji w systemie zewnętrznym) - zwrot przez Allegro Smart oferował : Allegro Delivery DPD - automat lub punkt odbioru - co z wiadomych przyczyn (31 kg)  nie ma racji bytu. Zamówienie kuriera po odbiór z mieszkania - 19,99 PLN.  Telefonicznei ustaliłem z konsultantem , że zamówią kuriera. Wybrałem wysyłkę inną metodą, podałem w dyskusji dane do odbioru, konsultant przesłał mi dane z DHL-a - mają przyjechac w poniedziałek. Także przy takim "zwykłym zwrocie" , gdzie nie otwieracie dyskusji, klikacie zwrot i szukacie metody wysyłki mógłby być problem - albo płacićie 19,99 PLN z własnej kieszeni i później sie dogadujecie, albo niesiecie "paczuszkę" do Żabki (już wdzę jak ją przyjmują XD).

oznacz moderatorów
piksarek
#9 Pomysłodawca

@pecela Dokładnie tak. I z opisu wynika, że dokładnie to zrobił. Nie jest napisane ze używał, ale że "uruchomiłem sprzęt, i cóż - delikatnie mówiąć jego kultura pracy odbiegała od moich oczekiwań".

To jest dokładnie to co napisałaś "Konsument może sprawdzić towar tak jak mógłby tego dokonać w sklepie stacjonarnym.".

Nie jestem jasnowidzem i nie zgaduję co klient robił z tym sprzętem tylko opieram się na jego opisie sytuacji, a opis wskazuje jednoznacznie na uruchomienie w celu sprawdzenia co jest w pełni dopuszczalne i nie daje podstawy do obniżenia wartości zwrotu z odstąpienia od umowy.

oznacz moderatorów
pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@piksarek

Klimatyzator nie jest urządzeniem, które możesz sobie włączyć w sklepie stacjonarnym i je przetestować. Ono wymaga montażu przez profesjonalny serwis, obu jednostek (zewnętrznej i wewnętrznej), odpowiedniego ułożenia rurek z czynnikiem chłodzącym oraz napełnienia ich tym czynnikiem (jest to najczęściej rodzaj freonu).

oznacz moderatorów
Client:146715923
#3 Debiutant

@pecela Dlaczego przyjąłeś, że w tym temacie chodzi o klimatyzator typu split z zewnętrznym skraplaczem, a nie o jednoczęściowy, przenośny klimatyzator niewymagający profesjonalnego serwisu ani skomplikowanej instalacji? 

oznacz moderatorów
pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Client:146715923.

O przenośnym nie pomyślałem.

oznacz moderatorów
jaruone
#8 Zapaleniec

Chyba że jest to klimatyzator przenośny , jak mój.

oznacz moderatorów