anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Opłata za wysyłkę mimo statusu smart

MAMY ROZWIĄZANIE!
krychu65
#7 Wielbiciel#

Sprzedałem przedmiot o wartości 109 zł na allegro lokalnie mając aktywny status smart i 6 darmowych przesyłek. Po sprzedaży przedmiotu zgodnie z umową zapłaciłem prowizję a po dostarczeniu paczki zostałem obciążony opłatą 11,49 zł za wysyłkę. (Paczkomat inPost) Czy to jakiś błąd systemowy, czy ja czegoś nie doczytałem? Przecież paczkomaty inpostu podlegają pod allegro smart...

Screenshot_2024-12-30-10-42-36-56_077c29e6bda767dd0821629494554de6.jpg

oznacz moderatorów
6 ODPOWIEDZI 6
krychu65
#7 Wielbiciel#

 .

oznacz moderatorów
MiMary
Moderatorka
Moderatorka

Cześć, @krychu65. Darmowa dostawa obowiązuje tylko w przypadku, gdy Twoja oferta ma oznaczenie Smart i gdy kupujący ma aktywny pakiet Smart na swoim koncie. W tym przypadku klient nie skorzystał z pakietu Smart, przez co musiał zapłacić za wysyłkę 11,49 zł. 
Otrzymałeś od klienta wpłatę za towar + koszt dostawy, więc z kosztami wysyłki wychodzisz na 0.  

Marysia
   Moderatorka
oznacz moderatorów
PWCK
#9 Pomysłodawca#

Mam podobną sytuację, sprzedaż na Allegrolokalnie, mam aktywny Smart. W zakładce smart jest informacja:

"sprzedajesz bez kosztów dostawy, aż 5 przesyłek do końca trwania programu"

Tymczasem w zakładce rozliczenia zaskoczenie, widzę opłatę

----

13 gru 2024, 21:13

Allegro Lokalnie - przesyłka InPost

Numer nadania:

660166556437100132632734

-11,49 zł"
-----

Dostawa była ustawiona na Allegro Paczkomaty Inpost - wpisany był co prawda ręcznie koszt 0zł, nie 11,49zł, ale skoro i tak miała być darmowa dostawa bo jestem "smart" to chyba bez różnicy ? Nie wiem czy kupujący miał smart czy nie, ale wg informacji wyżej - nie było opisane że kupujący też musi mieć smart, a nawet jeśli by nie miał, to wpisany był i tak koszt dostawy 0zł ("Allegro paczkomaty Inpost"). U mnie była tylko informacja że ja sprzedaję z darmową dostawą. Tymczasem została naliczona dopłata 11,49zł po dostarczeniu paczki. To nie jest zupełnie jasne dla sprzedającego, koszt paczkomatu można sobie ustawić przecież dowolnie od 0 do 11,49zł, nie ma jednak żadnej informacji że zostanie mi naliczona dopłata 11,49zł gdy wpiszę 0zł w koszt dostawy, skoro w zakładce smart jest napisane coś zupełnie odwrotnego. Nie wiem kupujący miał czy nie miał smarta. Opisuje moją perspektywę,  u mnie był smart i informacja "sprzedajesz z darmową dostawą Allegro paczkomaty inpost". Nigdzie nie ma informacji dla sprzedającego, że może mu być naliczona opłata 11,49zł, czy to przy wystawianiu aukcji, czy to przy generowaniu etykiety itd. Proszę moderatorów o sprawdzenie czy tak to powinno wyglądać w moim przypadku.

@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@ayo80@nat_not@_HolaOla_ 

oznacz moderatorów
NajlepszyComPL
#13 Ambasador#

@PWCK Darmowa dostawa oznacza, że darmowa jest dla kogoś kto wykupił Smarta. Jeśli nie wykupił to płaci tyle ile ustawisz, domyślnie 11,49 Jeśli chcesz zrobić prezent, to ustawiasz 9,99 a nawet 0 ale nie żądaj, by za ten prezent płacił ktoś inny. I tak "wykosiłeś" konkurencję, która ma ustawione prawidłowo.

Wiem, że to teraz nienormalne, ale trzeba ponosić konsekwencje swego postępowania. 

Szczęśliwego Nowego Yorku, oby znowu nie okazał się być Meksykiem 😉

*** SZTUCZNA inteligencja NIE DORÓWNA nigdy NATURALNEJ głupocie 😉
oznacz moderatorów
nat_not
Moderatorka
Moderatorka

@PWCK W zamówieniu nr 8fe03fd2-2d8e-4045-8b97-902a43b4815a, którego dotyczy przesyłka 660166556437100132632734, klient nie skorzystał z darmowej dostawy w ramach Allegro Smart! Jeśli umożliwiłeś mu zakup z dostawą za 0 zł, musisz pokryć koszt dostarczenia paczki, który pojawił się na Twoim rachunku.

Natalia
   Moderatorka
oznacz moderatorów
PWCK
#9 Pomysłodawca#

Ja te 11,49zł przeżyję, chodzi tylko o to, że ta cała sytuacja nie jest zupełnie jasna dla sprzedającego, wydaje się że chodzi tylko o darmowe generowanie etykiety, a tak nie jest. Moje ogłoszenie było SMART bo udostępniona była opcja "Allegro paczkomaty Inpost", w zakładce SMART jest informacja wyłącznie o tym, że  mam darmową wysyłkę przez paczkomaty, nie ma informacji że kupujący też musi mieć smart ani że muszę ustawiać koszt wysyłki, który mogę wpisać dowolnie 0 - 11,49zł i jeśli kupujący nie ma smart to muszę pokryć różnicę. Tylko o to mi chodzi.

Skoro miały być darmowe dostawy tą metodą to wydawało mi się, że ci ze smartem kupują zawsze z darmową wysyłką a jeśli wpiszę 0zł zamiast domyślnych 11,49zł to ci bez smarta też będą mieli za darmo tą konkretną formą wysyłki, bo w końcu ja mam wg informacji darmową wysyłkę, to ja generuję etykietę darmowo z poziomu Allegro (a nie managera paczek Inpost,). I tak oczywiście było, z tą różnicą że system Allegro ma zaznaczone doliczanie opłaty dla sprzedającego już po dostawie paczki. Nie widać dla sprzedającego, że będą dodatkowe koszty w zależności czy ktoś ma smart czy nie, skoro klika to samo z dostawą wpisaną za 0zł. Pewnie więcej osób nacięło się na ten sam przypadek, że opłata dodatkowa pojawiła się i tak później na jego koncie, bo zapis o smarcie z darmowymi dostawami nie jest do końca jasny. O to mi tylko chodzi.

oznacz moderatorów