Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Zakupiłam od jednego sprzedającego cztery przedmioty. Chcę zwrócić jeden z nich. Czy dokonując zwrotu w ramach allegro smart powinnam dołączyć do przesyłki paragon, który otrzymałam od sprzedającego, czy nie jest on potrzebny?
chyba najlepiej spytać sprzedawcy
"W razie odstąpienia od umowy umowa jest uważana za niezawartą, a konsument jest zwolniony z wszelkich zobowiązań. To, co strony świadczyły, ulega zwrotowi w stanie niezmienionym, chyba że zmiana była konieczna w granicach zwykłego zarządu. "
Tyle kc. Sprzedawca jednak nie może uzależniać przyjęcia zwrotu od załączenia paragonu. Możesz go jednak zwrócić, ułatwiając tym samym pracę sprzedajacemu - nie jest Ci w sumie do niczego potrzebny.
@Vryko Paragon może być potrzebny w przyszłości jako dowód do gwarancji / rekojmi.
Pozdr.
@br. Mylisz się. Jest przydatny, ale absolutnie nie jest niezbędny. Przedsiębiorca nie ma prawa uzależniać uznania/rozpatrzenia rękojmi/gwarancji od paragonu; wystarczy jakikolwiek inny dowód - aukcja, świadek etc.
zrób sobie ksero skan paragonu
i go odeślij sprzedawcy jeżeli go szanujesz jako człowieka
ja dzisiaj zmarnowałem 2h na wykonanie 10 zwrotów bo Kupującym nie chciało się dołączyć paragonu do przesyłki - ba większość niczego nie dołożyła do przesyłki
Czy osoba podająca się jako "Sołtys Allegro" to osoba pracująca dla Allegro, jako ekspert z reguł sprzedaży i zwrotów poprzez platformę Allegro?
jan_mnemonik
@jan_mnemonik Najlepiej żeby zainteresowany odpowiedział, ale spróbuję go wyręczyć bo jest człowiekiem skromnym, a może dziś ryby lub grzyby łowi 😁
Na pewno jest wieloletnim sprzedawcą (kupującym też), znającym doskonale przepisy i "obyczaje" Allegro. Nie pracuje dla Allegro, często służy radą jako wolontariusz.
Tytułu "ekspert" nie można używać ponieważ nie ma procedur przyznawania takiego tytułu. Nazywanie się publicznie ekspertem byłoby nadużyciem, ale gdyby takie tytuły były przyznawane na pewno taki tytuł by zdobył.
Sołtys Allegro to trochę żartobliwa ksywka, przydomek z dawnych lat.
Mam nadzieję że pomogłem.
@jan_mnemonik Witaj. Nie, nie pracuję dla Allegro. Nie stać ich na moje usługi 😉
@70ewa705 Nie musisz odsyłać towaru z paragonem, wystarczy formularz zwrotu, ten dostępny na Allegro.