Chciałbym opisać swoją sytuację, bo mam wrażenie, że coś tu bardzo mocno nie działa.
Sprzedałem telefon jako osoba prywatna. Telefon był sprawny i bardzo dobrze zapakowany (dwa kartony, folia bąbelkowa, etui). Po dostawie kupujący zgłosił uszkodzenie, od początku byliśmy zgodni, że doszło do szkody transportowej (badzo mocno uszkodzny karton), a nie do wady towaru czy złego pakowania. Kupujący potwierdził to w Dyskusji, sporządzono protokół szkody InPost.
W toku oficjalnej Dyskusji doradca Allegro napisał mi wprost (5 stycznia 2026 r., godz. 13:19):
„mieli Państwo prawo odmownie rozpatrzyć reklamację, dlatego nie będziemy wymagali spłaty”.
Działałem w pełnym zaufaniu do tej informacji, podejmując dalsze decyzje w sprawie i powstrzymując się od zwrotu środków z własnych środków, oczekując na rozliczenie w ramach Allegro Ochrony Kupujących, bez obciążania mnie kosztami, dokładnie tak jak napisał doradca Allegro w Dyskusji.
Kilka dni później:
- Allegro wypłaciło kupującemu pełny zwrot (tak miało być),
- obciążyło mnie tą kwotą (sprzecznie z tym co konsultant wcześniej napisał i obiecał)
- zawiesiło moje konto i usunęło wszystkie oferty.
W odpowiedzi na moje odwołanie (do AOK) Allegro przyznało, że wiadomość doradcy mogła mnie „wprowadzić w błąd”, ale utrzymało wszystkie sankcje.
Kupujący również zabrał głos w Dyskusji, potwierdzając prawidłowe (ponadprzeciętne) zapakowanie przesyłki, wcześniejsze stanowisko konsultanta i następnie sprzeczne z ustaleniami sankcje.
Pytanie do moderatorów i innych użytkowników:
- czy informacje przekazywane przez doradców Allegro w oficjalnej Dyskusji są wiążące,
- czy użytkownik ponosi pełne ryzyko ich błędności, łącznie z konsekwencjami finansowymi?
Z mojego konta Allegro korzystam nieprzerwanie od stycznia 2007 roku. Przez ten czas zawsze działałem rzetelnie i w dobrej wierze, ufając informacjom przekazywanym przez przedstawicieli serwisu.
Z góry dziękuję za merytoryczne odniesienie się do sprawy.
@spanky3 w imieniu Alicji, wracam z informacjami.
Zdjęliśmy już ograniczenia z Twojego konta, a także naliczenie rekompensaty, przepraszamy za to nieporozumienie. Otrzymasz jeszcze szczegółowe wyjaśnienia drogą mailową.
normalnie jak u Jaworowicz jak nie nagłośnisz to 💩 z tego bedzie
Ha ha, oplułem monitor 🙂 , dzięki
"Sprawa dla UOKIKu" 🙈
@Client:44052296 super, że masz taką opinię o zasięgach Gadane 🙂 Natomiast to nie jest kwestia nagłośnienia - to kwestia zwrócenia uwagi na daną sprawę innych osób z Allegro, niż tylko osoba (pracownik pierwszej linii), która ją obsługiwała. Podobny skutek - tylko trwałoby to dłużej - miałoby odwołanie się od decyzji pracownika. Ludzie popełniają błędy, a rolą m.in. moderatorów na Gadane jest eskalowanie takich sytuacji w Firmie i ich naprawianie.
@Syrena_zT, @la_nika
Dziękuję za zaangażowanie i realną pomoc w tej sprawie.
Potwierdzam, że konto zostało odblokowane, a środki zostały w całości zwrócone.
Sprawa była dla mnie bardzo stresująca, ale cieszę się, że została ostatecznie rozwiązana w sposób sprawiedliwy. Doceniam poświęcony czas, rzetelne podejście oraz doprowadzenie sprawy do końca.
Jeszcze raz dziękuje!
Pozdrawiam
dobrze czytać, że ktoś w serwisie bierze sytuację na klatę
jak to się mówi
jaskółka wiosny nie czyni
a za ai
Przysłowie "Jedna jaskółka wiosny nie czyni" oznacza, że pojedyncze, pozytywne zdarzenie nie wystarczy, aby wyciągać pochopne wnioski o trwałych, pozytywnych zmianach – jeden dobry uczynek to za mało, by ocenić człowieka, a jeden ciepły dzień nie oznacza, że zima się skończyła; potrzebujemy więcej dowodów, by potwierdzić nadchodzącą wiosnę lub trwałą poprawę sytuacji.