@San_set@gdvorek@Syrena_zT@matt_rose@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_

Pełnomocnictwo pobierzesz z zakładki https://allegro.pl/moje-allegro/sprzedaz/ustawienia-dostawy
InPost rzeczywiście odrzuca reklamacje bez pełnomocnictwa, więc należy je dołączać do każdej reklamacji.
Jeżeli paczka została zagubiona, to sprzedawca powinien złożyć reklamację do przewoźnika ( z pełnomocnictwem) i oczekiwać na decyzję reklamacyjną. Jeżeli przewoźnik uzna reklamację, to w przypadku Smart! decyzję należy przesłać do Allegro i wtedy robią korektę.
@Kasiag06060 tak jak napisał @Client:74250890 powinnaś w tym przypadku złożyć reklamację załączając pełnomocnictwo, które pobierzesz tutaj: POBIERZ PEŁNOMOCNICTWO. Poprosiłam też o pilną odpowiedź na Twoją wiadomość w korespondencji.
@Syrena_zT To link do salescenter? To konto zwykłe. Mój link jest poprawny.
@Client:74250890 to bezpośredni odnośnik do pobrania pełnomocnictwa z SC. Po kliknięciu przez Ciebie nic się nie dzieje?
Nie powinno się dziać 😛
Konta prywatne/ zwykłe nie mają w ogóle dostępu do salescenter. W żadnym przypadku. Czy to będzie link w wiadomości mailowej ( na przykład odnośnie wiadomości w dyskusji/reklamacji), jeżeli prowadzi do salescenter (a to konto zwykłe), czy to będzie link do pełnomocnictwa, ale w postaci bezpośredniego odnośnika do SalesCenter.
SalesCenter jest dla kont firmowych, a allegro.pl dla zwykłych. Tak samo linki do pełnomocnictwa są podzielone ze względu na stan konta. Osobno firmowe, czyli link, który wysłałałaś do bezpośredniego pobrania pełnomocnictwa z cenników dostaw i osobno konto zwykłe, czyli link do cenników, ale nie na salescenter, a na allegro.pl
@Kasiag06060 Gdyby nie było możliwości pobrania pełnomocnictwa, to należy najpierw kliknąć dodaj cennik.
Nie chcę korzystać z pełnomocnictwa.
Chcę dochodzić praw od allegro.
To allegro pobrało opłatę za logistykę i wystawiło fakturę i etykietę nadania.
I jest podmiotem do roszczeń z tytułu niewykonania usługi.
I niech wywiąże się należycie z obowiązku
Udzielenie pełnomocnictwa i umywamy ręce. Kasę wzięliśmy. Nie mamy Pana płaszcza i co nam pan zrobi.
I jeszcze zostaje kwestia chonararjum dla pelnocnika?
Odpowiem od razu wielkie 0
Ale mam bogatą korespoecje zarówno z chatu massanger jak i mailową.
UOKiK będzie miał co czytać
przyjęcie pełnomocnictwa oznacza, że dobrowolnie wchodzisz w rolę darmowego pracownika, który spędzi godziny na pisaniu pism do InPostu, czekaniu na infoliniach i pilnowaniu terminów, podczas gdy to oni pobrali za to prowizję.
Allegro jest bezpośrednim kontrahentem i jedynym podmiotem odpowiedzialnym za nienależyte wykonanie tej usługi.Pełnomocnictwo to jedynie wybieg korporacji, który ma na celu zrzucenie ciężaru biurokracji. Muszę stanowczo odmówić udziału w tej procedurze i żądać rozliczenia bezpośrednio od serwisu.
Niestety nie. Sugerowałbym zapoznać się z artykułami UOKiK, który będzie miał co czytać:
https://prawakonsumenta.uokik.gov.pl/prawa-ogolne/odpowiedzialnosc-sprzedawcy-za-przesylke/
To sprzedawca odpowiada przed Kupującym za przesyłkę. To, że serwis udostępnia sprzedawcy usługę logistyczną nie zmienia magicznie obowiązków jednej, czy drugiej strony w kwestii złożenia reklamacj.
Z artykułu UOKIK:
Podstawa prawna
art. 548 § 3 Kodeksu cywilnego
„Jeżeli rzecz sprzedana ma zostać przesłana przez sprzedawcę kupującemu będącemu konsumentem, niebezpieczeństwo przypadkowej utraty lub uszkodzenia rzeczy przechodzi na kupującego z chwilą jej wydania kupującemu. Za wydanie rzeczy uważa się jej powierzenie przez sprzedawcę przewoźnikowi, jeżeli sprzedawca nie miał wpływu na wybór przewoźnika przez kupującego.”
Serwis nie narusza prawa. Dodatkowo wskazuje informacje, gdzie sprzedawca może złożyć reklamację i w jakiej formie.
dwa zupełnie różne stosunki prawne, aby uniknąć odpowiedzialności finansowej serwisu ponieważ w świetle prawa istnieją tutaj dwie osobne umowy, a ja jako sprzedawca wywiązałam się już z tej pierwszej.
wywiązałam się z tego obowiązku w 100%, wysyłając klientowi na własny koszt nowy towar! Strona kupująca została zaspokojona, umowa sprzedaży została zrealizowana. Ten temat jest zamknięty.
Allegro (Umowa Logistyczna)To jest sedno obecnego sporu. Kupiłam od Allegro usługę transportową (etykietę). Allegro wzięło od Ciebie pieniądze i zobowiązało się rękami swojego podwykonawcy (InPostu) przewieźć paczkę. Paczka zaginęła (odkleiła się etykieta, co Allegro przyznało 6 maja). W tym momencie Allegro nienależycie wykonało umowę przewozu wobec mnie i to ja jestem tutaj stroną poszkodowaną, która żąda odszkodowania od swojego dostawcy usług (Allegro)
To jest tak że np. firna kurierska dajmy na to Sendit pryjmuje zlecenie usługi wybiera się przewoźnika opłaca fakturę wystawioną przez Sendit i w przypadku roszczeń nie dochoisz od przewoźnika tylko od firmy która przyjęła zlecenie
@Kasiag06060
Tu to działa trochę inaczej. Allegro Paczkomat Inpost to usługa świadczona przez Inpost, a nie przez Allegro. Reklamację kieruje się do Inpostu dołączając pełnomocnictwo od Allegro ze strony https://api.allegro.pl/hub/power-of-attorney
Usługę przewozu kupujesz od Inpostu, Allegro robi tu za pośrednika płatności i nakładkę na menedżer paczek. Co ważne Allegro nie pobiera dla siebie kasy za przesyłki, cała kwota trafia do Inpostu.
A porównując to np do brokera, to tam reklamację składa się do przewoźnika, można poprzez brokera, można bezpośrednio. Co ważne broker nie jest nadawcą a wyłącznie płatnikiem.
Odpowiedź na reklamację pochodzi bezpośrednio od przewoźnika.
Allegro pobrało od pieniądze i to Allegro wystawiło fakturę/dokument księgowy za tę usługę, to w świetle polskiego prawa podatkowego i cywilnego Allegro jest sprzedawcą tej usługi, a nie tylko „pośrednikiem płatności” (jak PayU czy Blik).Skoro na dokumencie finansowym jako wystawca widnieje Allegro, to oni są stroną umowy
UOKiK i Rzecznika Konsumentów model biznesowy Allegro i to, jak rozliczają się z InPostem za kulisami, nie ma znaczenia. Liczy się to, że:Konsument (Ja) zapłacił za usługę wewnątrz systemu Allegro.Usługa nie została wykonana (paczka zaginęła).Podmiot pośredniczący (Allegro) poprzez błędy w komunikacji (porzucenie sprawy od 6 maja) oraz błędy technologiczne (błędne linki i blokada mobilna) całkowicie uniemożliwił konsumentowi odzyskanie pieniędzy.Stworzenie procedury reklamacyjnej, która w praktyce jest niewykonalna dla zwykłego użytkownika smartfona na koncie prywatnym, to podręcznikowy przykład praktyki naruszającej zbiorowe interesy konsumentów
Porównanie do brokera upada w momencie, gdy broker uniemożliwia Ci złożenie reklamacji. Samodzielna reklamacja w InPost została przez nich odrzucona, ponieważ system InPostu widzi Allegro jako jedynego nadawcę i płatnika. Z kolei Allegro, zamiast ułatwić sprawę, przez półtora miesiąca podawało Ci linki do panelu SalesCenter (dla firm), odcinając Cię od wymaganego pełnomocnictwa.
Jak najbardziej jest dostępna taka procedura dla zwykłego użytkownika smartfona. Na potwierdzenie zrzut ekranu :