Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Cześć, czy to oszustwo?
Nie udostępniaj odbiorów osobistych ani wysyłek za pobraniem to unikniesz dochodzenia się o zwrot prowizji w razie takich przypadków .
Dzięki za podpowiedź. Już nigdy nie wystawię niczego z odbiorem osobistym.
Właśnie otrzymałem emaila od Allegro, że zawiesili konto tego oszusta i zwrócą mi prowizję.
krzysztof (Client:97874423)
Jakub (Client:101368410)
Obaj napisali do mnie dokładnie to samo:
Dzień dobry. Podczas składania zamówienia jestem proszony o podanie num tel sprzedającego. Prosze o podanie go tutaj
@user_mk Dziękuję za sygnał. Zabezpieczyliśmy te konta.
Próbuję wyciągnąć numer telefonu przy zakupie , później wysyła sms do fałszywej strony bankowej .
@ko_alka @mr_oma @la_nika @nat_not @_HolaOla_ chyba potrzebna komuś blokada ?
@Client:49218246 Dziękuję za zgłoszenie. Zweryfikujemy i zabezpieczymy to konto
bosykoniec , edyta4431 kolejne nicki oszustów proszą o email i fałszywe screeny wysyłają
@mari01986 Cześć, oba konta zostały już zabezpieczone
Hej 🙂 Oki strasznie się mnożą ci oszuści. W następnym poście kolejni trzej.
@mari01986 Dziękuję, te konta również są już zabezpieczone
Witam,
Czy nr tel jest potrzebny kupującemu do zakupu?
@-maggi- Cześć. 🙂 Kupujący nie potrzebuje numeru telefonu do sfinalizowania transakcji. Sprawdzimy to konto, dzięki za czujność!
Otrzymałem dziwną wiadomość od kupującego o tym aby podać numer telefonu. Podając otrzymałem link od strony Allegro, w który wszedłem. Wydało mi się to podejrzane, jednak również z tego samego adresu SMS otrzymuję kody do aktywacji itp.
Dodam, że uznałem, że popełniłem błąd wchodząc w link, po czym od razu zmieniłem dane konta w banku dla bezpieczeństwa odłączając telefon od weryfikacji.
Dobrze, bo takie podejrzane wiadomości są często po to by wyłudzić dane i przejąć środki z konta .
A po co kupującemu twój nr telefonu takie rzeczy nie przechodzą i nie są potrzebne ze kupujący mógł dokonać zakupu, moim zdaniem to próba oszustwa. Dobrze zrobiłeś że zmieniłeś dane itd. ale to było za mało żeby oszustwo przeszło. Następnym razem nie odpisuj na takie sms.
Ja dzisiaj dostałem smsa również z kanału z którego dostaję info o przesyłkach, czy kodów logowania....
Otrzymałeś zapłatę.... i link ,lecz nie wchodzę w niego... myślę przesłać ten link Allegro w celu weryfikacji i blokady...
🤗