anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Wysyłka dużej paczki | Wymiary: 87x59x52 cm Waga: 25 kg

MAMY ROZWIĄZANIE!
TOMKAR-NARZEDZIA
#8 Zapaleniec

W jaki sposób najtaniej wysłać taką paczkę w ramach Allegro Smart? Na czacie dowiedziałem się, że przy takim gabarycie bez dodatkowych opłat za przekroczenie wymiarów mogę to zrobić tylko i wyłącznie za pomocą Allegro Kurier DHL, ale żeby oferować wysyłkę DHL muszę włączyć Program dostaw Allegro Delivery, a nie mogę go ograniczyć do wysyłki tylko DHL, tylko mam z automatu dodane również DPD i Orlen Paczka. Jestem otwarty również na inne rozwiązania. Wcześniej nadawałem z Apaczki i wklejałem maila śledzącego i do każdej z paczek dostałem dopłatę 99,99zł. Wysyłać nadal z Apaczki, ale wklejać na Allegro tylko link do śledzenia przesyłki? Nie zepsuje to jakości? Jaki przewoźnik może taką paczkę wziąć najtaniej? Na Apaczce najtaniej 32,58zł netto Punkt-Drzwi Pocztex.

Z góry dziękuję za pomoc.

oznacz moderatorów
16 ODPOWIEDZI 16
gdvorek
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@TOMKAR-NARZEDZIA 

Właśnie z tego co widzę na czacie dostałeś już od nas wsparcie i informację. Odpowiedź tu nie będzie inna niż ta, którą Tobie przekazaliśmy.

Grzesiek
   Moderator Allegro Gadane
oznacz moderatorów
TOMKAR-NARZEDZIA
#8 Zapaleniec

Pisać takie posty, to lepiej nic nie pisać. Więc niby jak z Allegro Delivery mam wyłączyć resztę opcji które dodają się z automatu(DPD, Orlen) i zostawić tylko DHL?

oznacz moderatorów
pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@TOMKAR-NARZEDZIA

W Apaczce masz opcję integracji z Allegro. Przesyłki dodawaj przez import z Allegro, a nie ręcznie. Tylko upewnij się po imporcie, że masz wybraną przesyłkę Pocztex a nie Allegro Pocztex (to są dwie różne usługi). Po utworzeniu przesyłki Apaczka odeśle dane przesyłki do Allegro. 

A integrację znajdziesz tutaj https://panel.apaczka.pl/importUstawienia

Potem tu importujesz zamówienia https://panel.apaczka.pl/import (Koszyk zleceń / Importy z menu po lewej stronie). 

oznacz moderatorów
TOMKAR-NARZEDZIA
#8 Zapaleniec

Nie będę miał wielu takich zamówień. Czy wklejenie numeru przesyłki nadanej przez Apaczkę w panelu Allegro/Zamówienia spowoduje doliczenie jakichś opłat przez Allegro? Czy nie stracę na jakości sprzedaży? Czy klient otrzyma powiadomienia o przesyłce? @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów
pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@TOMKAR-NARZEDZIA

Ręczne dodanie nr przesyłki nic nie da. Allegro nie będzie widzieć tych przesyłek, co spowoduje blokadę za brak wysyłki. Aby Allegro widziało przesyłkę, musisz podać zamaskowany email klienta. A jak podasz email to Allegro naliczy ci 99,99 zł dopłaty. 

Dlatego najlepiej importować zamówienia, wtedy ryzyko jest mniejsze. A i dużo wygodniej generuje się etykiety, wszystko pobiera z Allegro. Integracja jest darmowa i działa także na kontach prywatnych. 

A i nie nadasz tego w Smart

oznacz moderatorów
TOMKAR-NARZEDZIA
#8 Zapaleniec

Mniejsze ryzyko? Czyli nie mam żadnej gwarancji, że opłata dodatkowa nie zostanie doliczona? Nie nadam w smart? Czyli jak?

oznacz moderatorów
pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@TOMKAR-NARZEDZIA

Te paczki są po prostu za duże aby je nadawać ramach Smarta innym przewoźnikiem niż DHL eCommerce (120 x 60 x 60, usługa Allegro DHL) lub DPD (suma długości trzech boków (długość + szerokość + wysokość) – 300 cm, najdłuższy bok 150 cm, usługa Allegro DPD). Maksymalna waga u obu firm to 31,5 kg.

oznacz moderatorów
TOMKAR-NARZEDZIA
#8 Zapaleniec

Ja to wiem od początku. Jak mam w Allegro Delivery wyłączyć resztę przewoźników i zostawić tylko DHL? Raczej się nie da. DPD przekroczy, bo z gabarytowej /6000 wychodzi około 40kg.

oznacz moderatorów
TOMKAR-NARZEDZIA
#8 Zapaleniec

https://allegro.pl/oferty-produktu/narzedziowa-skrzynka-na-kolkach-milwaukee-5d29cd16-f3e2-4710-aef0...

Link do przedmiotu. Każdy wysyła DPD mimo, że według rozmowy na czacie jest dopłata za przekroczenie wagi gabarytowej. 

Czy ktoś z moderatorów udzieli jasnej odpowiedzi jak to wysłać w ramach smart lub wysyłką własną bez tracenia jakości sprzedaży?

@gdvorek@Syrena_zT@matt_rose@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_ 

1a0ed66c-9373-4d24-966b-ca5002440130.png

Kurier (dostawa pod drzwi)
Allegro Kurier DPD
31,5 kg
długość: 150 cm
suma długości trzech boków (długość + szerokość + wysokość) – 300 cm
maksymalne wymiary w WZA: 150 cm

* Maksymalne wymiary przesyłki 120 x 60 x 60 oznaczają, że możesz nadać przesyłkę o maksymalnej długości 120 cm lub maksymalnej szerokości 60 cm lub maksymalnej wysokości 60 cm. Nie możesz jednak nadać przesyłki, której wszystkie boki mają wymiary maksymalne. Taka przesyłka będzie przekraczać dopuszczalną sumę wymiarów.

Jak określamy wagę paczki

Porównujemy jej wagę rzeczywistą i wymiarową. Pod uwagę bierzemy wyższą wartość.

Waga rzeczywista – tyle waży paczka postawiona na wadze.

Waga wymiarowa – zależy od rozmiarów paczki.

Obliczamy ją według wzoru: [wysokość (cm) x długość (cm) x szerokość (cm)] / 6000.

Jeżeli paczka przekroczy maksymalną wagę lub wymiary – naliczymy dopłatę zgodnie z cennikiem.

Oczywiście jak się wybiera cennik, to ani słowa o gabarytowej... 😉

Ale po głębszym doczytaniu jest oczywiście dopłata.

oznacz moderatorów
Sa_nova
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@TOMKAR-NARZEDZIA jeżeli przesyłka przekracza maksymalne wymiary/wagę - to nie będzie możliwości nadania jej przez nasz system lub jeśli nadasz ją podając błędnie wymiary/wagę, to może zostać doliczona opłata za przesyłkę gabarytową. 

W takiej sytuacji, możesz nadać przesyłkę samodzielnie korzystając z usług przewoźnika - pamiętaj wtedy, dodać prawidłowy adres e-mail klienta z zamówienia (dzięki temu przewoźnik może zidentyfikować zamówienie, a także rozpoznać przesyłki nadane w ramach Allegro Smart!). Tutaj znajdziesz więcej szczegółów. 

Sandra
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów
TOMKAR-NARZEDZIA
#8 Zapaleniec

@Sa_nova

Przecież jasno to napisałem. Jaki ma cel pisanie tego samego innymi słowami? To jest pomoc moderatora? 

Tak i przy przekazaniu maila dostałem do każdej przesyłki opłatę dodatkową 99,99zł. 

Pisanie gotowych tekstów typu kopiuj-wklej nie rozwiązuje problemów. Najlepiej zapłacić wam milion złotych prowizji, a nie można doprosić się rozwiązania prostej sprawy.

oznacz moderatorów
TOMKAR-NARZEDZIA
#8 Zapaleniec

@Sa_nova

Sami sobie oznaczyliście, że sprawa została rozwiązana? Przecież to nie jest odpowiedź. Zadałem jasne i konkretne pytania na które nie otrzymałem żadnej odpowiedzi.

oznacz moderatorów
Syrena_zT
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@TOMKAR-NARZEDZIA doprecyzuj proszę, które pytanie masz na myśli. Jeżeli chodzi o częściowe wyłączenie metod dostawy z Delivery, to nie jest to możliwe. 

Alicja
oznacz moderatorów
TOMKAR-NARZEDZIA
#8 Zapaleniec

@Syrena_zT 

Moje pytanie jest jasne, krótkie i proste.

Jak w ramach Allegro Smart mam wysłać taką paczkę. A jeśli nie da jej się nadać w ramach Allegro Smart, to jak mam nie stracić jakości sprzedaży wysyłając ją z zewnętrznego serwisu i nie przekazując emaila(wielokrotne dopłaty do paczki w kwocie 99,99zł).

Wymiary: 87x59x52 cm Waga: 25 kg

Dzisiaj przetestowałem sobie podczas wysyłania paczki jaka jest maksymalna waga gabarytowa i wychodzi na to że mógłbym wysyłać to DPD(tak jak wszyscy wysyłają ten przedmiot DPD), ale mamy teraz sprzeczność z czatem Allegro na którym zostałem poinformowany, że waga gabarytowa przy tej przesyłce zostanie przekroczona w przypadku wysłania tego przez DPD.

W skrócie oczekuję jasnej i przejrzystej odpowiedzi czy do przesyłki o następujących parametrach:

Wymiary: 87x59x52 cm Waga: 25 kg

Używając metody Allegro Delivery DPD w ramach SMART i rozliczenia się za nią z Allegro zostaną mi doliczone opłaty dodatkowe?gab.PNG

oznacz moderatorów
Syrena_zT
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@TOMKAR-NARZEDZIA nie da się nadać przesyłki zewnętrznie nie podając szyfrowanego maila bez straty w jakości sprzedaży. Nie wiem, co masz na myśli pisząc o dodatkowych opłatach, ale jeżeli nie chcesz nadawać w smart! i nie chcesz mieć ujemnych punktów w jakości, to możesz ustawić metodę dostawy, która nie jest wliczana w jakość (tutaj byłaby to dostawa przez sprzedającego). 
Waga gabarytowa przesyłki o wymiarach które podałeś to 44,48 kg więc wysyłka w ramach Allegro Delivery DPD wiązałaby się z dopłatą 45,99 zł brutto. Maksymalna waga przesyłki DPD poza Allegro Delivery to 31,5 kg, formularz nadania nie powinien zaakceptować wyższej wagi

Alicja
oznacz moderatorów
aiisha
#2 Obserwator

Witam, za co ta dodatkowa opłata, jak za przekazanie maila? ja często wysyłam kurierem poza allegro a nigdy nie patrzyłam na jakieś dodatkowe opłaty, bo niby za co?

oznacz moderatorów