Cześć,
w dniu dzisiejszym złożyłam zawiadomienie do UOKIK, a moja kancelaria pozew do sądu w zakresie wyłudzania przez serwis Allegro kosztów dostawy SMART w momencie zwrotu dokonanego przez kupującego.
Nie będę dłużej tolerować wyłudzeń przez kupujących, którzy zamawiają byle mieć darmową wysyłkę, potem zwracają 90% zamówienia, a koszty dostawy SMART Allegro przerzuca na Sprzedawcę.
Allegro przenosi ryzyko nieproporcjonalnie na Sprzedawcę, nie robi absolutnie nic, aby wyeliminować tę patologię - dlatego czas wziąć sprawy w swoje ręce.
@marta18466 nie wiem jak dokładnie jest ale przy zwrocie części zamówienia allegro zwraca dopłatę do smart
@marta18466 @Client:44052296 Zwraca. W zależności od tego, jaka jest ostateczna wartość zamówienia po zwrocie, zwracana jest też odpowiednia wartość dopłaty. Jeśli pozostała wartość produktów jest niższa, niż wymagana do Smart, to zwracana jest całość dopłaty.
@loto czy nie jest tak, że allegro zwraca pobraną prowizję tylko w kilku przypadkach?
np: jak kupujący wpisze reklamacja lub inna głupotę to tego zwrotu nie ma?
Prowizja to potoczne określenie opłaty transakcyjnej, która jest zwracana uznaniowo nie obligatoryjnie
@RED @Client:44052296 Mowa była o KOSZTACH DOSTAWY SMART, a nie prowizji od sprzedaży. Dopłata do kosztów dostawy Smart zwracana jest automatycznie.
super
Murem za Tobą w tej sprawie, 90% zamowienia wrocilo to 90 % smarta powinno byc zwrocone. Dzialanie " prokosumenckie" Allegro ma tylko ma tylko na celu poszerzenie swojego monopolu wiec to Allegor niech ponosi koszty, a sprzedawca powinien wyjsc na 0
Osobiście wolę, gdy kupujący kupi towar ze SMART, i potem zwróci towar za np. 40 zł - ekstremalny przypadek, lecz zdarza się. Mam przynajmniej zwrot części prowizji odpowiedniej do transakcji. Koszty teoretycznie ponosi Allegro, lecz w realu za to płaci sprzedawca. No bo przecież Allegro żyje z tego, co płaci sprzedawca, to proste.
Pomijam już koszty opakowania, koszty pracownika, koszty obsługi zwrotu - to i tak są albo straty albo na zero - tylko Allegro wychodzi na swoje.
marta18466 - nie wiem, czy to dobry pomysł. W przypadkach Allegro-SMART Allegro chyba zwraca proporcjonalną kwotę. Proszę, przejrzysz to sobie. To jedna rzecz.
Druga rzecz - odnośnie zamówień wyłącznie dla darmowej przesyłki SMART - jestem temu przeciw. Ja niejednokrotnie nawet w chwili zakupu przez kupującego jestem stwierdzić, że dokonuje on zakupu dla darmowej przesyłki - a potem następuje zwrot. Pakuję towar - że świadomością, że wiem , co mi się zwróci.
Mój wniosek do Allegro - dodajcie do aukcji "pole, przycisk" typu "podejrzenie zakupu dla SMART". To by wyjaśniło wiele darmowych zwrotów SMART - np. ktoś zamawia 5 szt. towaru, ma darmową przesyłkę, s potem 3 szt. zwraca. Lub ktoś zamawia kilka szt. różnych towarów - ja wiem , że będzie zwrot, i tak w 90% wychodzi.
Allegro zauważyli problem zwrotów
@marta18466 serio 🙂 aż daj jakiś numer sprawy pośledzę 😄 przecież masz wszystko w regulaminie który akceptujesz, ile dopłacisz itp. więc gdzie tu wyłudzenie, jedynie przez kancelarię, bo zapłacisz za sprawę która przegrasz 😞
Czy ktoś Cię zmusza do udostępniania smarta ? jest to dobrowolny program dla sprzedawców i kupujących ponad połowa kupujących go nie ma i wielu sprzedawców też bo nie pasują im warunki 🙂
Podpowiem Ci że możesz z niego zrezygnować nie będzie zwrotów 😄
Istniej ustawa o zwrotach konsumenckich , wydaje mi się ze ustawy są ponad prywatnymi regulaminami
Brawo tylko to powinno robić się zbiorowo chyba byłoby łatwiej