anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zwrot

Linioo
#1 Nowicjusz

Dzień dobry, uprzejmie proszę o informację czy sprzedający może odmówić mi zwrotu, materac kupiony w SMART (materac posiadał opis w tytule aukcji 100x190 cm) w tytule aukcji jest napisane "Materac piankowy kokosowy 100x190 czarny H3 H4 KOKO T25 antyalergiczny 15cm" Numer aukcji 17887235556.
Informacja od sprzedawcy "Ten produkt ma wyłączone prawo odstąpienia od umowy. Nie możesz odstąpić od umowy, jeśli sprzedający wyprodukował ten produkt na Twoje indywidualne zamówienie – zgodnie z otrzymanymi od Ciebie wytycznymi, np.: koszulka z Twoim nadrukiem, pióro z grawerem." Jednak w mojej ocenie ten produkt nie zawiera znamion indywidualnego dostosowania tego produktu (w tytule aukcji jest napisane materac 190x100), dedykowania go tylko dla mnie, nie zawiera imiennej naszywki.
Uprzejmie proszę o odpowiedź.
Z poważaniem Iza [edycja]

oznacz moderatorów
5 ODPOWIEDZI 5

Client:44052296
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Linioo jeżeli nić nie personalizowałaś w zamówieniu to nie może odmówić zwrotu. Zgłoś problem z zamówieniem lub udaj się do lokalnego rzecznika praw konsumenckich.

oznacz moderatorów

jaszczur-ka
#12 Orędownik
oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

W tym wypadku ograniczenie możliwości odstąpienia od umowy nie ma zastosowania - sprzedający nie może odmówić przyjęcia zwrotu. 

Co więcej - Sprzedający nie poinformował Cię skutecznie o przysługującym Ci prawie do odstąpienia od umowy więc zgodnie z zapisami UOPK termin na zwrot wydłuża się do 12 miesięcy a sprzedający traci prawo do obniżenia wartości zwrotu - musi oddać Ci pełną kwotę. 

oznacz moderatorów

Syrena_zT
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Linioo jeżeli nie jest to produkt personalizowany, to załączona informacja o ograniczeniu nie ma tu zastosowania i sprzedający powinien przyjąć zwrot. 

Alicja
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Linioo to jest automatyczny ogólny zapis od allegro jak klikasz w zwrot, sprzedawcy pewnie chodzi o produkt higieniczny zapakowany itp. 

Z drugiej strony materace można zwracać ( chyba ) ale nie chciał bym dostać potem jakiegoś obślinionego ze wszami 😄