Dostaję właśnie dopłaty od Allegro za rzekome przekroczenie wagi lub wymiarów. Przesyłki są nadawane w ramach Allegro Pocztex, po terminie 16.08.26 r. Paczki mają pomiędzy 20 a 30 kg, ich waga gabarytowa jest niższa niż rzeczywista. Po logowaniu do narzędzia Poczty Polskiej Enadawca i sprawdzaniu poszczególnych paczek nie ma nigdzie mowy o tym, że paczki są niestandardowe czy powyżej gabarytów. Opłaty to 99,99 zł za sztukę, mimo że regulaminowo ta opłata została zniesiona 16.08.
@San_set @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_ Jak odzyskać swoje pieniądze, czy będę czekać na nie miesiąc jak zazwyczaj?
@pecela Ale się uparłeś.. zmieniło się to już.. widocznie nie w regulaminie który oglądasz. W zeszłym roku też tak było zmiany weszły w życie w sierpniu a w regulaminie to zaktualizowali chyba dopiero w październiku.. opłaty są naliczone nieprawidłowo..
@Użytkownik [ewygodnie_pl] Trafiłeś w samo sedno! To jest dokładnie ten sam mechanizm, który przerabialiśmy już w zeszłym roku. Allegro najpierw zmienia algorytmy rozliczeniowe "pod maską" systemu, a oficjalne PDF-y i regulaminy aktualizuje z wielomiesięcznym opóźnieniem.
Nie wiesz o czym piszesz. Nie ma fizycznej możliwości nadania paczki o wadze 20-30 kg w gabarycie innym niż 2XL. To co piszesz jest sprzeczne z aktualizacją waunków Allegro od 18.08., którą podlinkowałem już bagatela 2 razy. Mam nadzieję, że nie potrzeba 3 razu.
Wróciły środki na saldo. Z mojej strony temat jest zamknięty.
u mnie niestety nadal nie
@meduza w Twoim przypadku dopłata dotyczy kwoty 2,99 zł. Weryfikujemy jeszcze te przypadki. Wrócimy z informacją w tej sprawie.
2,99zł x 15 paczek
Tylko że ja bazuje na oficjalnym regulaminie o załącznikach dostępnych pod adresem https://allegro.pl/regulamin a nie na informacji ze strony https://help.allegro.com/pl/sell/a/nowosci-i-zmiany-dla-sprzedajacych-w-sierpniu-i-pazdzierniku-5Lo1...
Dopoki zmiany z tego postu nie zostaną naniesione do regulaminu Allegro Pocztex z załącznika 16 do Regulaminu Allegro, takie dopłaty będą się powtarzać. Regulamin jest nadrzędny nad zwykłą informacją podaną na stronie pomocy.
@ewygodnie_pl @marcus0015 @albert7771 @pecela @MikroLITY @WITLEATHER_PL @ogryz7 @tms_system @SWIATEKA_PL @AlleMakijaz @meduza
Dostaliśmy informację, że dzisiaj rano zakończył się proces korygowania rachunków.
Proszę Was o sprawdzenie czy błędnie naliczone opłaty zostały usunięte. Jeśli w historii swojego rachunku widzicie jeszcze którąś z nich, podajcie nam numer zamówienia, którego ona dotyczy. Zweryfikujemy czy na pewno została naliczona poprawnie.
67259510-8c4e-11f1-ac9e-3d4ceffead19
Witam.U mnie jest jedno nirozliczone zamówienie.
Dziękuje @tms_system, przekazałem do zweryfikowania.
@tms_system Zamówienie nr 67259510-8c4e-11f1-ac9e-3d4ceffead19 zostało złożone 30.07.2026, przesyłka została nadana 02.08 i doręczona 04.08. Opłata w wysokości 99 zł za przekroczenie wagi lub wymiarów regulaminowych obowiązywała do 17.08.2026. Dopiero od 18.08.2026 zmieniły się zasady i opłata ta nie powinna być już naliczana. W tym przypadku zarówno data zamówienia, nadania, jak i doręczenia przypadają na okres, w którym opłata nadal obowiązywała. Jej naliczenie jest więc prawidłowe. Sprawdź proszę ten artykuł.
@cywil_music Zamówienia:
f1bc5f50-a388-11f1-a0d2-67cbca79269d
51053360-a1f9-11f1-978f-1d19725b946b
d4af5360-a133-11f1-b2d9-31381c1bacdf
Zostały skorygowane. Na zrzucie poniżej widoczne jest pobranie, powyżej zwrot opłaty.
Rozumiem.
Ale waga i wymiary nie zostały przekroczone a jeśli by były to dopłata nyła by pobrana 02.08 a alegro pobralo przrd wczoraj chyba coś nie tak?
@tms_system ta przesyłka była rozliczana według starego regulaminu. Wobec tego nie jest to ta sama sytuacja. Powinieneś w tym przypadku złożyć reklamację na dopłatę.