anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zmienimy opłaty za przesyłki Smart! i będziemy je zwracać, gdy klient zwróci lub nie odbierze zakupu

nat_not
Moderatorka
Moderatorka

3 marca 2025 zmienimy opłaty za przesyłki Smart! na wszystkich rynkach. Zmiany dotyczą sprzedaży na kontach firmowych.

Tabele ze szczegółowymi danymi dotyczącymi opłat za przesyłki Smart! znajdziecie w tym artykule Aktualności.

Jak będziemy zwracać opłaty za przesyłki Smart!

Obecnie nie zwracamy opłat za dostawę  zwróconych lub nieodebranych zamówień Smart!, ponieważ – mimo decyzji klienta o zwrocie – usługa była przez nas zrealizowana. Chcemy jednak, aby sprzedający nie ponosili żadnych kosztów związanych z dostawą Smart!, gdy kupujący rezygnuje z zakupu. 

Od 3 marca, jeśli klient zwróci zakup w ramach odstąpienia od umowy (za pomocą formularza zwrotu w zakładce Moje zakupy i metod zwrotu dostępnych w Allegro Smart!) lub nie odbierze przesyłki, automatycznie zwrócimy Wam opłatę za dostawę przesyłki Smart! (w całości lub części, na zasadach, które dodamy do Załącznika 4 do Regulaminu Allegro). 

Zwrot opłaty obejmuje wyłącznie opłatę podstawową i nie dotyczy usług dodatkowych. Nie musicie składać wniosku, żeby go dostać. Zwrot (w formie rabatu) zobaczycie w zakładce Rozliczenia z Allegro.

Natalia
   Moderatorka
oznacz moderatorów
82 ODPOWIEDZI 82

TomBanknoter
#18 Luminarz#

@kostas11 @maxi54 "allegro nie jest obowiązkowe" - otóż to! Należy do sobie powtarzać 100 x codziennie wieczorem przed zaśnięciem

oznacz moderatorów

maxr01
#18 Luminarz#

@maxi54   - przecież odpowiedź masz w regulaminie Allegro.

- Przez kilka lat pisałem na AG, że zwrot towaru nie jest równoznaczny z odstąpieniem od umowy. Niestety, pewien "admin" (już nie chcę się na nim wyżywać) stale odpowiadał, że zwrot towaru jest równoznaczny z odstąpieniem od umowy (w tym czasie jedynie Oficjalny Sklep Allegro miał do wyboru formularz zwrotu towaru z tytułu odstąpienia od umowy). A po kilku latach okazało się, że to ja miałem rację, co napisał ten sam admin na AG.

-  Polskie i unijne prawo działa tak, że w przypadku odstąpienia przez kupującego od zawartej umowy, zostaje ona uznana za "niebyłą", po prostu nie miała miejsca, a strony zwracają sobie jej koszty. Czyli jak np. kupujący dokonał zakupu 9 szt. przedmiotów po 5 zł, odstąpił od umowy i zwrócił 8 szt., to zawarł umowę na 1 szt. za 5 zł - Tak stanowi polskie i unijne prawo.

- Natomiast regulamin Allegro stanowi inaczej - w takim przypadku Allegro stwierdza, że kupujący zawarł transakcję na 45 zł (co jest niezgodne z polskim i unijnym prawem). Tak więc regulamin Allegro należy stawiać ponad unijnym i polskim prawem.

I nic na to nie poradzisz - chcesz, składaj sprawę do sądu. Ja nie mam na to czasu ani ochoty. Zapewne tak jak inni.

--------------------------------------------------------------------------------
Rozumiem, że są ludzie, którzy za 20 gr. będą gnać pchłę przez 20km, lecz nie potrafię ich zrozumieć.
oznacz moderatorów

kosmeteusz
#9 Pomysłodawca#

Jak tam u Was drodzy sprzedawcy nowy cennik?

Moje koszty Smart w marcu wychodzą o 50% wyższe. Allegro, przesadzacie.

oznacz moderatorów