Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
3 marca 2025 zmienimy opłaty za przesyłki Smart! na wszystkich rynkach. Zmiany dotyczą sprzedaży na kontach firmowych.
Tabele ze szczegółowymi danymi dotyczącymi opłat za przesyłki Smart! znajdziecie w tym artykule Aktualności.
Jak będziemy zwracać opłaty za przesyłki Smart!
Obecnie nie zwracamy opłat za dostawę zwróconych lub nieodebranych zamówień Smart!, ponieważ – mimo decyzji klienta o zwrocie – usługa była przez nas zrealizowana. Chcemy jednak, aby sprzedający nie ponosili żadnych kosztów związanych z dostawą Smart!, gdy kupujący rezygnuje z zakupu.
Od 3 marca, jeśli klient zwróci zakup w ramach odstąpienia od umowy (za pomocą formularza zwrotu w zakładce Moje zakupy i metod zwrotu dostępnych w Allegro Smart!) lub nie odbierze przesyłki, automatycznie zwrócimy Wam opłatę za dostawę przesyłki Smart! (w całości lub części, na zasadach, które dodamy do Załącznika 4 do Regulaminu Allegro).
Zwrot opłaty obejmuje wyłącznie opłatę podstawową i nie dotyczy usług dodatkowych. Nie musicie składać wniosku, żeby go dostać. Zwrot (w formie rabatu) zobaczycie w zakładce Rozliczenia z Allegro.
@maxi54 - przecież odpowiedź masz w regulaminie Allegro.
- Przez kilka lat pisałem na AG, że zwrot towaru nie jest równoznaczny z odstąpieniem od umowy. Niestety, pewien "admin" (już nie chcę się na nim wyżywać) stale odpowiadał, że zwrot towaru jest równoznaczny z odstąpieniem od umowy (w tym czasie jedynie Oficjalny Sklep Allegro miał do wyboru formularz zwrotu towaru z tytułu odstąpienia od umowy). A po kilku latach okazało się, że to ja miałem rację, co napisał ten sam admin na AG.
- Polskie i unijne prawo działa tak, że w przypadku odstąpienia przez kupującego od zawartej umowy, zostaje ona uznana za "niebyłą", po prostu nie miała miejsca, a strony zwracają sobie jej koszty. Czyli jak np. kupujący dokonał zakupu 9 szt. przedmiotów po 5 zł, odstąpił od umowy i zwrócił 8 szt., to zawarł umowę na 1 szt. za 5 zł - Tak stanowi polskie i unijne prawo.
- Natomiast regulamin Allegro stanowi inaczej - w takim przypadku Allegro stwierdza, że kupujący zawarł transakcję na 45 zł (co jest niezgodne z polskim i unijnym prawem). Tak więc regulamin Allegro należy stawiać ponad unijnym i polskim prawem.
I nic na to nie poradzisz - chcesz, składaj sprawę do sądu. Ja nie mam na to czasu ani ochoty. Zapewne tak jak inni.
Jak tam u Was drodzy sprzedawcy nowy cennik?
Moje koszty Smart w marcu wychodzą o 50% wyższe. Allegro, przesadzacie.
Niezłe krętactwo ze strony Allegro.
Do niedawna (z rok-dwa lata temu) były dopłaty około 1zł, potem ok. 1.5zł za sprzedaż ze smartem w przedziale do 50-60zł, czyli normalnie minimalnie żeby ktoś się kwalifikował do smarta.
Teraz dali jakiemuś ułamkowi procenta ludzi smart dla zakupów od 30zł, mało kto z tego może skorzystać, bo zdecydowana większość ma od 45zł, no i w cenniku dla sprzedawców opłata skoczyła za przesyłkę smart z 1,59 na 3,09zł za sprzedaż w tym normalnym progu od 45zł !! Czyli tak aby nikt prawie się nie łapał i dobierał do 45zł+ a opłata dla sprzedającego jest do 44,99zł 1,59zł, 45zł+ 3,09zł. Podwyżka +100%. 3zł od 45zł to 6.5% prowizji.
Nie dość że podnieśli normalne prowizje od sprzedaży już kilkukrotnie, pobierają pieniądze od każdej transakcji i wysyłki. Dawniej bardzo chętnie kupowałem i sprzedawałem na Allegro różne, nawet droższe rzeczy, gdzie prowizja była rzędu 20-25zł przy sprzedaży za 1000-1500zł i nie rosło to proporcjonalnie przy wyższych cenach, tylko np przy 5 tys. była prowizja rzędu 50-60zł, nie było nawet sensu bawić się jakieś darmowe ogłoszenia jak teraz czy kupno czegoś poza Allegro. Teraz przy takich kwota sprzedający musi im oddać kwoty rzędu 300-800zł. Prowizje dobijają do 15-20%. Dawno przeskoczyli w zdzierstwie drogiego wydawało się ibej-a (ok. 10%).
Do tego te ich "usprawnienia", usunięcie wyszukiwania w opisie (powodzenia dla kupujących części samochodowe !!), usunięcie wyboru opcji widoku (połączone/rozdzielone), wywalenie ofert z Allegro lokalnie z widoku na Allegro. Korzystanie z tego portalu dawno przestało być komfortowe i przyjemne, a powoli już coraz mniej opłacalne, niezależnie czy się kupuje czy sprzedaje. Rozwalili dostępność i wyświetlenia, konkurencyjność względem np 0Ix-a jeśli idzie o używane rzeczy, Allegro Lokalnie to obecnie totalne dno względem nich (a szkoda, bo strona Allegro lokalnie działa szybko i sprawnie - to jedyna rzecz za którą można ich pochwalić, 0Ix to najgorszy syf pod tym względem, strona laguje, wczytuje z opóźnieniem, pokazuje oferty z wyszukiwań w opisach, nie da się tego wyłączyć).
Od jakiegoś czasu mam wrażenie że ktoś specjalnie sabotuje Allegro od środka, albo żeby się nachapać póki można, a potem uciec i zostawić za sobą pogorzelisko.