Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Allegro Lokalnie usunęło moja ofertę podajac za powód towar - podróbka. Mam wszystkie rachunki na to, ze towar jest ORYGINALNY ( rachunki , metki itp). Nie mogę odwołac się od decyzji bo..... NIE MA JUŻ WIDOCZNEGO NUMERU OFERTY, którą usunęli,a bez tego nie moge złozyć odwołania. Zgłosiłam do Allegro, ale napisali, ze nie da się uzyskać tego numeru. TO JAK ODWOŁAĆ SIE OD TEJ DECYZJI ?
"Dokumenty, które mogą być podstawą do złożenia sprzeciwu, należy przesłać do podmiotu uprawnionego. "
Że jak? Jakie przesyłanie do podmiotu uprawnionego?
Możesz opisać krok po kroku takie działanie na podstawie innych, podobnych zgłoszeń?
Przeciez to jest jakaś parodia:)
@Client:80340374 wszystkie informacje zostały już przekazane osobie zainteresowanej w korespondencji e-mail (nr sprawy 50491716), opis działania oraz adres do korespondencji z podmiotem uprawnionym również.
Sprzedawałam 100% ORYGINALNY PRZEDMIOT na platformie Allegro . Co mam UDOWODNIĆ? Przesłałam wam wszystkie dokumenty potwierdzające ORYGINALNOŚĆ PRZEDMIOTU, a wy odsyłacie mnie do Bóg wie kogo? Przez kilka dni NIE UMIELISCIE USTALIC NUMERU ZAKOŃCZONEJ AUKCJI ., ABYM MOGŁA ZŁOŻYC ODWOŁANIE. Teraz powołujecie się na TAJEMNICZE "wiarygodne" źródło. NIE, NIE OTRZYMAŁAM WYTŁUMACZENIA SYTUACJI. Przekazują sprawę prawnikowi - a wtedy NA PEWNO słowo PRZEPRASZAM - NIE WYSTARCZY. To SKANDAL CO WYPRAWIACIE .
@la_nika ja, jak wielu innych osób z tego forum również korzytamy z platformy allegro do sprzedaży.
Tym samym róznież jesteśmy narażeni na takie działania.
Nie wiem dlaczego robicie z tego tajemnice skoro w przypadku takiego zgłoszenia od wiarygodnego źródła i tak kazdy z nas otrzyma takie instrukcje.
Jest to publiczne forum wiec chyba oczywiste, że kogoś może to zainteresować
@danishgirl jesli @la_nika ma jakiś problem by opisać po krótce te działania to może wrzucisz to tutaj dla zainteresowanych?
@la_nika dlaczego wymagacie by sprzedająca kontaktowała sie z jakimś podmiotem uprawnionym ? Jesli podmiot ma jakiś problem to może zgłosić na policje o naruszenie jego dóbr.
Jak dla mnie jest to jakaś chora akcja
|
28 mar 2025, 08:17 (2 dni temu)
|
|
||
|
Dzień dobry,
dziękuję za wiadomość.
Sprawę należy wyjaśnić z podmiotem zgłaszającym.
Nasze działania podejmujemy na podstawie otrzymania wystarczająco precyzyjnych i odpowiednio uzasadnionych zgłoszeń, wykazujących istnienie treści o charakterze bezprawnym w ramach serwisu - zgodnie z obowiązkami określonymi w art. 16 Aktu o Usługach Cyfrowych.
Określenie zasadności zgłoszenia leży po stronie podmiotu uprawnionego, tj. zgłaszającego dane naruszenie. Jeżeli jest Pani w posiadaniu dokumentów, które mogą stanowić podstawę do złożenia sprzeciwu wobec działań podjętych na wniosek zgłaszającego, prosimy o nawiązanie bezpośredniego kontaktu ze zgłaszającym drogą mailową i przesłanie stosownej dokumentacji.
takedown_tommyhilfiger@corsearch.com - kontakt w języku angielskim. W korespondencji należy wskazać login swojego konta oraz numer usuniętej oferty.
Tymczasem życzę miłego dnia.
Pozdrawiam
// [edycja]
Zespół Allegro
@la_nika taki uprawniony podmiot ma jakiś określony czas na odpowiedź czy może tak sobie olać sprawe?
Dlaczego nie stworzycie jakiegoś narzędzia typu dyskusja dla kontaktu tego uprawnionego podmiotu ze sprzedającym?
Coś zgłasza, Wy wierzycie, usuwacie oferte a on to pozniej olewa i tak to bedzie wygladać
Ciekawi mnie to "mieliśmy wystarczająco precyzyjne i odpowiednio uzasadnione zgłoszenie"
@danishgirl może złóż reklamacje dostawcy/sprzedawcy, że sprzedał Ci podróbke. Przecież allegro ma precyzyjne i odpowiednio uzasadnione zgłoszenie Tommy'ego ktory twiedzi, że to podóbka. Niech sobie to wyjasniają 🙂
Tak też zrobię. Ale Allegro nie odpuszczę...... w końcu .... ŻYJĄ Z NAS.
@la_nika czy serwis udostępnia poszkodowanej to 'wystarczająco precyzyjne i odpowiednio uzasadnione zgłoszenie" do zgłoszenia reklamacji u swojego dostawcy?
Oprócz reklamacji do ewentualnego zgłoszenia na policje zawiadomienia o możliwości popełnienia przestępstwa zgodnie z art. 305 Ustawy Prawo Własności Przemysłowej ?
UDOSTEPNIAM WIADOMOŚĆ OD ALLEGRO
| |||
|
@danishgirl @Client:80340374 Zachęcam Was do zapoznania się ze tą stroną. Znajdziecie na niej wszystkie informacje dotyczące programu Współpraca w Ochronie Praw (WOP).
Program powstał by eliminować z Allegro oferty sprzedaży produktów i usług, które są niezgodne z prawem. Właściciele praw mogą zgłosić nam naruszenie praw, które ich dotyczą. Zgłoszenie w takiej sprawie mogą złożyć także inne uprawnione do tego podmioty.
Mam nadzieję, że informacje zawarte na stronie programu rozwieją Wasze wątpliwości co do konkretnych działań, które podjęliśmy lub będziemy mogli podjąć w przyszłości.
Moderatorko! Nie wiesz o czym piszesz! Przecież nawet nie zapoznałaś się za sprawą. "Kopiuj - wklej" to nie jest rozwiązanie sprawy. Jeśli masz jakieś propozycje rozwiązania problemu to chętnie wysłucham, natomiast odsyłanie mnie "od ANNASZA - do KAJFASZA" ...... DARUJ SOBIE . Szkoda MOJEJ niedzieli na słuchanie waszych DURNOT!
@danishgirl Twój indywidualny przypadek był wyjaśniany w korespondencji mailowej, o czym byłaś już kilka razy informowana w tym wątku.
Kolejne wpisy Twoje oraz @Client:80340374 odnosiły się do kwestii udziału podmiotów uprawnionych w procesie podejmowanych przez nas działań, dlatego zamieściłam post, w którym odsyłam Was do strony informacyjnej.
@nat_not Program powstał by eliminować z Allegro oferty sprzedaży produktów i usług, które są niezgodne z prawem. Właściciele praw mogą zgłosić nam naruszenie praw, które ich dotyczą. Zgłoszenie w takiej sprawie mogą złożyć także inne uprawnione do tego podmioty.
Skąd wiesz, że ten szalik to była podróbka? Czy ktokolwiek wie?
Za chwile może sie okazać, że jednak bedzie trzeba przeprosic @danishgirl za nieuzasadnione poczynania. Ponawiam pytanie czy przewidujecie jakies rekompensaty wynikające z tego tytułu?
Na stronie którą wskazałas jako strone na której znajde wszystkie informacje dotyczące programu nie znalazlem odpowiedzi na moje pytanie 😞
Czy serwis udostępnia poszkodowanej to 'wystarczająco precyzyjne i odpowiednio uzasadnione zgłoszenie" do zgłoszenia reklamacji u swojego dostawcy?
Cała ta sprawa może być na tyle ciekawa, że może sie okazać, że to faktycznie podróbka pochodząca z oficjalnej dystrybucji TOMMY HILFINGER POLSKA. To byłby skandal!
Sprawe należy wyjaśnić i serwis allegro nie powinien tego utrudniać
@Client:80340374 Działania są podejmowane na podstawie zgłoszenia od właściciela praw lub podmiotu posiadającego pełnomocnictwo do jego reprezentowania w zakresie ochrony praw własności intelektualnej. Kto miałby być bardziej wiarygody w kwestii stwierdzenia oryginalności produktów?
Dodatkowo zgłoszenie musi zawierać m. in. podstawę prawną wniosku o usunięcie oferty oraz stosowną dokumentację, np. dokumenty potwierdzające rejestrację wskazanych w zgłoszeniu znaków towarowych/wzorów przemysłowych. Decyzje o usunięciu oferty mają więc konkretne podstawy.
W jednym z powyższych postów @danishgirl udostępnia treść korespondencji, w której informujemy, że to ona musi przedstawić właścicielowi praw lub podmiotowi uprawnionemu dokumenty, które mogą stanowić podstawę do złożenia sprzeciwu wobec podjętych działań. Chodzi tu o dokumenty potwierdzające, że produkt jest oryginalny. Przyczyna usunięcia oferty została określona precyzyjnie.
Moderatorko, gdybyś choć przez chwilę pochyliła się nad moją sprawa - zauważyłabyś , ze "mój indywidualny przypadek" ZAMARŁ ( stanął w miejscu!) z chwila, kiedy złożyłam formularz odwołania się od waszej decyzji usuniecia mojej aukcji . Nikt nawet nie raczył odpisać , że otrzymał moje odwołanie. NO, BARDZO SŁABO!
@danishgirl Otrzymałaś już informację, że sprawę należy wyjaśnić z podmiotem zgłaszającym. Jeśli więc zależy Ci na tym, żeby ruszyła ona z miejsca, skontaktuj się bezpośrednio ze wskazanym podmiotem.
@danishgirl ja proponuje w pierwszej kolejności zgłosić to Twojemu dostawcy.
Albo przyjmuje zwrot towaru albo wyjaśnia sprawe ze swoim dostawcą
Ten uprawniony podmiot i tak pewnie nie odpowie bo jest przekonany, że nie ma w tym żadnego interesu
@nat_not Kto miałby być bardziej wiarygody w kwestii stwierdzenia oryginalności produktów?
na podstawie zdjęć? 🙂
Ok, co w przypadku gdy uprawniony podmiot jednak myli się do co produktu i stwierdza, że jego oryginalny produkt jest nieoryginalny? Jest przewidziana jakas rekompensata za straty?
ponawiam bo cały czas brak odpowiedzi
Czy serwis udostępnia poszkodowanej ''stosowną dokumentację'' oraz kopie ""wystarczająco precyzyjne i odpowiednio uzasadnionego zgłoszenia" do zgłoszenia reklamacji u swojego dostawcy?
@Client:80340374 Sprzedający nie otrzymuje kopii zgłoszenia, które przesyła do nas podmiot uprawniony. Otrzymuje informację dotyczącą przyczyny usunięcia oferty.
Decyzja w sprawie ewentualnej rekompensaty w przypadku pomyłki byłaby podejmowana, gdyby taka sytuacja faktycznie zaistniała.
Ja rozumiem podejmowane działania w celu eliminowania fałszywych produktów ale to co tu widzę to po prostu parodia i pomówienie.
Oskarżający powinien zgłosić fakt na policję, a nie w czystych rękawiczkach oskarżać na lewo i prawo bez ponoszenia konsekwencji, bo tak mu się podoba i ma taki kaprys lub chce wyeliminować taniej sprzedawany produkt.
W taki sposób można oskarżyć 90% ogłoszeń. Pozostaną tylko te od producentów.
Wcześniej wskazany program umożliwia zgłoszenie bez rejestracji.
zamierzasz przesłać jednorazowe zgłoszenie, nie rejestrując ‘konta do zgłoszeń’, skorzystaj z adresu: program.wop@allegro.pl
Pamiętaj o koniecznych elementach takiego zgłoszenia, czyli wiarygodnej wiadomości (zgodnie z art. 16 Aktu o Usługach Cyfrowych):
Może zatem czas zacząć masowo zgłaszać produkty
@Klos01 i najlepsze jest to, że cała ta akcja jest prowadzona na podstawie zdjęć 🙄
I nikt z allegro nie widzi w tym problemu 🤣