anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Fałszywa etykietka stanu "Nowy z defektem" na liście ofert

crpl21
#7 Wielbiciel

Witam,

zauważyłem, że na listingach, nieważne czy w wynikach wyszukiwania czy na moim profilu z listą ofert, pojawia się przy ogłoszeniach etykietka Stan: Nowy z defektem wbrew temu, co zostało podane w parametrze "Stan" w ogłoszeniu, jak i tym bardziej w jego opisie. Przykład poniżej.

allebug.png

Mam tak przy większości swoich ogłoszeń, tym bardziej gdzie stan jest ustawiony jako Bardzo dobry (czyli według definicji z formularza wystawiania oferty: używany przedmiot, ale bez uszkodzeń i widocznych śladów użytkowania). To jest jakiś bug ze strony allegro? Z góry dziękuję za odpowiedzi.

PS. W mojej opinii taki kwiatek może nieco odstraszyć potencjalnego nabywcę

oznacz moderatorów
21 ODPOWIEDZI 21

Crow_Empire
#14 Krzewiciel

@crpl21  coś jest na rzeczy, bo ostatnio obserwuję dużo takich ofert. Nie są to oferty raczej z defektem, a przynajmniej w opisie nic nie ma na temat defektu.

Screenshot_1.png

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Crow_Empire sprzedawca nie wiem jak ma wystawić rozpakowany towar to daje nowy z defektem 😄

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Coś pomyliłeś. Zobacz sobie na 1-wszym zdjęciu- stan według sprzedawcy to BARDZO DOBRY. To o czym piszesz to jakiś "kwiatek" Allegro. 

KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@AnnaG-Antyki  nie kwiatek, tylko nowy defekt😁

oznacz moderatorów

RaBarbar_ka
Moderatorka Allegro Gadane

@crpl21 podaj przykładowe numery ofert.

Basia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Heh. Wystarczyło wklepać cokolwiek, wpisałam zasilacz i błąd jak byk...

Ktoś płaci za szukanie błędów?

Zasilacz do drukarki fiskalnej Elzab Mera wraz z przewodem zasilającym | Odolanów | Kup teraz na All...

Screenshot_244.pngScreenshot_245.png

Wygląda na kolejny babol, który jak zwykle będziecie sprawdzać aż zapomnimy, ze to błąd...

crpl21
#7 Wielbiciel

Wystarczy wejść do dowolnej kategorii i wybrać filtr "Stan: Bardzo dobry"...

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

ja nawet stanu nie wybierałam, tylko zerknęłam w pierwszą ofertę co pokazywała nowy z defektem. Swoją drogą to pewnie jak zwykle celowy "przypadek", po co ludzie lekko używane za pół ceny mają kupować jak mogą nówki na raty brać...

crpl21
#7 Wielbiciel

I w ogóle co to ma być, żeby pokazywały się opisy, które istnieją tylko na zwykłym allegro, ale na lokalnie już nie... Takie coś na poważnym liczącym się jednym z największych polskich portali ogłoszeniowych nie powinno mieć miejsca! To jest bardzo niepoważne i lekceważące podejście do potencjalnego klienta.

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Coś czuję, że za chwilę wpadnie jakiś bot i pozamyka te aukcje, bo parametr stan jest niezgodny z opisem😁

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

A ja coś czuję, że wyjaśnienie jest banalne, ale Allegro będzie siedzieć cicho i udawać, że szuka powodu, bo znowu KATALOG. Na głównym nie ma stanu BARDZO DOBRY, więc połączyli to z katalogiem i stanem NOWY Z DEFEKTEM. Przy okazji masa ludzi te oferty ominie i kupi nowe na raty. Dla nich to zysk. A do błędów z katalogiem nigdy się nie przyznają...

RaBarbar_ka

@crpl21 stan na listingu powinien odpowiadać stanowi w ofercie - nasz zespół techniczny już zajmuje się tematem, aby to ujednolicić. 

Dodam jeszcze, że stan Nowy z defektem określa produkt całkowicie nowy, nieużywany, nieotwarty i nieprzepakowany, ale uszkodzony. Uszkodzenie to nie wpływa jednak na użytkowanie produktu. Produkt określony jako Nowy z defektem powinien znajdować się w oryginalnym opakowaniu i mieć nieuszkodzone oznaczenia producenta – na przykład metki przy ubraniach.

Basia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

crpl21
#7 Wielbiciel

I właśnie tak powinno być. Dziękuję za odpowiedź.

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Wiadomo już coś na temat tego nowego defektu, czy będzie tak jak pisała @AnnaG-Antyki 🤔

@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

No coś Ty. To jeszcze potrwa...  A czy zrobili coś z tym będem z syfiastym wyszukiwaniem w połowie przeglądarek, bo to już grubo ponad miesiac i zero wiadomości? A to akurat ma wpływ na każdego sprzedawcę... I zyski samego Allegro... 

la_nika

@KOGIEL_T tak jak napisała Basia, zespół techniczny pracuje nad ujednoliceniem informacji o stanie na listingu z informacją w ofercie. Gdy otrzymamy potwierdzenie, że zmiany zostały wprowadzone, damy Wam znać.

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Proszę nie rób tego od rana. Jak coś sie dowiesz to powiedz. Ale nie klep tych formułek, bo przed kawą jestem i nerw mi puści.... xD

la_nika

@AnnaG-Antyki to odpowiedź na pytanie KOGIEL_T, nie mam w zwyczaju "klepania formułek".
Miłego dnia, smacznej kawusi. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

No sorry wiem, że taką masz pracę ale dla nas od dawna każda odpowiedź zaczynająca się od "zespół Allegro pracuje" itp. tekstów jest zwyczajnym spławianiem z nadzieją na naprawę na święty nigdy, przy sporej Boskiej pomocy po pół roku. Przez te lata co wyżywam złość na tą firmę na forum to w przyzwoitym czasie był naprawiony tylko 1-den błąd dotyczący błędnego licznika sprzedaży na lokalnym. A potem usunęliście cały licznik. Nie liczę takich rzeczy jak błędy z brakiem możliwości generowania etykiet, co regularnie psujecie i naprawiacie przynajmniej raz w  w miesiącu xD Jak się mylę to proszę wskaż przykłady gdzie przy sporych błędach Allegro naprawiło coś w przyzwoitym czasie jak np tydzień??? Swoją drogą ze statusami orlenu to już coś zrobiliście, czy nadal sprzedawcy będą zgarniać negatywy od wkurzonych brakiem powiadomienia klientów?