anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Reklamacja przesyłki InPost

Kasiag06060
#7 Wielbiciel

@San_set@gdvorek@Syrena_zT@matt_rose@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_ 

• @San_set@gdvorek@Syrena_zT@matt_rose@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_  
  • InPost zgubił paczkę z Allegro Lokalnie (odkleiła się etykieta, co potwierdziło Allegro w mailu z 6 maja). Moja odpowiedź leżała u nich 1,5 miesiąca. Teraz pan Adrian [edycja] pisze mi, żebym czekał na regulaminy i sam składał reklamację w InPost, podczas gdy InPost odrzuca wnioski bez pełnomocnictwa od Allegro! Jako prywatny sprzedawca wysłałem klientowi nowy towar, a Allegro bezprawnie przetrzymuje moje 224,99 zł i odmawia pomocy. Proszę o natychmiastową interwencję moderatora z uprawnieniami”.
  •  
oznacz moderatorów
27 ODPOWIEDZI 27

Kasiag06060
#7 Wielbiciel

Bardzo gorąco 👍

oznacz moderatorów

Client:74250890
#13 Ambasador

Xd

Moje allegro - konto - Twoje dane (zmień) - sprzedaż - ustawienia sprzedaży - ustawienia dostawy. 

oznacz moderatorów

#13 Ambasador

Tak, kupujący jest spełniony: wywiązałam się z tego obowiązku w 100%, wysyłając klientowi na własny koszt nowy towar!

Aby jednak nie pozostać bez środków należy złożyć reklamację do przewoźnika InPost. 

Tutaj nawet link do regulaminu Allegro Lokalnie, gdzie jest odpowiedni zapis w kwestii reklamacji. 

Wątpię, że to będzie zrozumiane, ale ja temat już wyczerpałem 😛

Regulamin :

https://policies.allegro.com/doc/315a1bee0703218cf0b9868fcbab0e32a70e1762435327ce4f0d7bb0d938f0b1 

oznacz moderatorów

Kasiag06060
#7 Wielbiciel

I bardzo dobrze 😉 jako osoba związana z Allegro 😉

Płatnikiem usługi jest Allegro: nie kupuje usługi bezpośrednio od InPostu. To Allegro pobiera od opłatę za przesyłkę w momencie zapłaty przez Kupującego. Umowa przewozu jest zawarta między Allegro a InPostem, a Ja jestem jedynie użytkownikiem końcowym.Obowiązek należytej staranności: Nawet jeśli regulamin nakazuje sprzedawcy samodzielne zgłoszenie reklamacji w InPost, to Allegro ma bezwzględny obowiązek dostarczyć działające narzędzia prawne (pełnomocnictwo). Skoro przez półtora miesiąca (od 6 maja) serwis podawał błędne linki do panelu SalesCenter dla firm i ignorował wiadomości, to Allegro uniemożliwiło dopełnienie tego regulaminowego obowiązku.Zasłanianie się regulaminem w sytuacji, gdy samemu zablokowało się klientowi techniczną możliwość jego realizacji, jest w świetle polskiego prawa nadużyciem prawa podmiotowego (art. 5 Kodeksu cywilnego) i jest bezskuteczne.

oznacz moderatorów

Kasiag06060
#7 Wielbiciel

Brawo Ty.Dziekuje za współpracę 😋

oznacz moderatorów

Kasiag06060
#7 Wielbiciel

Ale widzę że robi się gorąco a to dopiero początek początku 😋

oznacz moderatorów

pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Kasiag06060

Po pierwsze umowa przewozu nie została zawarta między Inpostem a Allegro czy Między tobą a Inpostem. Usługa Allegro Paczkomaty Inpost, jest usługą pocztową a nie przewozową. Dla ciebie to plus, bo przy usłudze przewozu odszkodowanie nie może być większe niż dwukrotność opłaty za nadanie (limit ustawowy, chyba że udowodnisz winę umyślną przewoźnika) 

Po drugie nadawcą jesteś ty, a Allegro. Allegro jest tylko płatnikiem. 

Po trzecie, Allegro udostępniła pełnomocnictwo do pobrania w zakładce ustawienia wysyłki. Nie ma obowiązku bezpośrednio ci go dostarczyć. 

oznacz moderatorów

#13 Ambasador

Nie ma co. Widać, że to post dla żartów i nakręcania 

oznacz moderatorów