anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Opłata za darmowe wyróżnienia

Jakoo
#9 Pomysłodawca

Otrzymałem pakiet wyróżnień wskazanych produktów za 0 zł na 10 dni. Skorzystałem, ale teraz widzę, że zostały naliczone normalne opłaty? Przed upływem 10 dni wyróżnienia wyłączyłem, więc skąd te opłaty? 

Pozdrawiam

oznacz moderatorów
15 ODPOWIEDZI 15

Client:44052296
#21 Demiurg ⭐⭐⭐
oznacz moderatorów

Jakoo
#9 Pomysłodawca

OK, teraz dostrzegłem - mimo zakończenia wyróżnienia przed 10 dniem kilka ofert nie zostało zakończonych tylko się przedłużało... Pytanie jak to możliwe? Na 100% wyłączyłem wyróżnienie przed upływem 10 dnia - tych terminów po prostu pilnowałem. 

oznacz moderatorów

matt_rose
Moderator Allegro Gadane
Moderator Allegro Gadane

Cześć @Jakoo, tak jak wspomniał @Client:44052296, podaj proszę ofertę/oferty o których wspominasz.

Mateusz
   Moderator
oznacz moderatorów

Jakoo
#9 Pomysłodawca

Mimo wyłączenia przedłużała się oferta np: 17518333621, 17518333617, 17518333570, 17518333418, 17518333112, 17518333618, 17518333660, 17518333342. 

Na bank wszystkie wyróżnienia wyłączyłem przed upływem 10 dni, więc jakim cudem były kontynuowane?

oznacz moderatorów

matt_rose
Moderator Allegro Gadane
Moderator Allegro Gadane

Dziękuje @Jakoo, przekazuje numery ofert do odpowiedniego zespołu, zweryfikujemy co tam się stało.

Mateusz
   Moderator
oznacz moderatorów

sklep_solpio
#15 Entuzjasta

@Jakoo pamiętaj, że płacisz dodatkową prowizje za sprzedane przedmioty z opcją wyróżnienia 😉 

oznacz moderatorów

Jakoo
#9 Pomysłodawca

Tak, to wiem 😉 

Niestety...

oznacz moderatorów

drekenzes
#18 Luminarz

@Jakoo Bo źle to robisz. Włączasz darmowe wyróżnienie i od razu dajesz wyłączenie wyróżnienia z opcją zakończenia wyróżnienia na koniec opłaconego (darmowego) okresu.

I niczego pilnować nie trzeba.

Jakoo
#9 Pomysłodawca

Dokładnie tak właśnie zrobiłem - kliknąłem zakończ na koniec okresu. I naiwnie sądziłem, że to zamyka temat. Mój błąd, że nie sprawdziłem, czy to się zrealizowało - zaufałem systemowi... 🙄

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Źle tłumaczysz. Też tak miałam, chodzi o co innego. 

@Jakoo  Wyróżnienie włączaj od razu wraz z wystawieniem ofert. Nigdy PRZENIGDY nie dodawaj go już po wystawieniu oferty. System Allegro jak zwykle od lat "przypadkiem" łapie dodatkową kasę gdzie się da. A jeśli tak zrobiłeś to wyłącz samodzielnie wyróżnienie przed końcem oferty. Działa to mniej więcej tak:

1-go o 14:00 wystawiasz sobie ofertę. Zapomniałeś wyróżnić, wyróżniasz ją 14:05. Wyłączasz wyróżnienie z czasem zakończenia na koniec terminu. I jesteś przekonany, że sprawa załatwiona. Nic bardziej mylnego.

Teraz nasz wspaniały portal 11-go o 14:00 wznawia ofertę. Problem w tym, że wznawia ją wraz z wyróżnieniem, które powinno jeszcze trwać 5 min. Jednak przy wznowieniu opcja wyłączenia sama się wyłączyła. Bo w pierwotnej ofercie nie możesz jej zaznaczyć, dodaje się to dopiero później. Punkt 14:05 nasze wspaniałe Allegro pobiera kolejną opłatę!!! Huraaa jest na kluski dla włoskiego zarządu!!!

Spróbuj się odwołać za pierwszym razem czasem podobno to zwracają. 

Jakoo
#9 Pomysłodawca

Tak, dokładnie tego się nauczyłem. Taki odpłatny "kurs" wiedzy za kilkaset zł 😉 Co prawda nie wiem, czy chciałem brać w nim udział, ale cóż...

Mi nie zwrócą. Tłumaczenia w kilku mailach trafiają na mur - albo standardowa formułka, albo (jak już ktoś faktycznie pochyli się nad sprawą), że się nie da. Dla nich wszystko gra i buczy. A kasa się zgadza.

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Ech. Mnie uratowało forum. Tak często zaglądałam, że wiedziałam że są problemy, bo pisali. Nie byłam tylko pewna gdzie dokładnie i ostrożnie eksperymentowałam na pojedynczych. 

Zresztą z prywatnymi też podobnie jest. Niby dlaczego portal usilnie upiera się przy wznawianiu już sprzedanego towaru na prywatnych? Też dodatkowa kasa ze wznowień. 

Jakoo
#9 Pomysłodawca

Informacja dla potomnych - uczcie się na błędach innych (to mniej kosztuje):

Otrzymałem pakiety wyróżnień za 0 zł na 10 dni. Wyróżnienia przysługiwały na konkretnie wskazane oferty - nie mogłem wybrać ich sam (ważne!). Po włączeniu część ofert z wyróżnieniem zakończyła się (ok. 6 dni po włączeniu). Co zrobił system? Ponieważ miałem zaznaczone, że po zakończeniu oferty "wystaw ponownie" to system ją wystawił i włączył wyróżnienie (bo tak było w pierwotnej ofercie). Tyle, że nowy numer oferty nie był na liście "za 0 zł", więc z automatu naliczyło opłatę za wyróżnienie, a nowa oferta nie była widoczna w opcjach promowania...

Oczywiście darmowe wyróżnienia zakończyłem przed upływem 10 dni i faktycznie te się zakończyły. Natomiast te na nowo wystawionych automatycznie przez system już nie - nawet nie wiedziałem, że są jakiekolwiek poza darmowymi włączone.

Czy jest to w porządku? Na moje oko nie. Nie mówiąc nawet o tym, że może rodzić patologie (dziwnym trafem większość wyróżnionych ofert "za 0 zł" które wskazał system zakończyła się przed upływem 10 dni i odnowiła już odpłatnie).

Po długotrwałej wymianie korespondencji z obsługą serwisu wniosek jest jeden: gdybym był kupującym, to już miałbym kasę na koncie i maila z przeprosinami. Ponieważ jestem sprzedającym, nikt nie widzi problemu, że system włączył mi płatną usługę, której nie zamawiałem.

No nic, tak sobie myślę, że nie jestem ekspertem, więc postanowiłem jeszcze w UOKiK zapytać, czy to tak powinno wyglądać. Ciekawe co powiedzą.

Tymczasem pozdrowienia dla tych, którzy przeczytali, a jeśli uchroniłem przed kogoś przed kosztownym błędem - to tym bardziej się cieszę.

PS. Właśnie niedawno przyszedł kolejny mail z ofertą wyróżnień za 0 zł. Grzecznie podziękowałem klawiszem [DELETE] 😉

oznacz moderatorów

bosek_2804
#13 Ambasador

Dzięki, ale np moje zaufanie wobec Allegro wynosi już mały procent i wiem, że cokolwiek oni zaoferują, gdzieś indziej ukryty jest bat, gilotyna i nieszczęście gotowe.

Ten serwis jest celowo tak budowany, żeby wprowadzać w błąd i pogrążyć nas w nieoczekiwanych dodatkowych kosztach. Czyli manipulacja serwisu. 

***(...Allegro doprowadza do konfliktów między ludźmi...)
oznacz moderatorów

vonNogay
#17 Koryfeusz

UOKiK zajmuje się ochroną konsumentów, a nie relacjami firma-firma (allegro - sprzedawca z allegro). Cwaniaki z allegro o tym wiedzą 🙂 Dlatego na allegro lokalnie nie ma takich pułapek z automatycznym przedłużaniem wyróżnień.

oznacz moderatorów