@San_set@gdvorek@Syrena_zT@matt_rose@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_
Bardzo gorąco 👍
Xd
Moje allegro - konto - Twoje dane (zmień) - sprzedaż - ustawienia sprzedaży - ustawienia dostawy.
Tak, kupujący jest spełniony: wywiązałam się z tego obowiązku w 100%, wysyłając klientowi na własny koszt nowy towar!
Aby jednak nie pozostać bez środków należy złożyć reklamację do przewoźnika InPost.
Tutaj nawet link do regulaminu Allegro Lokalnie, gdzie jest odpowiedni zapis w kwestii reklamacji.
Wątpię, że to będzie zrozumiane, ale ja temat już wyczerpałem 😛
Regulamin :
https://policies.allegro.com/doc/315a1bee0703218cf0b9868fcbab0e32a70e1762435327ce4f0d7bb0d938f0b1
I bardzo dobrze 😉 jako osoba związana z Allegro 😉
Płatnikiem usługi jest Allegro: nie kupuje usługi bezpośrednio od InPostu. To Allegro pobiera od opłatę za przesyłkę w momencie zapłaty przez Kupującego. Umowa przewozu jest zawarta między Allegro a InPostem, a Ja jestem jedynie użytkownikiem końcowym.Obowiązek należytej staranności: Nawet jeśli regulamin nakazuje sprzedawcy samodzielne zgłoszenie reklamacji w InPost, to Allegro ma bezwzględny obowiązek dostarczyć działające narzędzia prawne (pełnomocnictwo). Skoro przez półtora miesiąca (od 6 maja) serwis podawał błędne linki do panelu SalesCenter dla firm i ignorował wiadomości, to Allegro uniemożliwiło dopełnienie tego regulaminowego obowiązku.Zasłanianie się regulaminem w sytuacji, gdy samemu zablokowało się klientowi techniczną możliwość jego realizacji, jest w świetle polskiego prawa nadużyciem prawa podmiotowego (art. 5 Kodeksu cywilnego) i jest bezskuteczne.
Brawo Ty.Dziekuje za współpracę 😋
Ale widzę że robi się gorąco a to dopiero początek początku 😋
Po pierwsze umowa przewozu nie została zawarta między Inpostem a Allegro czy Między tobą a Inpostem. Usługa Allegro Paczkomaty Inpost, jest usługą pocztową a nie przewozową. Dla ciebie to plus, bo przy usłudze przewozu odszkodowanie nie może być większe niż dwukrotność opłaty za nadanie (limit ustawowy, chyba że udowodnisz winę umyślną przewoźnika)
Po drugie nadawcą jesteś ty, a Allegro. Allegro jest tylko płatnikiem.
Po trzecie, Allegro udostępniła pełnomocnictwo do pobrania w zakładce ustawienia wysyłki. Nie ma obowiązku bezpośrednio ci go dostarczyć.
Nie ma co. Widać, że to post dla żartów i nakręcania