Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Uważajcie proszę na podejrzane wiadomości w języku angielskim i osoby próbujące podjąć kontakt poza Allegro.
Właśnie „klient” chciał mnie wrobić we wzorcowe oszustwo, nieco przypominające tzw. przekręt nigeryjski, który polega na wyłudzeniu pieniędzy.
Wklejam nazwę tegoż „klienta”:
[edycja]
Czy ktoś miał podobną sytuację? Zastanawia mnie skala problemu.
Witam
Czy jest możliwość sprawdzenia linku, ponieważ wygląda dziwnie i nie jestem pewien czy na pewno jest z nim wszystko w porządku.
https://allegrolokalnie.pl/?id=CEne9n8KC8d2jCEIeaheO6KnEiDjnj
pozdrawiam
Witam.
Ten link to oszustwo.
Prowadzi do strony:
https://allegrolokalnie.983753.cfd/?id=CEne9n8KC8d2jCEIeaheO6KnEiDjnj
a to nie jest strona allegro lokalnie tylko 983753.cfd.
Transakcja przez taką stronę to gwarantowana strata pieniędzy a może nawet więcej...
Od linków otrzymanych od obcych osób należy trzymać się z daleka. 99,9% takich linków to próby oszustwa bądź wyłudzenia danych.
Pozdrawiam. Marek.
pytanko
co w przydatku gdy kliknąłem na ten link
pozdrawiam
Micpri
Witam.
Jeśli tylko KLIKNĄŁEŚ to nic.
Gorzej jeśli strona się otworzyła (jest na liście zagrożeń), a Ty brnąłeś dalej podając dane adresowe, dane do logowania do allegro, płacąc blikiem...
Przy płatności blikiem kasa przepadła i nie wróci.
Przy podaniu danych do logowania na allegro należy hasło zmienić i wylogować się ze wszystkich urządzeń.
Na podanie danych osobowych nic nie poradzisz - będą sobie krążyć w sieci...
Pozdrawiam. Marek.
Dziękuje za odpowiedź
Czy jest jakaś prosta weryfikacja linków przesłana przez tych oszustów
pozdrawiam
Micpri
Nie widzimy zdjęcia dopóki moderator nie zatwierdzi, bo masz za niską rangę na forum. Ale jak to wiadomość z linkiem do pobrania kodu QR to tak to oszustwo. Kasa ma być na allegro finanse, nie ma to nie ma wysyłki. Tak ze 2 tygodnie na nowe konta lokalne przychodzą takie "kwiatki", potem im się nudzi...
@dakar11 dziękuję za czujność i zgłoszenie - jest to próba wyłudzenia. Zabezpieczyliśmy już to konto. 😊