anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Fałszywe oskarżenia w celu wymuszenia zwrotu

MAMY ROZWIĄZANIE!
Zbuniarz
#7 Wielbiciel#

Dzień dobry,

proszę o pomoc. Sprzedałem na allegro lokalnie perfumy, których kupujący zarzuca mi nieoryginalność. Nie przedstawił zbytnio nawet zarzutów podczas naszej kilkudniowej założonej  przez niego dyskusji. Perfumy są oryginalne i sam kupowałem je z perfumerii. Wrzucałem nawet zdjęcia perfum na grupy i fora, aby osoby postronne mogły na ich podstawie potwierdzić ich oryginalność. Nie wiem właściwie po co się aż tak fatygowałem, bo kupujący nie za bardzo przedstawia co jest w nich nie tak, a co więcej ewidentnie nie posiada takiej wiedzy, aby móc to stwierdzić, gdyż muszę mu tłumaczyć pewne oczywiste fakty. Nie zgadzam się na zwrot produktu z powodu jego nieoryginalności, gdyż perfumy są oryginalne. Kupujący poprosił allegro o pomoc i uważam, że ich odpowiedź jest nie na miejscu, gdyż zachęca kupującego do odesłania zamówienia do sprzedającego. Niby z jakiej racji, skoro potwierdzenia nieoryginalności brak, a ja nie zgadzam się na zwrot. Co mogę zrobić w wypadku, w którym dyskusja ewidentnie dąży do wyłudzenia ode mnie pieniędzy.

Pozdrawiam

1.jpg

2.jpg

   @Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów
9 ODPOWIEDZI 9
la_nika
Moderatorka
Moderatorka

Dzień dobry @Zbuniarz! Kupujący złożył reklamację i jako sprzedający (nawet prywatny) masz obowiązek ją rozpatrzyć. Możesz ją uznać lub odrzucić. 
Napisz proszę w dyskusji, że odrzucasz reklamację kupującego (sformułowanie "Nie zgadzam się na zwrot" nie wystarczy, ponieważ to nie jest zwrot, a reklamacja). 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów
Zbuniarz
#7 Wielbiciel#

Czekam w takim razie na zamknięcie dyskusji

oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg#

odrzuć reklamację zanim minie 14 dni powód towar oryginalny

oznacz moderatorów
Zbuniarz
#7 Wielbiciel#

Screenshot_2025-04-28-21-44-01-91_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

 Jak wspomniałem wyżej czekam i mam nadzieję, że takie coś starczy, bo już nie mam na to siły.

oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg#

Napisz w dyskusji cyt odrzucam reklamację produkt oryginalny pochodzący z oficjalnego obiegu 

oznacz moderatorów
kostas11
#21 Demiurg#

@Zbuniarz napisz w dyskusji wyraźnie, zanim minie 14 dni od złożenia reklamacji !

Reklamacja bezzasadna, odrzucam gdyż perfumy są oryginalne !

________
Κώστας
oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg#

@Zbuniarz płaciłeś kartą lub masz paragon? To w zupelności wystarczy na potwierdzenie oryginalności zwłaszcza jak są ze znanej perfumerii jak nie masz paragonu to wydrukuj sobie do pdfa potwierdzenie platności kartą tam są dane firmy od której kupiłeś

oznacz moderatorów
Zbuniarz
#7 Wielbiciel#

Mam potwierdzenia i są załączone w dyskusji od kilku dni.

oznacz moderatorów
RED
#21 Demiurg#

dużo jest ostatnio takich kupujących - my kupujemy część produktów bezpośrednio od producentów właścicieli marek - i mamy zarzuty, że produkty nieoryginalne - allegro nic z tym nie robi, kupujący może oskarżać bezkarnie i bez dowodów

oczywiście serwis sobie usuwa takie komentarze ze sklepu osa - bo doskonale wiedzą, że to absurd - tylko czemu nie chcą usuwać ich innym kupującym?

oznacz moderatorów