Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
W tym wątku po webinarze z serii Pytasz i wiesz możesz zadać pytanie dotyczące katalogu produktów Allegro, ekspertce - Katarzynie Owczarek.
@k_owczarek1 w Allegro pracuje od 5 lat, z czego 3 lata wspierała sprzedawców w tematach związanych z wystawianiem ofert, logistyką, jakością sprzedaży, obsługą zamówień i narzędzi dostępnych w serwisie. Obecnie zajmuje się obszarami związanymi z Katalogiem produktów Allegro (produktyzacją) oraz parametryzacją.
W wątku znajdziesz też zapis pytań i odpowiedzi z webinaru, aby zawsze były pod ręką 🙂
Z powodu bardzo dużej ilości pytań z czatu, przedłużamy czas dostępności Ekspertki na forum. Nie martwcie się odpowiedzi na zadane przez Was pytania pojawią się w wątku, jednak poprosimy Was o cierpliwość. Będziemy je stopniowo udostępniać.
Stare komputery>inne . Zabawek które produkuje do Amstrada juz nie wystawiam bo to absurd. Podobnie zarżneliście większość małych sklepów z trudnymi do dostania częściami elektronicznymi . Ale, kto o to dba. Przecież my sie nie liczymy w Excellu.
"Dla jasności te 100% nie dotyczy wszystkich wystawionych ofert, a każdej nowej oferty wystawianej na Allegro."
Odkopię stary wątek, ale mam pytanie do tego fragmentu. Wystawiam masowo oferty przez API i obecnie muszę mieć oferty połączone z katalogiem w minimum 50%, żeby wystawić cokolwiek nowego - jeśli jest poniżej 50%, nie wystawię nic, bo pojawia się komunikat, że mam niedostatecznie wysoki procent połączenia produktów z katalogiem. Więc jeśli teraz ma być 100%, to dosłownie WSZYSTKO będę musiała mieć połączone w danym katalogu - inaczej nie wystawię nowej oferty? A jako że tych ofert do połączenia mam obecnie dosłownie setki, ta zmiana od 1 sierpnia całkiem mnie blokuje, jeśli dobrze rozumiem? Poza tymi ofertami, które będą w tamtej chwili aktywne, bo one będą się mogły sprzedawać, no ok. Ale mam tu na myśli możliwość wystawienia czegokolwiek nowego, jeśli nie dam rady - a nie dam - połączyć dosłownie wszystkiego z katalogiem. Zwłaszcza że w większości przypadków to łączenie uniemożliwia mi Allegro swoją dramatyczną ilością bubli. A zgłaszanie ręcznie co drugą ofertę z tysiąca to dosłownie śmieszność.
[Pytanie z webinaru]
Co jeśli produkt jest przypisany do złej kategorii?
Połączyliśmy kategorie z podobnym asortymentem w zbiory kategorii podobnych. W ramach danego zbioru można połączyć się z tym samym produktem, bez konieczności zmiany jego kategorii. Aby sprawdzić jakie to kategorie wejdź w formularz wystawiania i dodaj produkt do oferty.
Jeżeli okaże się, że kategorii nie ma w zbiorze to napisz do nas i zgłoś rozszerzenie zbioru o nową kategorię. Jeśli kategoria produktu to Pozostałe lub rzeczywiście dotyczy innego asortymentu, zgłoś błąd przez formularz. Status weryfikacji swojego zgłoszenia możesz śledzić w zakładce Zgłoszenia zmian.
[Pytanie z webinaru]
Często przy produkcie (tak było w przypadku batonów Bee Strong) nie udaje nam się połączyć produktu z katalogiem, wyskakuje komunikat, że parametr EAN jest przypisany do innego produktu, a nie jest. Co robić w takich sytuacjach?
Taki komunikat jest związany ze zbiorem podobnych kategorii. Jeśli w ramach zbioru kategorii podobnych dla danego produktu w Katalogu nie ma kategorii, w której jest wystawiona twoja oferta to otrzymasz poniższy komunikat:
Rozwiązaniem tego problemu jest rozszerzenie zbioru dla tych kategorii.
Co w przypadku jak pojawia mi się taki błąd przy ponad tysiącu ofert, jak to naprawić nie klikając każdego ręcznie?
Komunikat pojawia się w momencie, gdy mamy rozbieżność kategorii oferty z kategorią produktu i nie są one zebrane w jeden zbiór. Jeśli wszystkie oferty masz w tej samej kategorii możesz zgłosić nam dodanie jej do zbioru, w którym jest produkt. Jeśli jest to kategoria Pozostałe to łatwiej będzie zmienić kategorię w tych ofertach. W tym celu musiałbyś nam wrzucić id tych ofert do jakiegoś pliku i je zmigrujemy.
Niestety oferty nie są w jednej kategorii, jest rozbieżność od małych haczyków do zasłon po stoliki i rolety, dziwne jest to że mimo że my jesteśmy producentem to nie możemy połączyć swoich produktów. Czy mogę wam wysłać sam plik z produktami i go połączycie? Czy muszę każdą ofertę przeklikać i zgłaszać wam podobną kategorie?
Dla przykładu chce połączyć worek do siedzenia numer oferty 12170812725, kod EAN 5901249467249 podczas połączenia pojawia się komunikat "Oferta 12170812725 - Niepoprawna wartość parametru EAN/ISBN/ISSN (225693) dla produktu w ofercie. Prawidłowa wartość parametru dla produktu to: "5901775416247"."
Skąd ten błąd skoro ten produkt ma prawidłowy numer EAN, jest tak w naszym systemie, więc czemu mamy go łączyć z produktem który jest inny? Różnią się kolorem, rodzajem tkaniny itd.
Dla naszego każdego produktu powinien być osobny produkt w katalogu, a nie łączyć się z byle jakim, bo to wprowadzi klienta w błąd i to dosyć spory, mogę podać więcej takich przykładów.
@dariuszszill z naszego doświadczenia w identycznej sytuacji musieliśmy zrobić tak:
Niestety ta "zabawa" potrwa ale może po zmianach na szczycie ktoś pójdzie po rozum ...
No tak, tylko kwestia że nie mam 50 produktów tylko ponad tysiąc a przy tym to jest bez sensu.
A nie mówię o produktach których jeszcze nie wrzuciliśmy na allegro, a które też trzeba połączyć.
Dalej czekam na odpowiedź 😁
Wybacz, trochę się już pogubiłam w tych wszystkich pytaniach, odpowiedziach i podwątkach. Chodzi o ten problem?
"Dla przykładu chce połączyć worek do siedzenia numer oferty 12170812725, kod EAN 5901249467249 podczas połączenia pojawia się komunikat "Oferta 12170812725 - Niepoprawna wartość parametru EAN/ISBN/ISSN (225693) dla produktu w ofercie. Prawidłowa wartość parametru dla produktu to: "5901775416247"."
Tak o ten problem
[Pytanie z webinaru]
Jak dodać nowe kategorie do zbiorów?
Gdy zauważysz, że na liście nie ma kategorii w której chcesz wystawić przedmiot połączony z produktem napisz do nas korzystając z tego formularza. Nasi eksperci od struktury drzewa kategorii sprawdzą, czy możemy dodać twoją propozycję.
[Pytanie z webinaru]
Co robić, jeśli odrzucimy twoją sugestię?
Gdy okaże się, że nie możemy stworzyć zbioru na podstawie twojej propozycji, możesz skatalogować swoją ofertę z wybranym produktem, jeżeli:
Aby zgłosić zmianę skontaktuj się z nami za pomocą formularza dostępnego na tej stronie.
Ważne! Kategorii Pozostałe nie uwzględniamy w procesie tworzenia zbiorów, dlatego jeśli twoje oferty mają tę kategorię od razu zgłoś zmianę w ofertach.
[Pytanie z webinaru]
Są produkty, które pasują do dwóch kategorii, np. trampki dziecięce: trampki i kapcie domowe. Jeśli jest produkt w jednej kategorii to nie mogę powiązać w drugiej. Co z tym zrobić?
W takiej sytuacji najlepiej jest zgłosić nam sugestię o stworzenie zbioru kategorii podobnych. Dzięki temu połączysz ofertę z produktem niezależnie od tego, czy jest wystawiona w trampkach, czy w kapciach.