anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Opłata za darmowe wyróżnienia

Jakoo
#9 Pomysłodawca#

Otrzymałem pakiet wyróżnień wskazanych produktów za 0 zł na 10 dni. Skorzystałem, ale teraz widzę, że zostały naliczone normalne opłaty? Przed upływem 10 dni wyróżnienia wyłączyłem, więc skąd te opłaty? 

Pozdrawiam

oznacz moderatorów
15 ODPOWIEDZI 15

Client:44052296
#21 Demiurg#
oznacz moderatorów

Jakoo
#9 Pomysłodawca#

OK, teraz dostrzegłem - mimo zakończenia wyróżnienia przed 10 dniem kilka ofert nie zostało zakończonych tylko się przedłużało... Pytanie jak to możliwe? Na 100% wyłączyłem wyróżnienie przed upływem 10 dnia - tych terminów po prostu pilnowałem. 

oznacz moderatorów

matt_rose
Moderator
Moderator

Cześć @Jakoo, tak jak wspomniał @Client:44052296, podaj proszę ofertę/oferty o których wspominasz.

Mateusz
   Moderator
oznacz moderatorów

Jakoo
#9 Pomysłodawca#

Mimo wyłączenia przedłużała się oferta np: 17518333621, 17518333617, 17518333570, 17518333418, 17518333112, 17518333618, 17518333660, 17518333342. 

Na bank wszystkie wyróżnienia wyłączyłem przed upływem 10 dni, więc jakim cudem były kontynuowane?

oznacz moderatorów

matt_rose
Moderator
Moderator

Dziękuje @Jakoo, przekazuje numery ofert do odpowiedniego zespołu, zweryfikujemy co tam się stało.

Mateusz
   Moderator
oznacz moderatorów

sklep_solpio
#15 Entuzjasta#

@Jakoo pamiętaj, że płacisz dodatkową prowizje za sprzedane przedmioty z opcją wyróżnienia 😉 

oznacz moderatorów

Jakoo
#9 Pomysłodawca#

Tak, to wiem 😉 

Niestety...

oznacz moderatorów

drekenzes
#18 Luminarz#

@Jakoo Bo źle to robisz. Włączasz darmowe wyróżnienie i od razu dajesz wyłączenie wyróżnienia z opcją zakończenia wyróżnienia na koniec opłaconego (darmowego) okresu.

I niczego pilnować nie trzeba.

Jakoo
#9 Pomysłodawca#

Dokładnie tak właśnie zrobiłem - kliknąłem zakończ na koniec okresu. I naiwnie sądziłem, że to zamyka temat. Mój błąd, że nie sprawdziłem, czy to się zrealizowało - zaufałem systemowi... 🙄

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg#

Źle tłumaczysz. Też tak miałam, chodzi o co innego. 

@Jakoo  Wyróżnienie włączaj od razu wraz z wystawieniem ofert. Nigdy PRZENIGDY nie dodawaj go już po wystawieniu oferty. System Allegro jak zwykle od lat "przypadkiem" łapie dodatkową kasę gdzie się da. A jeśli tak zrobiłeś to wyłącz samodzielnie wyróżnienie przed końcem oferty. Działa to mniej więcej tak:

1-go o 14:00 wystawiasz sobie ofertę. Zapomniałeś wyróżnić, wyróżniasz ją 14:05. Wyłączasz wyróżnienie z czasem zakończenia na koniec terminu. I jesteś przekonany, że sprawa załatwiona. Nic bardziej mylnego.

Teraz nasz wspaniały portal 11-go o 14:00 wznawia ofertę. Problem w tym, że wznawia ją wraz z wyróżnieniem, które powinno jeszcze trwać 5 min. Jednak przy wznowieniu opcja wyłączenia sama się wyłączyła. Bo w pierwotnej ofercie nie możesz jej zaznaczyć, dodaje się to dopiero później. Punkt 14:05 nasze wspaniałe Allegro pobiera kolejną opłatę!!! Huraaa jest na kluski dla włoskiego zarządu!!!

Spróbuj się odwołać za pierwszym razem czasem podobno to zwracają. 

(Allegro dzieli użytkowników, by rządzić).
oznacz moderatorów

Jakoo
#9 Pomysłodawca#

Tak, dokładnie tego się nauczyłem. Taki odpłatny "kurs" wiedzy za kilkaset zł 😉 Co prawda nie wiem, czy chciałem brać w nim udział, ale cóż...

Mi nie zwrócą. Tłumaczenia w kilku mailach trafiają na mur - albo standardowa formułka, albo (jak już ktoś faktycznie pochyli się nad sprawą), że się nie da. Dla nich wszystko gra i buczy. A kasa się zgadza.

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg#

Ech. Mnie uratowało forum. Tak często zaglądałam, że wiedziałam że są problemy, bo pisali. Nie byłam tylko pewna gdzie dokładnie i ostrożnie eksperymentowałam na pojedynczych. 

Zresztą z prywatnymi też podobnie jest. Niby dlaczego portal usilnie upiera się przy wznawianiu już sprzedanego towaru na prywatnych? Też dodatkowa kasa ze wznowień. 

(Allegro dzieli użytkowników, by rządzić).
oznacz moderatorów

Jakoo
#9 Pomysłodawca#

Informacja dla potomnych - uczcie się na błędach innych (to mniej kosztuje):

Otrzymałem pakiety wyróżnień za 0 zł na 10 dni. Wyróżnienia przysługiwały na konkretnie wskazane oferty - nie mogłem wybrać ich sam (ważne!). Po włączeniu część ofert z wyróżnieniem zakończyła się (ok. 6 dni po włączeniu). Co zrobił system? Ponieważ miałem zaznaczone, że po zakończeniu oferty "wystaw ponownie" to system ją wystawił i włączył wyróżnienie (bo tak było w pierwotnej ofercie). Tyle, że nowy numer oferty nie był na liście "za 0 zł", więc z automatu naliczyło opłatę za wyróżnienie, a nowa oferta nie była widoczna w opcjach promowania...

Oczywiście darmowe wyróżnienia zakończyłem przed upływem 10 dni i faktycznie te się zakończyły. Natomiast te na nowo wystawionych automatycznie przez system już nie - nawet nie wiedziałem, że są jakiekolwiek poza darmowymi włączone.

Czy jest to w porządku? Na moje oko nie. Nie mówiąc nawet o tym, że może rodzić patologie (dziwnym trafem większość wyróżnionych ofert "za 0 zł" które wskazał system zakończyła się przed upływem 10 dni i odnowiła już odpłatnie).

Po długotrwałej wymianie korespondencji z obsługą serwisu wniosek jest jeden: gdybym był kupującym, to już miałbym kasę na koncie i maila z przeprosinami. Ponieważ jestem sprzedającym, nikt nie widzi problemu, że system włączył mi płatną usługę, której nie zamawiałem.

No nic, tak sobie myślę, że nie jestem ekspertem, więc postanowiłem jeszcze w UOKiK zapytać, czy to tak powinno wyglądać. Ciekawe co powiedzą.

Tymczasem pozdrowienia dla tych, którzy przeczytali, a jeśli uchroniłem przed kogoś przed kosztownym błędem - to tym bardziej się cieszę.

PS. Właśnie niedawno przyszedł kolejny mail z ofertą wyróżnień za 0 zł. Grzecznie podziękowałem klawiszem [DELETE] 😉

oznacz moderatorów

bosek_2804
#13 Ambasador#

Dzięki, ale np moje zaufanie wobec Allegro wynosi już mały procent i wiem, że cokolwiek oni zaoferują, gdzieś indziej ukryty jest bat, gilotyna i nieszczęście gotowe.

Ten serwis jest celowo tak budowany, żeby wprowadzać w błąd i pogrążyć nas w nieoczekiwanych dodatkowych kosztach. Czyli manipulacja serwisu. 

***(...Allegro doprowadza do konfliktów między ludźmi...)
oznacz moderatorów

vonNogay
#17 Koryfeusz#

UOKiK zajmuje się ochroną konsumentów, a nie relacjami firma-firma (allegro - sprzedawca z allegro). Cwaniaki z allegro o tym wiedzą 🙂 Dlatego na allegro lokalnie nie ma takich pułapek z automatycznym przedłużaniem wyróżnień.

oznacz moderatorów