Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Chciałbym dowiedzieć się skoro allegro wprowadza takie zmiany rzekomo na naszą korzyść jak działa dokładnie i na jakiej podstawie "losuje" kuriera przy wyborze opcji dostawy allegro one box oraz Allegro Kurier.
Jest to dość istotne żeby ustawić sobie godziny graniczne i mieć pewność, że to co wyświetla się klientowi sklep jest w stanie sprostać i nie polegać na losowości doboru kuriera tym bardziej kiedy allegro doda kolejne firmy.
@WArrior221 Konsultuję tę sprawę.
@WArrior221 Nie udostępniamy informacji o narzędziach i statystykach, na podstawie których przypisujemy przewoźnika do zamówienia.
Mogę jedynie napisać, że badamy wiele czynników np. adres, przewidywany czas dostawy itp. Wszystko zależy od możliwości logistycznych przewoźników w danym momencie. Wybieramy najefektywniejszą opcję.
Rozumiem czyli w skrócie priorytet to zarobek, bo najważniejszych czynników nie możecie zbadać jak np. kiedy dokładnie kurier przyjeżdża pod dany adres albo jak sprzedawca się z danym kurierem dogaduje i może wysłać, a głównie od tego zależy czy paczka zostanie dostarczona terminowo. Dla klienta nie ma znaczenia kto dostarczy paczkę do waszego paczkomatu byle terminowo ale dla sprzedawcy ma znaczenie czy jest w stanie wysłać o danej godzinie paczkę danego przewoźnika albo ma kilka paczek Allegro One Box DPD i nagle jedna Allegro One Box One Kurier, raczej jest to ekonomicznie nieuzasadnione żebym dla jednej paczki wzywał kuriera albo wysyłał, tak samo zmuszanie do włączenia wszystkich dostaw gdzie jeden kurier zabiera paczki rano, a inny po południu. Tak jak Pani napisała nie na każdym adresie są takie same możliwości logistyczne i to sprzedawca wie najlepiej jakim kurierem wysłać żeby było dobrze dla sklepu i klienta i przede wszystkim terminowo.
Żeby nie było bez przekładu z dziś nawet:
To samo konto wczoraj wieczorem jeden DPD, dziś rano 3 ONE a godziny graniczne te same, więc to co Pani napisała jest kłamstwem niestety bo nie ma tutaj żadnego logicznego uzasadnienia żeby losować 1 paczkę kurierem DPD, a potem wszystkie kolejne innym kurierem.
Co jeszcze ciekawe na jednym koncie jest w listopadzie 20/4 na korzyść DPD na drugim 34/46 na korzyść ONE, a na fulfilment 2 razy więcej ONE. No ale chodzi oczywiście najbardziej o wysyłkę kurierem gdzie jest jeszcze większa loteria i zamieszenie a jako sprzedawca daje możliwość wyboru klientowi i udostępniam jak najwięcej jestem w stanie sposobów, tylko że klient jest wyboru pozbawiony.
Proszę tylko nie kłamać bo już lepiej nic nie mówić, bardzo dużo zamawiam jako klient i wcale nie jest to efektywne tylko losowe, loteria, chociaż coraz częściej oczywiście promujecie własnego kuriera, dajcie wybór a swoją usługę dopracujcie tak żeby była chętniej wybierana. Trzeba patrzeć na każdą stronę ale jak mam 1 paczkę dać kurierowi który **piiip**ziela cały dzień a inny dostaje kilkanaście to mało to efektywne a wręcz każdy na tym traci.
Allegro sugeruje i podsuwa dostawcę ale nie musisz się na to godzić i możesz zmienić jak wskazanego sobie nie życzysz.
Przecież właśnie nie da się zmienić masz Kuriera Smart i tyle, losowo dobiera, zamawiam prawie codziennie i zawsze jest to losowe z tym że ostatnio częściej allegro one wybiera a sprzedawca do smarta musi dodać co najmniej 2 kurierów z listy a najlepiej wszystkich pewnie dla lepszej trafności, przy allegro one box wybiera albo DPD albo ONE Kurier na szczęście usunęli UPS, więc jak niby można to zmienić ?
Dziś zrobiłem 3 zamówienie i wybrało mi 3 różnych kurierów 🙂
Chętnie bym dopłacał do inpostu ale mój kurier Inpost jest najbardziej zawalony paczkami i przyjeżdża najpóźniej wieczorem
@WArrior221 Ja niestety nie jestem w stanie określić, dlaczego tak się stało. Tak zadziałał nasz mechanizm.
Podtrzymuje również to, co napisała Natalia:
"Badamy wiele czynników np. adres, przewidywany czas dostawy itp. Wszystko zależy od możliwości logistycznych przewoźników w danym momencie. Wybieramy najefektywniejszą opcję."
"Ja niestety nie jestem w stanie określić, dlaczego tak się stało. Tak zadziałał nasz mechanizm."
Ja też, dlatego napisałem ten post i działa tak od dawna, a w zasadzie nie działa chyba że tylko dla allegro jest to efektywne.
Post i powielany frazes nic nie wnosi do sprawy, wystarczy podpowiedź jak ustawić godziny graniczne chociażby chyba, że po prostu nikt nie wie jak to działa to po prostu też proszę o taką informacje bo ja chce coś zmienić i poprawić dla nie tylko siebie ale i innych, mam na myśli kurierów i klientów.
Dla jasności godzin granicznych przestrzega tylko inpost praktycznie 🙂