anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy kupujący potrzebuje mojego e-maila lub numeru telefonu na Allegro Lokalnie?

MAMY ROZWIĄZANIE!
Martuszka89
#7 Wielbiciel#

Screenshot_2021-10-08-20-06-23-851_pl.allegro.jpg

 Cześć, czy to oszustwo? 

oznacz moderatorów
9 842 ODPOWIEDZI 9 842
mr_oma
Była Moderatorka
Była Moderatorka

@panda_29, dzięki wielkie! To konto już zablokowaliśmy. 🙂 

Maja
   Moderatorka

#10 Popularyzator#

Może byś napisał czy dałeś się okraść ?? W jaki sposób przebiegał przekręt . Jakieś porady ??  Bo to że jest wielu oszustów to wiemy . Ja też dostawałem wiadomośći od nich że mam podać maila . Podałem im pocałujmniewdupe@wp.pl 

oznacz moderatorów
panda_29
#3 Debiutant#

Nie dałem się okrasc, bo zapaliła mi się czerwona lampka, od kiedy to na allegro kupujący potrzebuje twojego e-maila by transakcję dokończyć?? Wtf nigdy!

Trzeba być czujnym i myśleć co się robi bo najwięcej oszustw jest przez telefon gdzie niektórzy podają wszystkie dane i wgl bo dzwoni " Pani z banku" albo "wnuczek" miał "wypadek" i nagle jego "kolega" zgłasza się po pieniądze bo ktoś jest "ciężko ranny" a tu jedynie kto jest ciężko ranny i to na mózg to babcie i dziadki wyrzucający pieniądze przez okno czy balkon w reklamówce.

Bywa i też, że dziadkowie i babcie lubią kryminały i chcą wziąć udział w tajnej akcji gdzie dzwoni " policjant" i prosi o pieniądze, które są potrzebne jako jakiś okup, a babcie i dziadki pyc reklamówkę z forsą rzucają...

Takie mamy czasy a nie inne. 

Pamiętać należy nawet i o tym, że policja NIGDY nie prosi nikogo o pieniądze a pracownik np banku NIGDY nie prosi o nasz LOGIN do konta czy hasło. 

oznacz moderatorów
panda_29
#3 Debiutant#

Ale na allegro to pierwszy raz się z tym spotkałem, dlatego też wydało mi się to podejrzane i zgłosiłem temat, użytkownik z tego loginu jest już zablokowany. 

oznacz moderatorów
Slow4You
#10 Popularyzator#

Nie tylko na allegro w całym internecie w tych czasach trzeba być czujnym . Oszuści wymyślają coraz to nowe sztuczki socjotechniczne . Rozmawiałem z jednym sprzedawcą  na **piiip** i tam jest ten sam problem więc sprawa nie dotyczy tylko allegro . O świecie NFT już nie wspominam tam oszuści kasowali po kilka milionów co dwa tygodnie zamykając projekt . Jest temat założony na allegro gadane . Jeśli tobie ktoś napiszę znów że masz podać maila to pierwsze co powinieneś zrobić to podać tam nick oszusta .  Dobrze że nie dałeś się oszukać . Na Youtubie jest filmik z dokładnym omówieniem tego przekrętu . Oszuśći podłaczają twoją kartę do portfela i kupują ile fabryka da . Banki umywają rączki bo podczas przekrętu ofiary autoryzują transakcje podając kod z Telefonu . 

oznacz moderatorów
dominik19888818
#7 Wielbiciel#

Dzień dobry.

Kilka dni temu poraz pierwszy w życiu wystawiłem zegarek na sprzedaż na Allegro lokalnie.

W sumie to wystawiłem nie z nadzieją na sprzedaż ale bardziej z ciekawości zobaczyć jak to się robi.

Nikt się ze mną nie kontaktował w sprawie przedmiotu i dziś miałem usunąć to ogłoszenie lecz zanim to zrobiłem dostałem poniższa wiadomość na maila.

Mam rozumieć że ktoś kupił ten zegarek? 

Jak mogę wycofać się z tego tematu bo nie chce go sprzedawać.

Z góry dziękuję za pomoc.

Screenshot_20240726-224630-743.png

oznacz moderatorów
Client:44052296
#21 Demiurg#

@dominik19888818 sprawdź czy masz sprzedaż w zakładce w allegro.pl lub allegro lokalnie

oznacz moderatorów
LEW433
#21 Demiurg#
oznacz moderatorów
dominik19888818
#7 Wielbiciel#

Cześć.

Kliknąłem w pierwszy podesłany przez ciebie link i wygląda to tak jak poniżej .

Screenshot_20240726-225553-366.png

oznacz moderatorów
LEW433
#21 Demiurg#

W który? bo my obrazka nie widzimy.

oznacz moderatorów
dominik19888818
#7 Wielbiciel#

A przepraszam myślałem że screeny są widoczne.

No kliknąłem w ten który opisałeś że środki muszą być tu.

Kliknąłem i wszędzie same zera.

oznacz moderatorów
LEW433
#21 Demiurg#

Jak nie ma to nie ma zakupu. Kupujący mógł nie opłacić.

oznacz moderatorów
dominik19888818
#7 Wielbiciel#

Nie rozumiem w takim razie tej wiadomości która dostałem że zamówienie jest opłacone i kod QR w załączniku 

oznacz moderatorów
LEW433
#21 Demiurg#

Kod Qr to próba oszustwa, dobrze żeś nie wszedł bo straciłbyś kasę.

oznacz moderatorów
dominik19888818
#7 Wielbiciel#

O kurde to nieźle. Nie wchodziłem w ten kod tylko mam jakby screen tej wiadomości i pisze ze aby otrzymać płatnośc trzeba zeskanować kod QR

oznacz moderatorów
LEW433
#21 Demiurg#

@dominik19888818 To dobrze, jak ktoś kupi to kasa musi być tam gdzie Ci napisałem, kod Qr jakieś podesłane linki- to próby oszustwa.

oznacz moderatorów
MiMary
Moderatorka
Moderatorka

Cześć @dominik19888818. Na Allegro Lokalnie nie musisz potwierdzać transakcji. Podesłany kod QR to próba wyłudzenia danych. Proszę, nie skanuj go i nie klikaj w podejrzane linki od klientów. 
Jeśli otrzymasz podejrzaną wiadomość związaną z Allegro, przekaż ją do nas na adres phishing@allegro.pl – zajmiemy się sprawą niezwłocznie. 

Marysia
   Moderatorka

#7 Wielbiciel#

IMG_7557.jpeg

IMG_7556.jpeg

oznacz moderatorów
LEW433
#21 Demiurg#

😎

oznacz moderatorów
MiMary
Moderatorka
Moderatorka

Cześć @gavis78, dziękuję za sygnał i czujność. Przekażę konto do weryfikacji. Oczywiście ten QR kod to scam - nie potrzebujesz niczego potwierdzać przy sprzedaży na Allegro Lokalnie. 

Marysia
   Moderatorka