Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Drugi raz całkowicie usunięta została moja licytacja ze złomem komputerowym przed czasem z allegro lokalnie co to ma być
@Anetka8907 Oferty zostały usunięte, ponieważ sprzedaż tego typu towarów jest niedozwolona na Allegro Lokalnie. Możesz wystawić taką ofertę na Allegro.pl w kategorii "złom srebra i złota".
@w_kiwi "ze względu, ponieważ" 😉
@sl-aw-ek Czy widać, że wciąż jestem przed urlopem? 🤠
Czy złom komputerowy to "złom srebra i złota"?
Witam.
Też się od wczoraj nad tym zastanawiam, bo jak by nie patrzeć to dość szokujące.
I wychodzi na to że na Allegro w kategorii:
Allegro / Kolekcje i sztuka / Produkty inwestycyjne / Złom srebra i złota
takie oferty naprawdę mają miejsce. Jest nawet w parametrach oferty podana "próba metalu".
Są też oferty złomu komputerowego w miejscu, które wydaje się być właściwe czyli "Złom komputerowy i elektroniczny".
Być może rozgraniczenie wiąże się z opisem zawartym w ofercie. "Zwykły" złom komputerowy należy umieszczać w kategorii "Złom komputerowy i elektroniczny", natomiast gdy się sugeruje ofertę "na odzysk metali" to już grubsza sprawa i wtedy elektrośmieci to"Produkty inwestycyjne".
Zastanawia mnie jednak jak precyzyjnie określić próbę metalu i jego wagę, skoro wszystko to stanowi ułamek promila masy całego produktu, a podanie tych parametrów jest obowiązkowe i powinno być precyzyjne i wiążące.
Jak dla mnie, to tak przyjęta klasyfikacja bardzo wprowadza w błąd. To że w jakichś odpadkach są metale szlachetne, nie zmienia faktu, że by je odzyskać trzeba przeprowadzić skomplikowane procesy technologiczne. Dla mnie "produkt inwestycyjny" to coś, co kupię w ramach lokaty kapitału i po jakimś czasie będę miał możliwość stosunkowo łatwo spieniężyć z zyskiem. Czarno widzę sprzedaż z zyskiem "tony" elektrośmieci, bo gdyby to było opłacalne, to tysiące ton starego sprzętu komputerowego nie byłoby spalane w ogniskach na śmietniskach w Afryce w ramach "utylizacji" w celu pozyskania metali, głównie miedzi, bo złoto wymaga bardziej wyrafinowanych metod, pozostających zwykle poza zasięgiem przeciętnego "kowalskiego".
Mogę prosić o doprecyzowanie jak to na prawdę jest?
@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
Pozdrawiam. Marek.
@MOJEGRATY5 W podkategorii "Złom srebra i złota" powinny się znaleźć przedmioty, które utraciły walor użytkowy, a ich jedyną wartością jest wartość kruszcu, niewystępującego w postaci monet i sztabek. Złom to też metal w postaci nieprzetworzonej np. elementy układów elektrycznych, elektrody wymontowane z urządzeń, w których je stosowano itp.
Przedmiotem licytacji z tego wątku, która została zakończona, były płytki z przeznaczeniem na złom lub odzysk metali. Taki produkt powinien być wystawiony w kategorii "Złom srebra i złota".
co z tego, że w tym "złomie" nie ma ani grama srebra czy też złota
ale z logiką allegro się przecież nie dyskutuje