Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dostałem prośbę o przesłanie maila w celu skorzystania z opcji Kup Teraz od użytkownika
przyszedł taki mail więc na bank to fraud.
Proszę o potwierdzenie próby wyłudzenia danych
|
|
|
|
|
@janco1 dziękuję za Twoje zgłoszenie! Zablokowaliśmy to konto.
rozumiem że płatności dokonane przez allegro lokalnie nie wymagają dodatkowej akceptacji przez maila. wczoraj do oferty dostałam 3 prośby o 3 różnych klientów o podanie email. na jedną postanowiłam odpowiedzieć - po czym dostałam maila poza systemem allegro o akpcetację płatności. oczywiście niczego nie potwierdziłam. proszę o pomoc jak możemy sprawę ukrócić bo to pachnie przekrętem.
poza tym dostałam jeszcze dwa zapytania o podanie email celem realizacji płatności od 2 innych klientów.
Od: Allegro Lokalnie <helpallegroa@gmail.com>Temat: Twoje ogłoszenie zostało opłaconeData: 11 stycznia 2022 o 20:36:20 CETDo:
INFORMUJEMY, ŻE ZAMÓWIENIE MA BYĆ ZAAKCEPTOWANE W CIĄGU 3 GODZIN PO OTRZYMANIU MAILA
INFORMUJEMY O ZMIANACH REGULAMINU! PROSIMY ZAPOZNAĆ SIĘ Z INFORMACJĄ NIŻEJ, PO PRZECZYTANIU PROSIMY ZWRÓCIĆ UWAGĘ NA DODATKOWE WSKAZÓWKI I PRZEJŚĆ DO WERYFIKACJI TOŻSAMOŚCI. KUPUJĄCY DOKONAŁ ZAPŁATY ( SPRAWDŹ NIŻEJ).
WARTOŚĆ TOWARU
WARTOŚĆ UBEZPIECZENIA
KOSZTY PRZESYŁKI
ŻEBY ODEBRAĆ WPŁATE NALEŻY POSTĘPOWAĆZGODNIE Z PONIŻSZĄ INSTRUKCJĄ: 1.KLIKNĄĆ "ZAAKCEPTOWAĆ ZAMÓWIENIE"
2.ZNALEŹĆ I KLIKNĄĆ W PRZYCISK "DALEJ"
3.WYBRAĆ SWÓJ BANK
4.ZWERYFIKOWAĆ SIĘ ZA POMOCĄ KONTA BANKOWEGO
ŻEBY ZAAKCEPTOWAĆ ZAMÓWIENIE PROSIMY KLIKNĄĆ PONIŻEJ ZE WZGLĘDU NA UDOSKONALENIE FUNKCJI "KUP TERAZ", ZMUSZENI JESTEŚMY PROSIĆ O DODATKOWĄ WERYFIKACJĘ KLIENTÓW PORTALU W CELU POLEPSZENIA SZYBKOŚCI OTRZYMANIA PRZELEWÓW ZA SPRZEDANE PRZEDMIOTY, JEST Z TYM NAPRAWDĘ CORAZ LEPIEJ, TERAZ NIE MUSISZ DŁUGO CZEKAĆ NA WPŁATĘ OTRZYMASZ JĄ OD RAZU!
Bezpieczeństwo płatności zapewnia technologia 3-D Secure, Verified by Visa i MasterCard SecureCode. Dane podane przy weryfikacji obsługuje protokoł HTTPS, ten protokół jest bezpieczny i chronie dane użytkownika, to znaczy że nikt nigdy nie dostanie tych danych. Coroczne potwierdzenie przez firmę standardu PCI DSS Level 1 (najwyższy poziom).
@nostro16 Niczego nie podawaj, nic nie klikaj, niczego nie potwierdzaj, to próba wyłudzenia danych, próba oszustwa. Samo podanie maila jeszcze nie jest groźne, ale dalsze działania, potwierdzanie i klikanie w linki przesłane mailem już niebezpieczne mogą być.
nic nie klikałam bo to pachniało na metr oszustwem ale chce typów zablokować szczególnie że uderzało na 3 podejścia - 3 różnych klientów. zakładam, ze to kropla w morzu ale warto ich powstrzymywać
@nostro16 dziekuję za Twoje zgłoszenie! Czy możesz podać loginy osób, które do Ciebie pisały na Allegro Lokalnie? Upewnię się czy te konta są już zablokowane.
To istna plaga ja do każdego wystawionego przedmiotu otrzymałam tego typu wiadomości
Witam, wystawilam przedmiot na sprzedaż, otrzymałam dwienpodobne wiadomosci, że moje ogłoszenie zostało oplacone i żeby sfinalizować sprawe do konca potrzebny moj mail, potem mam wybrac odpowiedni bank zeby pieniadze wpłynęły na moje konto, z roztargnienia podalam mail ale potem zaczęło mnie zastanawiać o co w tym wszystkim chodzi. Moim zdaniem jest to próba włamania się do konta bankowego. To sa nr kont z ktorych dostałam wiadomosci: 104103252, 104079458. Co dalej z tym fantem mam zrobic zeby sprawa się nie powtórzyła. Na szczęście nie zalogowałam sie do banku przez nieznany link ale ilu jest takich ludzi, którzy tracą swoje oszczednosci w ten sposob.
@biedro19-20, oba wskazane przez Ciebie konta są zablokowane. Kupujący nie potrzebują Twojego adresu mejlowego do sfinalizowania zakupu. Niestety takie sytuacje zdarzają się wszędzie, więc proszę Cię o zachowanie czujności, a jeśli jakakolwiek wiadomość wzbudza Twoje wątpliwości, możesz napisać tutaj, na Gadane - sprawdzimy to. 🙂
Jeśli kupujący opłaci swój zakup od Ciebie na Allegro Lokalnie, środki znajdziesz w tej zakładce.
Zgłaszam kolejne konto
@lowelana Dziękuję za zgłoszenie, konta zostaną zablokowane
proszę o weryfikację klienta. Taka wiadomość
@Estella_baby Dzięki za zgłoszenie - to konto jest już zablokowane.
Nic z tym nie zrobisz. Allegro zablokuje wskazane przez Ciebie konta dziś, a jutro dostaniesz takie same wiadomości z dziesięciu innych kont.
Typowe próba wyłudzenia haseł logowania .Szkoda czasu jak wpłynie wpłata to wysyłasz=proste .Nic poza to .Pozdrawiam
czy to normalne czy oszuści przekerowuja mnie do linku ?
@Mariusz135s To oszuści, nic nie klikaj, niczego nie potwierdzaj.
@Mariusz135s dziękuję za Twoje zgłoszenie! Aby sprzedać przedmiot na Allegro Lokalnie nie trzeba potwierdzać zamówienia, ani podawać adresu e-mail kupującemu. Konto osoby, która napisała do Ciebie z taką prośbą już zablokowaliśmy.
W ciągu ok 10 dni miałam w styczniu 2022 już cztery takie próby wyłudzeń na Allegro Lokalnie. Co dodatkowo mnie wkurza to fakt, że każda z tych osób, pisząc do mnie, miała już konto zawieszone na Allegro i oczywiście zarejestrowała się na Allegro mniej niż miesiąc wcześniej.
Przesyłam screeny:
@Wiktoria164 dziękuję za Twoje zgłoszenie! Sprawdziłam wskazane przez Ciebie konta i zostały zablokowane po wysłaniu do Ciebie wiadomości. Gdy blokujemy konto w takich przypadkach, uniemożliwiamy kontakt z innymi osobami na Allegro.
Dostałam wiadomość że przedmiot został kupiony i żeby potwierdzić i odebrać zapłatę i tu link kiedy