anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Wymuszanie wysyłek smart

MAMY ROZWIĄZANIE!
SKiL-PC
#10 Popularyzator#

Witam serdecznie. Jak pewnie wielu sprzedawców walczę z wymuszaniem wysyłek smart. 

Czy Allegro może jakoś tą sprawą się zająć?

Ja wiem, że nie można prawnie zakazać zwrotów itp. ale kurde jak ktoś dostaje GRATIS wysyłkę za zakup powyżej 45 zł czy 65 zł z kurierem a później zwraca mi 80% zamówienia i po zwrocie jego zamówienie stanowi już tylko np. 12.99 zł to powinien mu być gratis w postaci darmowej wysyłki odebrany. 

No kurde kupuje spodnie i pasek jest grsfis to nie mogę odesłać spodni na zwrot ale bez paska gratisowego. Dlaczego więc ktoś może kupić u mnie 5 szt przedmiotu po 12.99 zł i dostać darmowa wysyłkę, a następnie oddać 4 z 5 przedmiotów i darmowa wysyłka nie jest mu odebrana ? Kurcze 5 przedniotow po 12.99 to 64.95 zł przy marży 30-40% to daje zysk 25 zł brutto to mogę odżałować te 2 zł czy ile tam zostanę skasowany za wysyłkę Smart, ale później 4 szt zostały zworcone i sprzedałem tylko za 12.99 zł to zarobiłem 5 zł brutto, minus kartonik, minus czas pakowania minus opłata za Smart to **piiip**o zarobiłem. 

Jest jakiś sposob by ukrócić ten proceder? 

Allegro mogło by zadziałać w takim razie jak ktoś dokona takiego zwrotu to powinno to anulować Smart dla tego zamówienia, ja jako sprzedający powinien być obciążony pełna kwotą za wysyłkę i tę kwotę potrącam kupującemu. Skończyło by się dobieranie do Smart i zwracanie. Ja sam nie raz dobieram produkty do Smart ale nigdy ich nie zwracam. 

Pozdrawiam 

oznacz moderatorów
61 ODPOWIEDZI 61
cztery_bez_atu
#14 Krzewiciel#

Nie będę odkrywcza, ale zlikwiduj smarta i będziesz miał problem z głowy.

oznacz moderatorów
foto-hurtownia
#10 Popularyzator#

@SKiL-PC Pośrednim rozwiązaniem tego problemu jest podwyższenie cen.

Już tłumaczę - swego czasu większość naszego asortymentu mieliśmy najtaniej na Allegro, teraz najtaniej mamy tylko kilka strategicznych produktów.

Zastanówmy się teraz jakim człowiekiem jest ktoś, kto wymusza Smarta? Taki ktoś najprawdopodobniej jechałby na drugi koniec miasta, żeby tam dostać o 5 groszy tańszy cukier, czyli po prostu ktoś, kto kombinuje jak możliwie mieć coś najtaniej, bez względu na zasadność, logikę, czy moralność takiego procederu.

Jakich produktów poszukuje taka osoba? Najtańszych! Taki ktoś liczy każdy grosz, żeby kupić coś jak najtaniej. Jakich ofert będzie, więc szukał? Najtańszych!

Taki ktoś znajdzie najtańszą ofertę produktu ze Smartem jaka go interesuje, dobierze cokolwiek i te cokolwiek później odda.

Jeżeli nie masz praktycznie nic najtaniej na Allegro, to skutecznie pozbywasz się takich ancymonów, delikatnie mówiąc. Zostawiasz sobie Klientów, którzy nie patrzą na najniższe ceny, ale np. szerokość asortymentu, jakość obsługi (oceny) i prędkość wysyłki. Sprzedaż oczywiście Ci spadnie, ale także wszelkie koszty obsługiwania wyłudzaczy, co, przynajmniej nam, jak najbardziej się opłaca.

No i oczywiście, jeżeli jesteś jedynym sprzedawcą danego produktu na Allegro nie uchronisz się przed takimi osobnikami, nie ważne jakiej ceny byś nie miał.

A odpowiadając na pytanie "Czy Allegro coś z tym zrobi" - nie, nie zrobi, bo obecny stan rzeczy jak najbardziej im się opłaca, Tobie nie musi.

oznacz moderatorów