Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
W związku z tym, że od grudnia nie można mieć konta firmowego na AllegroLokalnie.pl to czy jest możliwość założenia konta prywatnego na AllegroLokalnie.pl jako Jan Kowalski i dalej tam oferować swoje usługi/produkty?
Jak ktoś kupi na AllegroLokalnie.pl to normalnie zaliczę taką transakcję do ewidencji sprzedaży JDG i zapłacę podatek dochodowy - będzie to normalnie zaksięgowana transakcja.
Według mnie mogę, ale wolę się upewnić. Główna różnica jest taka, że Allegro nie wystawi mi faktury (prowizja od sprzedaży), ale nie jest mi ona potrzebna, bo i tak jestem na ryczałcie i nie zaliczę jej do kosztów.
Oferuję usługi marketingowe/social media i wystawię takową aukcję jako Jan Kowalski i zrealizuje je jako osoba prywatna, zapłacę podatek, działalność mam zarejestrowaną.
Będę dalej też miał aukcje na normalnym Allegro.pl, ale chcę dwukanałowo działać i być zarówno tu jak i tu widoczny.
Jak US dostanie informację, że moja sprzedaż przekroczyła 2500euro/30szt. to będę miał na każdą transakcję fakturę tylko sprzedawcą nie będzie Jan Kowalski, a firma z NIP (należąca do Jana Kowalskiego, nie jest to spółka).
Masz prawo założyć konto zwykle.
Dzięki za odpowiedź.
Myślisz, że ani Allegro ani urząd skarbowy nie będą mieć "pretensji"? Rozłożyłem to na czynniki pierwsze 🙂 i rzeczywiście mam prawo założyć konto (a nawet wiele kont) jako osoba prywatna, podatek zapłacę, działalność mam (zus płacę, księgową itp.) tylko mam obawy, że będą mogli się doczepić tego, że sprzedałem jako osoba fizyczna (prywatna) tzn. na koncie prywatnym, a faktycznie sprzedawcą jest firma, bo nie mogę inaczej tego zaliczyć do PIT jak przekraczam te 30 tys. zł przychodu rocznie - muszę to sprzedaż jako firma tylko wystawiam jako osoba prywatna. Wydaje mi się, że nie będzie problemu, ale dopiero co wystawiłem na AllegroLokalnie.pl 200 aukcji i poszła praca na marne a nie chciałbym powtórki z rozrywki.
Tego nie wiem, ale możesz z konta zwykłego sprzedawać, tam są warunki jakie, działalności handlowej raczej nie możesz. Dowiedz się lepiej gdzieś u doradcy, to nie wygląda na sprzedaż okazjonalną.
@SEO_Linki Nie rozumiem pytania, ty nie masz konta prywatnego? A jeśli potrzebujesz kupić skarpetki to kupujesz na fakturę ???
No i druga niescisłość: jeżeli zaczniesz sprzedawać na koncie prywatnym to nie możesz czekać kiedy Allegro zgłosi twoje 30 sprzedaży do US. Ty musisz sie rozliczyć z każdej, nawet pojedyńczej sprzedaży bo jesli zrobią ci kontrolę to możesz mieć poważne kłopoty.
Natomiast jak połączyć te sprzedaże, firmową i prywatną to pytaj księgowych, oni doradzą.
Wysłałem przed chwilą pytanie do księgowej i sam jestem ciekawy co mi powie.
Nie chodzi mi tyle co o fakturę (tak to nazwałem), miałem na myśli po prostu pozycję w ewidencji sprzedaży. Nie muszę kupującemu wystawiać faktury, ale muszę ją zaksięgować, bo jest to mój przychód.
W sumie dalej mi się wydaje, że nie będzie spięcia z Allegro czy urzędem skarbowym jak normalnie będę miał działalność i zaliczę tą transakcję do sprzedaży.
Najrozsądniejsze będzie to, że napiszę, w opisie "możliwość wystawienia faktury" i tak czy siak ją wystawie, a to czy ktoś będzie ją chciał (potrzebować do czegoś) czy nie to już decyzje kupującego.
Możesz sprzedawać z konta prywatnego jako firma. Skarbówki nie interesuje rodzaj konta na Allegro (to wyłącznie sprawa pomiędzy użytkownikiem a portalem), a poprawność rozliczenia podatku i wystawiania faktur czy paragonów.
A info o fakturze możesz dać w treści aukcji.
Dzięki! Też tak do tego właśnie dochodzę drogą dedukcji. W końcu jak Allegro pozwala zarejestrować konto, które i tak jest zweryfikowane przelewem to oni odpadają jeśli chodzi o czepianie się, a skarbówka dostanie podatek zaewidencjonowany i będzie widoczny w PIT, jak się płaci podatki jako firma to musi być i tak JDG zarejestrowana (i płacony zus). Na pewno komuś się to przyda, bo świeży ten temat z usuwaniem aukcji wystawionych przez konta firmowe. Łap (pierwszego mojego) kciuka 🙂
Przejrzałem kilka aukcji i dużo osób ma na AllegroLokalnie.pl informację, że wystawiają fakturę czyli normalnie jakoś to funkcjonuje. Prawnie urząd skarbowy raczej nie ma się do czego przyczepić, bo do czego? do brakuj jdg? przecież jdg zarejestrowana, do nie płacenia podatku? przecież też podatek jest płacony, więc wszystko zgodnie. Jedynie rozbieżność osoby prywatnej a firmy, ale ta osoba prywatna zalicza jako transakcje firmy. Dla pewności pójdę do urzędu, ale nie sądzę żeby były problemy - okaże się. Lepiej podpytać 2 razy niż wystawić 200 aukcji i je stracić.
Jakby ktoś był bardziej zorientowany, miał w tym temacie doświadczenie (nawet te kilkudniowe) to będę wdzięczny za wskazówkę 🙂
👍
@SEO_Linki dobra, bo czegoś tutaj nie rozumiem. Chcesz sprzedawać jako osoba prywatna i rejestrować to na firmę, czyli chcesz faktycznie sprzedawać jako JDG.
To teraz powiedz mi, co z jawnością danych Twojej firmy, prawami konsumentów i innymi ceregielami, które otaczają DG?
@N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_
Dobre pytanie, ale jeszcze aż tak bardzie nie zagłębiłem się w temat. Może ktoś mądrzejszy się wypowie.
Na pewno będzie dyskusja ostra i każdy poniekąd będzie miał racje.
Można przyjąć, że jak to konto prywatne to i sprzedaż prywatna, więc najważniejsze to zapłacić podatek od przychodu tej osoby, bo sprzedaję jako Jan Kowalski. Co innego gdyby była to spółka zoo, ale to jednoosobowa działalność i osoba sprzedaje to prywatnie i tak samo musi się prywatnie z tego rozliczyć w PIT. Nie składasz (nie da się nawet chyba) złożyć dwóch deklaracji mając działalność jako JDG i jako bez JDG tylko masz wszystko (cały PIT z działalności) w jednej deklaracji, ale nie wiem, dlatego chętnie się dowiem. Na dniach będę miał info z US i od księgowej. Na pewno jak osoba prywatna sprzedaje to kupującego nie obowiązują (chyba) prawa konsumenta - gdzieś to na AllegroLokalnie mi mignęło. Najbardziej wydaje mi się, że różnica polega na tym, że Allegro nie wystawi faktury (prowizja od sprzedaży) a tak to bez kombinatoryki powinno to przejść. W końcu konto zweryfikowane, podatek zapłacony, jdg zarejestrowana, więc nawet jak urząd skarbowy dostanie info od Allegro że przekroczone 2500euro/30 transakcji to pokażę im zaksięgowaną (w ewidencji sprzedaży) fakturą czy jakiś inny dowód na to, że zapłaciłem podatek. Dalej wydaje mi się, że to już szukanie dziury w całym i czepianie się - inaczej połowa Allegro musiałaby się tym zamartwiać. Też nie mam jakichś dużych obrotów ilościowo czy kwotowo żeby mnie Allegro miało na celowniku, a pod kątem księgowym miałbym wszystko uregulowane.