anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

kupujacy nie odebrał paczki i załozył spór o zwrot pieniędzy. Allegro zawiesiło mi konto

fifipl
#1 Nowicjusz

sprzedałem używany telefon ale kupujący nie odebrał paczki i zażądał  zwrotu pieniędzy. Allegro włączyło się do dyskusji i napisało:

"Nieodebranie paczki nie jest równoznaczne z odstąpieniem od umowy. Ponadto, w przypadku zakupu niekonsumenckiego, z którym mamy tu do czynienia, sprzedający nie ma obowiązku przyjęcia zwrotu produktu. Jest to zależne od jego dobrej woli. fifipl, proszę o informację, czy przyjmie Pan zwrot pieniędzy. Jeśli tak, proszę, aby zwrócił Pan pieniądze kupującemu w ciągu 7 dni od odebrania paczki zwrotnej. Jeśli nie, proszę o ustalenie szczegółów ponownej wysyłki telefonu na koszt klienta. Do momentu przyjęcia odstąpienia jest on nadal jego własnością."

Nie zgodziłem się na zwrot pieniędzy tylko na ponowna przesyłkę na koszt kupującego. Nie było mnie niestety w kraju więc podałem kupującemu kiedy wracam i kiedy mogę wysłać przesyłkę. Niestety Allegro wypłaciło kupującemu zwrot za kupiony telefon a mi zawiesiło konto i obciążyło mnie kwotą zwrotu. Czy jest to zgodne z przepisami Allegro ? 

oznacz moderatorów
8 ODPOWIEDZI 8

mdrogeria
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@fifipl zgodne ... w dyskusji Masz 24 H na odpowiedź na KAŻDY wpis klienta , 

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@fifipl  niestety sprzedając na Allegro musisz się liczyć z takimi konsekwencjami, za granicą e-mail i Allegro działa tak samo jak w kraju, więc mogłeś odpowiedzieć w dyskusji

oznacz moderatorów

fifipl
#1 Nowicjusz

Ale ja odpowiadałem kupującemu. Informowałem go kiedy wracam i kiedy mogę wysłać przesyłkę. To wszystko co mogłem zrobić. 

oznacz moderatorów

fifipl
#1 Nowicjusz

Czytajcie ze zrozumieniem. Dyskusja cały czas trwała tylko nie mogłem wysłać telefonu bo go nie miałem i kupujący dokładnie wiedział kiedy wracam. myślę ze nigdy nie opłynął cza dłuższy niż 24h na odpowiedz.

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@fifipl  niestety nie znamy szczegółów dyskusji, ale jeśli odpowiedzi są terminowe, to Allegro nie zawiesza konta

oznacz moderatorów

fifipl
#1 Nowicjusz
No jednak zawiesiło. 7.11 klient poprosił o zwrot pieniędzy i tego samego dnia dostał odpowiedź, ze wracam w środę czyli 12.11 i wtedy wyślę telefon. to były ostatnie dwie nasze wymiany wiadomości. Od środy czekałem na przelew za przesyłkę który nie przyszedł a wczoraj zawieszono mi konto.

4 listopada 2025 14:07
Skoro jednak "Ponadto, w przypadku zakupu niekonsumenckiego, z którym mamy tu do czynienia, sprzedający nie ma obowiązku przyjęcia zwrotu produktu. Jest to zależne od jego dobrej woli." to raczej wolę wysłać ponownie telefon na koszt kupującego

Client:77441874 7 listopada 2025 05:57
czekam ponad 2 tygodnie i roszę o zwrot zapłaconej kwoty

7 listopada 2025 19:14
Witam wracam w środę. Zgodnie z wykładnią prawną przedstawioną przez allegro mogę odesłać Panu ponownie telefon. Oczywiście na Pana koszt. Nie zgadzam się na zwrot pieniędzy

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka Allegro Gadane
Moderatorka Allegro Gadane

@fifipl widzę, że skontaktowałeś się już w tej sprawie na czacie, a zgłoszenie zostało już przekazane do odpowiedniego zespołu, dlatego poczekaj proszę na odpowiedź w sprawie nr 55834698.

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@fifipl  no to jednak wygląda na to, że pracownik Allegro nie przeczytał dyskusji i wypłacił kasę, ciekaw jestem, co Ci odpowiedzą🤔

oznacz moderatorów