Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Jestem sprzedawcą korzystającym z usługi One Fulfillment. Podczas przeglądania zestawień wydatków zauważyłem pewną nieprawidłowość. W odniesieniu do podstawowych pozycji wydatków Allegro naliczyło mi dodatkowo podatek VAT od kosztów wysyłki. Zgodnie z przepisami podatkowymi Allegro pobrało już ode mnie podatek VAT w momencie sprzedaży. Skoro podstawowe wydatki są klasyfikowane jako koszty, dlaczego ponownie naliczono mi podatek? Czy ktoś jeszcze spotkał się z tym problemem? Proszę sprawdzić szczegóły swoich wydatków.
@zhuochuang Towar na 23% VAT, to i koszt wysyłki na 23% VAT.
Nie jest to koszt wysyłki. Jest to opłata podstawowa za usługę Allgro One Fulfillment.
Zdjęć nie widzimy, więc o pomoc poprosimy @Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
Dziękuję.
@zhuochuang Skonsultuję sprawę i wrócę z odpowiedzią.
@zhuochuang Z tego co widzę na załączonych screenach, to odnosisz się do opłaty podstawowej One Fulfillment, nie kosztów wysyłki.
Ta opłata jest opodatkowana, prezentujemy wartości netto i brutto w zestawieniu.
Ten wydatek jest moim własnym wydatkiem, więc dlaczego miałbym być zobowiązany do zapłaty podatku VAT?
On nie stanowi części moich dochodów.
@zhuochuang Cennik One Fulfillment jest zbudowany zgodnie z prawem podatkowym w Polsce.
Jeśli masz wątpliwości lub jakieś opłaty się nie zgadzają, skontaktuj się proszę przez formularz.
Nie chodzi o koszty wysyłki, ale o opłatę podstawową za usługę Allegro One Fulfilment.
@zhuochuang Wszystko jest w porządku - podatek VAT odprowadza Allegro - więc ty płacisz całość. Później w księgowości rozliczasz ten wydatek jako koszt - i wtedy odzyskasz VAT. Nie ma takiej możliwości, żebyś opodatkowaną VATem usługę miał w cenie netto.
Oznacza to, że otrzymam zwrot podatku VAT w dniu rozliczenia, prawda?
Zwrot VAT otrzymuje się do 60 dni licząc od ostatniego dnia miesiąca w którym złożono zeznanie podatkowe. Termin może być wydłużony do 180 dni.
Możesz też mieć nalot skarbówki na magazyn i biuro w Polsce (jak takie posiadasz) w celu przeprowadzenia kontroli skarbowej.