anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Niesłuszne dopłaty do przesyłek od Allegro liczone w tysiącach złotych

MAMY ROZWIĄZANIE!
marcus0015
#11 Animator

Dostaję właśnie dopłaty od Allegro za rzekome przekroczenie wagi lub wymiarów. Przesyłki są nadawane w ramach Allegro Pocztex, po terminie 16.08.26 r. Paczki mają pomiędzy 20 a 30 kg, ich waga gabarytowa jest niższa niż rzeczywista. Po logowaniu do narzędzia Poczty Polskiej Enadawca i sprawdzaniu poszczególnych paczek nie ma nigdzie mowy o tym, że paczki są niestandardowe czy powyżej gabarytów. Opłaty to 99,99 zł za sztukę, mimo że regulaminowo ta opłata została zniesiona 16.08. 

@San_set @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_ Jak odzyskać swoje pieniądze, czy będę czekać na nie miesiąc jak zazwyczaj?

oznacz moderatorów
130 ODPOWIEDZI 130
albert7771
#8 Zapaleniec
@ewygodnie_pl Dorzucam do Twojej analizy konkretne zapisy z Załącznika nr 16 do Regulaminu Allegro (Regulamin świadczenia Usługi Dostawy), które ostatecznie rozbijają systemowy mechanizm tych błędnych naliczeń.
Zgodnie z przytoczonym przez Ciebie § 10 ust. 1 i 2 Regulaminu Allegro Pocztex, cennik wyraźnie rozdziela dwa zupełnie różne typy dopłat:
  1. Dopłatę wagową – za przekroczenie progu 20 kg w formatach standardowych (S, M, L, XL), regulowaną dedykowaną tabelą (czyli te nasze nieszczęsne 2,99 zł).
  2. Dopłatę gabarytową – naliczaną dopiero wtedy, gdy przesyłka przekracza format XL (wtedy w polu gabaryt wskakuje 2XL) i generuje wspomnianą karę 99,99 zł.
System Allegro w okresie przejściowym po prostu oszalał. Zaczął hurtowo przypisywać do standardowych, kilkukilogramowych paczek (np. 40x20x20 cm, 4 kg) statusy i kody dopłat zarezerwowane dla przesyłek ciężkich lub wielkogabarytowych. To oznacza, że algorytm platformy złamał postanowienia swojego własnego Artykułu 2 ust. 2 i Artykułu 3 ust. 1 regulaminu dostaw, który zobowiązuje do naliczania opłat ściśle według ustalonych kryteriów cennikowych.
Skoro moderacja (Natalia) przyznała, że błąd leży po stronie platformy i trwają prace nad automatycznym wycofaniem opłat, to te paragrafy stanowią absolutne, twarde podłoże reklamacyjne dla każdego, komu naliczono nienależne środki. System po prostu zignorował fizyczne parametry paczek i przypisywał losowe dopłaty z kosmosu. Dzięki za te dokładne źródła!

oznacz moderatorów
ewygodnie_pl
#9 Pomysłodawca

@pecela Ale się uparłeś.. zmieniło się to już.. widocznie nie w regulaminie który oglądasz. W zeszłym roku też tak było zmiany weszły w życie w sierpniu a w regulaminie to zaktualizowali chyba dopiero w październiku.. opłaty są naliczone nieprawidłowo.. 

oznacz moderatorów
albert7771
#8 Zapaleniec

@Użytkownik [ewygodnie_pl] Trafiłeś w samo sedno! To jest dokładnie ten sam mechanizm, który przerabialiśmy już w zeszłym roku. Allegro najpierw zmienia algorytmy rozliczeniowe "pod maską" systemu, a oficjalne PDF-y i regulaminy aktualizuje z wielomiesięcznym opóźnieniem.

To jest rażące naruszenie zasad transparentności. Nie może być tak, że jako sprzedawcy nadajemy paczki w oparciu o obowiązujący, czarno-biały regulamin, a system nalicza nam opłaty na podstawie jakichś tajnych wytycznych, które wejdą do dokumentów dopiero za miesiąc czy dwa.
Niezależnie od tego, czy system rozjechał się przez przedwczesne wdrożenie zmian, czy przez zwykły błąd w kodzie – fakty są niezaprzeczalne: opłaty (zarówno te po 2,99 zł na moich kontach Albert7771 i antyki_z_pasja, jak i kary po 99,99 zł) zostały naliczone nieprawidłowo i bezprawnie.
Skoro moderacja oficjalnie przyznała się do błędu, oczekujemy, że te masowe korekty zostaną przeprowadzone w oparciu o stan faktyczny i regulaminowy, a nie "przyszłościowe" testy systemu. Czekamy na zielone plusy w bilingach!

oznacz moderatorów
marcus0015
#11 Animator

Nie wiesz o czym piszesz. Nie ma fizycznej możliwości nadania paczki o wadze 20-30 kg w gabarycie innym niż 2XL. To co piszesz jest sprzeczne z aktualizacją waunków Allegro od 18.08., którą podlinkowałem już bagatela 2 razy. Mam nadzieję, że nie potrzeba 3 razu.

oznacz moderatorów
albert7771
#8 Zapaleniec
@marcus0015 Pełna zgoda, masz absolutną rację co do warunków technicznych nadawania i powiązania wagi z gabarytem 2XL u przewoźnika. Chyba źle się zrozumieliśmy.
Ja nie kwestionuję tego, jak powinna być rozliczana prawdziwa paczka 20-30 kg. Mój problem (i powód, dla którego założyłem ten wątek) polega na tym, że system Allegro przypisał ten kod PP_KURIER_20_25_PL_PL i naliczył dopłaty do paczek, które fizycznie ważyły 4 kg i miały wymiary 40x20x20 cm.
Czyli algorytm zrobił coś, co jak sam piszesz, jest „fizycznie niemożliwe” i sprzeczne z logiką – wbił małą paczuszkę w parametry ciężkiego gabarytu. Stąd moja reakcja i walka o korektę, bo to ewidentny błąd w przypisywaniu kodów przez system, co na szczęście moderacja (Natalia) już oficjalnie potwierdziła.
Dzięki za doprecyzowanie tych kwestii technicznych, bo to tylko pokazuje, jak głęboko system się pomylił!

oznacz moderatorów
marcus0015
#11 Animator

Wróciły środki na saldo. Z mojej strony temat jest zamknięty.

oznacz moderatorów
meduza
#12 Orędownik

u mnie niestety nadal nie

oznacz moderatorów
Syrena_zT
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@meduza w Twoim przypadku dopłata dotyczy kwoty 2,99 zł. Weryfikujemy jeszcze te przypadki. Wrócimy z informacją w tej sprawie. 

Alicja
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów
meduza
#12 Orędownik

2,99zł x 15 paczek

oznacz moderatorów
pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@marcus0015

Tylko że ja bazuje na oficjalnym regulaminie o załącznikach dostępnych pod adresem  https://allegro.pl/regulamin a nie na informacji ze strony https://help.allegro.com/pl/sell/a/nowosci-i-zmiany-dla-sprzedajacych-w-sierpniu-i-pazdzierniku-5Lo1...

Dopoki zmiany z tego postu nie zostaną naniesione do regulaminu Allegro Pocztex z załącznika 16 do Regulaminu Allegro, takie dopłaty będą się powtarzać. Regulamin jest nadrzędny nad zwykłą informacją podaną na stronie pomocy. 

oznacz moderatorów
albert7771
#8 Zapaleniec
Dokładnie tak! Trafiłeś w sedno i to jest najważniejszy punkt całej tej dyskusji.
Strona pomocy to jedynie artykuł informacyjny, a nie dokument prawny. Nadrzędnym źródłem prawa regulującym nasze stosunki z platformą jest Regulamin Allegro wraz z Załącznikiem nr 16 [Opłaty dodatkowe do przesyłek – Allegro Pomoc]. Jeśli system zaczął naliczać opłaty i zmieniać kwalifikację gabarytów na podstawie zapowiedzi prasowych, zanim te zmiany fizycznie weszły w życie w oficjalnym tekście jednolitym regulaminu, to mamy do czynienia z rażącym naruszeniem prawa umownego.
To wyjaśnia, dlaczego system Allegro całkowicie „odkleił się” od rzeczywistości i zaczął masowo nakładać kary. Zmiany zostały wdrożone w kodzie IT przedwcześnie, z pominięciem procedury formalnej.
Dlatego oficjalne przyznanie się moderacji do błędu i zapowiedź automatycznych korekt to jedyne słuszne wyjście. Allegro po prostu wie, że na gruncie prawnym te dopłaty (zarówno moje po 2,99 zł na kontach Albert7771 i antyki_z_pasja, jak i Wasze po 99,99 zł) nie mają żadnego oparcia w obowiązujących dokumentach. Świetna i bardzo dojrzała uwaga!

oznacz moderatorów
nat_not
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@ewygodnie_pl @marcus0015 @albert7771 @pecela @MikroLITY @WITLEATHER_PL @ogryz7 @tms_system @SWIATEKA_PL @AlleMakijaz @meduza 

Dostaliśmy informację, że dzisiaj rano zakończył się proces korygowania rachunków.

Proszę Was o sprawdzenie czy błędnie naliczone opłaty zostały usunięte. Jeśli w historii swojego rachunku widzicie jeszcze którąś z nich, podajcie nam numer zamówienia, którego ona dotyczy. Zweryfikujemy czy na pewno została naliczona poprawnie.

Natalia
oznacz moderatorów
MikroLITY
#14 Krzewiciel

@nat_not 

Załączam zrzut wykonany przed chwilą, nic nie zostało skorygowane:

Zrzut ekranu 2026-09-25 o 09.12.40.png

oznacz moderatorów
MikroLITY
#14 Krzewiciel

@nat_not 

Sorki, nie tu spojrzałem, u mnie wszystko jest skorygowane prawidłowo.

oznacz moderatorów
albert7771
#8 Zapaleniec
Pani Natalio, bardzo dziękuję za informację i za tak sprawne oraz szybkie rozwiązanie tego kryzysu!
Potwierdzam, że na moich obu kontach (Albert7771 oraz antyki_z_pasja) środki za wszystkie błędnie naliczone dopłaty były stopniowo zwracane od nocy aż do rana i na ten moment wszystko zostało w 100% oddane. Salda moich rachunków się zgadzają.
Ogromny plus dla zespołu Allegro za to, że po zgłoszeniu problemu sprawa została załatwiona automatycznie i globalnie, bez zmuszania nas do przeklikiwania pojedynczych reklamacji. Temat z mojej strony uważam za pomyślnie zamknięty. Udanej reszty dnia!
oznacz moderatorów
tms_system
#7 Wielbiciel

67259510-8c4e-11f1-ac9e-3d4ceffead19

Witam.U mnie jest jedno nirozliczone zamówienie.

oznacz moderatorów
matt_rose
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

Dziękuje @tms_system, przekazałem do zweryfikowania.

Mateusz
   Moderator Allegro Gadane
oznacz moderatorów
matt_rose
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@tms_system Zamówienie nr 67259510-8c4e-11f1-ac9e-3d4ceffead19 zostało złożone 30.07.2026, przesyłka została nadana 02.08 i doręczona 04.08. Opłata w wysokości 99 zł za przekroczenie wagi lub wymiarów regulaminowych obowiązywała do 17.08.2026. Dopiero od 18.08.2026 zmieniły się zasady i opłata ta nie powinna być już naliczana. W tym przypadku zarówno data zamówienia, nadania, jak i doręczenia przypadają na okres, w którym opłata nadal obowiązywała. Jej naliczenie jest więc prawidłowe. Sprawdź proszę ten artykuł.

@cywil_music Zamówienia:
f1bc5f50-a388-11f1-a0d2-67cbca79269d
51053360-a1f9-11f1-978f-1d19725b946b
d4af5360-a133-11f1-b2d9-31381c1bacdf
Zostały skorygowane. Na zrzucie poniżej widoczne jest pobranie, powyżej zwrot opłaty.

Mateusz
   Moderator Allegro Gadane
oznacz moderatorów
tms_system
#7 Wielbiciel

Rozumiem.

Ale waga i wymiary nie zostały przekroczone a jeśli by były to dopłata nyła by pobrana 02.08 a alegro pobralo przrd wczoraj chyba coś nie tak?

oznacz moderatorów
Syrena_zT
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@tms_system ta przesyłka była rozliczana według starego regulaminu. Wobec tego nie jest to ta sama sytuacja. Powinieneś w tym przypadku złożyć reklamację na dopłatę. 

Alicja
oznacz moderatorów