Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
@Syrena_zT @julienail @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_ Cześć, jestem osobą prywatną, a inna osoba prywatna kupiła ode mnie przedmiot, którego nie odebrała z paczkomatu. Przesyłka wróciła do mnie i teraz czeka na odbiór. Z kupującym telefonicznie uzgodniliśmy, że być może odbierze paczkę osobiście, ale mam kilka wątpliwości.
Co do płatności: czy jeśli wydam mu towar osobiście, to później Allegro nie zażąda ode mnie zwrotu pieniędzy za tę transakcję? Czy kupującemu przysługuje zwrot w przypadku nieodebrania przesyłki czy jest to niewywiązania się z umowy? Czy w takiej sytuacji zwrot jest tylko dobrowolny? Oczywiście chcę pójść kupującemu na rękę, jednak chciałabym uniknąć sytuacji, w której wydam towar, a Allegro będzie od mnie domagać się zwrotu pieniędzy, przez co zostanę zarówno bez towaru, jak i bez środków.
@Client:93142926 W takiej sytuacji wszystko zależy od ustaleń między Wami. Kupujący powinien otrzymać towar lub zwrot pieniędzy. Jeśli tak się nie stanie, może do nas zgłosić problem transakcyjny i będziemy wówczas oczekiwali od Ciebie wyjaśnień.
@Client:93142926 Możesz wydać przesyłkę bezpośrednio ,ale zadbaj o dokument potwierdzający ten fakt , oczywiście z czytelnym podpisem odbiorcy .
@Client:93142926 Jeśli chcesz być 'kryty' to:
- w wiadomościach na allegro ustal z kupującym sposób, miejsce i czas odbioru towaru
- przy odbiorze spisz z kupującym krótkie oświadczenie o odbiorze towaru z datą, miejscem, nickiem allegro itp.
- po wszystkim poproś kupującego aby w wiadomości na allegro potwierdził odbiór towaru
- zrób sobie screeny wiadomości z ustaleniami dotyczącymi odbioru (z centrum wiadomości są one bezpowrotnie usuwane po 6 miesiącach) i wyślij je sobie np. na maila żeby ich nie stracić
- nie ustalaj niczego przez telefon, wszystko musi być na piśmie w wiadomościach na Allegro
@Syrena_zT@julienail@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@ayo80@nat_not@_HolaOla_ edit:
Transakcja jednak nie doszła do skutku... Po uzgodnieniu zwróciłam płatność kupującemu. Co w tym przypadku z opłatą za obsługę zamówienia? Czy należy mi się jej zwrot?
@Client:93142926, zależy, o której opłacie mówimy. W przypadku odstąpienia od umowy to kupujący płaci za przesyłkę. Wszelkie informacje na ten temat znajdziesz tutaj.