Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Cześć, otrzymałam dziś od inpostu maila ze moja paczka z sprzedanym produktem została uszkodzona. Dołączyli zdjęcia i protokół. Jaka jest ścieżka postępowania przy allegro lokalnie? In post pyta czy mają dostarczyć paczkę do odbiorcy czy zwrócić do mnie.
@niteczka1612 Sprzedaż prywatna czy jesteś przedsiębiorcą ?
Prywatna
@niteczka1612 Masz 2 opcje
1. zwalić wszystko na klienta bo jako prywatny sprzedawca odpowiadasz za paczkę do chwili wydania jej przewoźnikowi , reklamację składa odbiorca ... ALE w przypadku , gdy przewoźnik nie uzna swojej winy ze względu na niewłaściwe pakowanie czy np. przedmiot zabroniony , klient będzie miał podstawę do roszczenia w stosunku do Ciebie i pokrycia wszystkich kosztów , przedmiot będziesz musiała odebrać od klienta , a to może być trudne .
2. Zlecasz przewoźnikowi zwrot , składasz reklamację , klientowi oddajesz kasę .
Ok, dzięki za info. Mam 3 dni na danie odpowiedzi gdzie mają wysłać paczkę -moze w tym czasie wypowie się Allegro
@niteczka1612 może najpierw skontaktuj się z kupującym żeby też wiedział że paczki nie dostanie?
składasz reklamację do inpostu dodając ten protokół, paczkę o ile z towaru już nic nie zostało wracasz do siebie bo kupujący raczej tego już nie będzie chciał.
Z kupującym umawiasz się na ponowną wysyłkę jak masz albo zwrot pieniędzy. Ty dostaniesz zwrot za paczkę od inpostu jak dobrze pójdzie.
Prywatna sprzedaż, dopytuje ponieważ na forum znalazłam odwrotne info. Że wtedy kupujący sklada reklamację, allegro jeszcze mi nie odpowiedziało.
@niteczka1612 tak, w sprzedaży prywatnej kupujący staje się właścicielem towaru w momencie wysyłki więc to on powinien składać reklamację ALE allegro bywa kapryśne i jeśli kupujący zgłosi się do POK to mogą Tobie robić problemy łącznie z wymuszeniem zwrotu pieniędzy, więc po pierwsze dogadał bym się z kupującym.
Skontaktowałeś się z nami mailowo w zgłoszeniu nr 55112627. Widzę, że Doradca już zajmuję się Twoją sprawą więc ja nie będę powielał odpowiedzi.
Wyjaśnienie otrzymasz drogą mailową.