Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Uważajcie proszę na podejrzane wiadomości w języku angielskim i osoby próbujące podjąć kontakt poza Allegro.
Właśnie „klient” chciał mnie wrobić we wzorcowe oszustwo, nieco przypominające tzw. przekręt nigeryjski, który polega na wyłudzeniu pieniędzy.
Wklejam nazwę tegoż „klienta”:
[edycja]
Czy ktoś miał podobną sytuację? Zastanawia mnie skala problemu.
@basoofkarz, mogę Cię prosić o załączenie tu zrzutu ekranu z tą wiadomością, bądź podanie loginu tego konta?
@Finalmen @basoofkarz dziękuję za Wasze zgłoszenia! Zablokowaliśmy wskazane przez Was konta.
Witam.
Dostałem dziś taką o to wspaniała wiadomość :
"Have you still got this item for sale? Please kindly get back to me if you can ship to France. Please kindly contact me if you can ship out business3488@gmail.com / whatsapp +18605561057"
Od clienta o nicku -
Client:100741526
Wygląda to na definitywną próbę oszustwa nigeryjskiego ... gdzie to zgłosić aby to zablokowali?
Pozdrawiam
Tomasz
Otrzymałem wiadomość do mojej transakcji
Numer Client:100948157
Jestem zainteresowany natychmiastowym zakupem tego produktu... odpowiedz mi na e-mail: tomwill3948384858484933964@gmail.com i am interested in immediately purchase of this item... reply me to this my email: tomwill3948384858484933964@gmail.com
Zastanawia mnie fakt że jest zaineresowany zakupem ode mnie Laptopa a korespondencje chce prowadzić poza serwisem . Dla mnie to chyba jakiś oszust albo naciągacz.
Na nic nie odpowiadaj, to próba wyłudzenia towaru bez wpłaty lub próba wyłudzenia pieniędzy. Będzie Cię zwodził, wysyłał fałszywe potwierdzenia wpłat itp. Będzie potem nalegał na wysyłkę i straszył zawieszeniem konta.
Druga opcja - będzie chciał wpłaty od Ciebie na rzekome koszty wysyłki, które zostaną zwrócone w zapłacie za towar. Nie daj się oszukać. Jeśli chce kupić, niech kupi przez Allegro i zapłaci. Zobaczysz pieniądze w zakładce Allegro Finanse lub na koncie - wysyłasz. Nie ma pieniędzy, nie wysyłasz.
Dziękuję za podpowiedź. Czy nie można takich delikwentów wyrzucać lub blokować ich konta?
Można, zgłoś do Allegro tu; https://allegro.pl/pomoc/kontakt?kategoria=25977234-0c4d-4e66-9f9c-e1f636189470
Można i trzeba zgłaszać takich delikwentów szkoda tylko że bardzo szybko wracają w nowym wcieleniu .
@zybi1231 dziękuję za Twoje zgłoszenie! Zablokowaliśmy to konto.
Dziękuję .
Proceder kwitnie. Wiadomość ładnie się prezentuje z systemowym ostrzeżeniem 🤣
@stachoomed dziękuję za Twoje zgłoszenie! To konto jest już zablokowane.
Dostałem taką wiadomość: czy nadal jest na sprzedaż, uprzejmie skontaktuj się ze mną pod adresem (dndorcas001@gmail.com)
Czy można coś takim konterm zrobić?
KarloZ GDZ
tym też człowiekiem coś zrobić także chciał wyłudzić ode mnie produkt i nie płacić.
@enoce dziękuję za zgłoszenie! Zablokowaliśmy to konto.
@Client:42704008 czy możesz podać login Kupującego, który przesłał do Ciebie taką wiadomość?
dndorcas001@gmail.com
@Client:42704008 dziękuję, jednak chodzi mi o login, nie o adres mailowy. W wiadomości masz podany login Kupującego na górze, tak jak na tym zrzucie: