Cześć, czy to oszustwo?
ZiebaDrakon (Konrad Zięba)
@mikzie1 Dziękuję, na tym koncie doszło do włamania, ale już je zabezpieczyliśmy, więc wszystko jest w porządku.
Mam pytanie: złodziejom nie udało się mnie okraść. Konto bankowe mam już odblokowane ale co z tą sprzedażą? (Oferta: 0156f6a2-f231-45f4-b64d-0a5996760ee4) Widnieje jako zakończona, że sprzedałem ale przecież tak nie było ponieważ złodzieje działali z czyjegoś konta... ?
@mikzie1 Cześć. 🙂 Opłata transakcyjna nie została pobrana za tę "sprzedaż". Po 5 dniach oferta wznowi się automatycznie, dostaniesz mejla z powiadomieniem. Możesz też wystawić ofertę ponownie (tylko pamiętaj proszę, żeby wyłączyć automatyczne wznawianie w dotychczasowej ofercie).
Obrazka nie widzimy ,muszą zatwierdzić moderatorzy ale jeśli ktoś ci podsyła jakieś linki i namawia cię do podania adresu meilowego to jest to bardzo prawdopodobne że chce od ciebie wyłudzić kasę . Nie wchodź w takie linki.
Jak prośba o maila to z pewnością próba oszustwa.
@DANIELW791 Cześć, na tym koncie doszło do włamania 😞 Już je zabezpieczyliśmy, bardzo dziękuję za zgłoszenie.
Żaden kupujący na Allegro Lokalnie nie potrzebuje Twojego adresu mejlowego, zatem nie podawaj go 🙂
Witam
Ostatnio miałem kilka próśb o podanie maila, poniżej zrzuty ekranow:
@mechu82 Dziękuję za to zgłoszenie. Wszystkie podane przez Ciebie konta zostały już zablokowane
194 strony o próbach wyłudzenia i zamiast coś z tym zrobić systemowo to nadal ktoś ręcznie blokuje takich cwaniaków?
Dodaję od siebie zatem:
@open Cześć. Te konta nie są blokowane ręcznie - są sprawdzane przez algorytm, który wyszukuje w wiadomościach niektóre frazy. Na zgłoszonym przez Ciebie koncie doszło do włamania, ale jest już zabezpieczone. Dzięki za sygnał.
U mnie też:
@mkanik dziekuję za Twoje zgłoszenie! Zablokowaliśmy to konto.
@bombel1305 dziękuję za Twoje zgłoszenie! Zablokowaliśmy to konto.
Potem wysłał do mnie list email z wiadomością, że już zapłacił i podał link do strony, w której mogę pobrać środki na swoje konto. Na szczęście link nie działa. Po sprawdzeniu źródła wiadomości znalazłem tam jakieś adresy zakończone na .ru (Rosja)
Received: from [127.0.0.1] (890191-ch94558.tmweb.ru [92.255.104.250]) by smtp-out-n03.prod.eu-central-1.postgun.com with SMTP id
Return-Path: <bounce+13a7e4.2852b-sp3rat=wp.pl@blogflairdesign.com>
Received: from m204-244.eu.mailgun.net ([161.38.204.244]) (envelope-sender <bounce+13a7e4.2852b-sp3rat=wp.pl@blogflairdesign.com>)
Podejrzewam oszustwo.
I dobrze podejrzewasz , to próba wyłudzenia ,nic nie klikaj bo możesz dużo stracić.
@jerzy_trzeciak Cześć. Dobrze, że zachowałeś ostrożność - dla bezpieczeństwa nie klikaj proszę w żadne linki. Wiadomość mejlową możesz przesłać nam do sprawdzenia na phishing@allegro.pl (skorzystaj proszę z opcji "przekaż dalej")
Dzięki za poradę.
Już podejrzany email wysłałem na w/w adres.