Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam,
sprzedałem na Allegro Lokalne przedmioty za 45 zł. Kupujący miał Smarta. Po pobraniu opłat (13,54 + 4,99 + 11,49) zostało mi 14,98 zł. Wszystkie operacje miały miejsce 20 maja br.
4,99 to "opłata za obsługę transakcji Smart", czyli dopłata za przesyłkę smart bo już wykorzystałem limit 6 wysyłek.
Czym są pozostałe prowizje? Za co pobrano 13,54 i 11,49 zł? Tytułem dla obu transakcji jest "Pobranie opłat z wpływów".
Czy ktoś posiada jakąś wiedzę na ten temat?
@talent89 widzę, że wczorajsze naliczenia w wysokości 13,54 i 11,49 to kwoty uznania nie obciążenia Twojego rachunku.
Dziękuję za odpowiedź na pytanie.
Zadaje kolejne:
Czym różni się kwota obciążenia od kwoty uznania?
@talent89 kwota obciążenia to naliczona przez nas opłata, którą należy uregulować. Kwota uznania, to kwota, która została dodana do Twojego rachunku i możesz ją wypłacić. Informację na temat opłat na Allegro Lokalnie, znajdziesz w tym artykule.
Przepraszam - chyba nie rozumiem. Jak mogę wypłacić kwotę która została pobrana z mojego konta, odjęta od moich środków?
@talent89 przepraszam za nieporozumienie, już wyjaśniam.
W tym przypadku kwota uznania to kwota pobrana ze sprzedaży (czyli z zakładki Środki i historia operacji), która spłaciła naliczenia względem Allegro. Więcej na temat automatycznego pobierania należności za nasze usługi, przeczytasz w tym artykule.
Poniżej rozpiszę uregulowane naliczenia:
Na kwotę 13,54 zł składają się opłaty za obsługę transakcji oraz dopłaty do Smart! (4,99 zł) w ofertach: 25bcf250-2bbc-4020-b270-0bfae7b9caa7 (0,40 zł) oraz 129b9dcc-b589-4029-bc47-3450f75b2de6 (3,16 zł).
Kwota 11,49 zł to koszt nadania przesyłki o numerze 660166268583321119125536 (tę przesyłke opłacił kupujący, razem z zapłatą za towar).
@talent89 Z wypłatą to jeszcze trochę poczekasz, najpierw czeka cię weryfikacja konta o operatorów przelewów: PayU i Przelewy24.
Skoro masz problemy z podstawową arytmetyką to daruj sobie, nie sprzedawaj więcej. Inna sprawa to to, że sprzedaż pojedyńczych przedmiotów na Allegro to całkowity bezsens. Nawet nie chodzi o opłacalność, ale ilość problemów jakie powoduje byle sprzedaż jest tak duża że lepiej przedmiot wyrzucić ni przechodzić potem prze te procedury wysyłki, reklamacji, zwrotów i czego sobie kupujący nie wymyśli.
Mundrego to aż miło posłuchać
Wracam do tematu bo pojawiły się kolejne wątpliwości.
Sprzedałem 4 przedmioty po 5 zł, czyli kupujący zapłacił 20 zł + 11,49 zł za wysyłkę, w sumie 31,49.
Na koncie zostało 24,92 zł.
Allegro pobrało prowizje od sprzedaży w kwocie 1,58 zł (czyli 7,9% z 20) - w porządku.
Allegro pobrało również 4,99 zł - za co, skoro wysyłka nie jest objęta smartem i nie jest darmowa?
@talent89 4,99 zł pobrane wczoraj było za obsługę transakcji Smart! 4262abcd-67f4-48e2-b3f8-dcc93e1fa92b (z 11.06.2025).
dziękuję za wszystkie odpowiedzi, jednak ja nadal nie rozumiem za co pobierane są te prowizje. Zestawienie nie mówi o tym wprost a ja czuję się oszukiwany. Sprzedałem przedmioty za 60 zł a na koncie allegro zostało mi niecałe 30 zł. Jak to możliwe?
Witamy w Allegro 😀 I poczytaj sobie o WSZYSTKICH opłatach, nie tylko o prowizji.
@talent89 od tej wpłaty, po której miałeś 57,50 zł.
Opłaty dotyczą:
1,26 zł - opłata za obsługę transakcji
11,49 zł - przesyłka Allegro Paczkomaty InPost (którą opłacił kupujący, bo za zamówienie otrzymałeś od niego 23,49 zł (czyli towar 12 zł + dostawa 11,49 zł)
4,99 zł - to jest opłata za udostępnienie Smart! na Lokalnie
W ramach Allegro Smart! możesz wysłać 6 zamówień w ciągu kwartału, jeśli przekroczysz ten limit możesz aktywować Smart bez limitu, wtedy płacisz 4,99 zł za przesyłkę, to jest ta opłata (możesz wyłączyć Smart! bez limitu, przejdź do Moje Allegro Lokalnie – Smart! i kliknij [zarządzaj]. Następnie kliknij [wyłącz].).
11,49 zł przesyłka Allegro Paczkomaty InPost (która opłacił kupujący, bo za zamówienie otrzymałeś od niego 27,49 zł (czyli towar 16 zł + dostawa 11,49 zł).
Więc prowizja w tym zestawieniu to 1,26 zł i jest to opłata za obsługę transakcji.