Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Uważajcie proszę na podejrzane wiadomości w języku angielskim i osoby próbujące podjąć kontakt poza Allegro.
Właśnie „klient” chciał mnie wrobić we wzorcowe oszustwo, nieco przypominające tzw. przekręt nigeryjski, który polega na wyłudzeniu pieniędzy.
Wklejam nazwę tegoż „klienta”:
[edycja]
Czy ktoś miał podobną sytuację? Zastanawia mnie skala problemu.
Dziękuję za błyskawiczną interwencję. Miłego dnia życzę.
@PatrixF Polecamy się na przyszłość, dziękujemy i również życzymy spokojnego wieczoru!
Wczoraj dostałam wiadomość że mam się odezwać pod ten sam adres mailowy odezwałam się. Chodzi o sprzedaż mebli. Dziś dostałam pytanie jak długo je mam i za ile chce sprzedać. Odpowiedziałam a pytający stwierdził że mam się gdzieś logować i on zapłaci paypalem a meble odbierze kto inny, mam podać dane jak imię i nazwisko adres email i nr Whatsapp?
Wczoraj dostałam identyczna propozycje.
@czarna874 czy możesz podać login osoby, która pisała do Ciebie z taką propozycją? Proszę nie przesyłaj swoich danych, ponieważ najprawdopodobniej to próba oszustwa.
Client102407079 tylko tyle
@czarna874 dziękuję za Twoje zgłoszenie! Zablokowaliśmy to konto.
Dostałam informację od kupującego z pytaniem czy oferta jest aktualna oraz z prośbą o odpowiedzbna jego prywatny mail.. czy powinnam się obawiać iż jest to próba oszustwa? Czy gdy do mnie ktoś pisze powinien wyświetlić się jego nik. W tym przypadku były tylko cyferki.
w załączeniu screen rozmowy.
@zielleninka To najprawdopodobniej próba wyłudzenia towaru bez wpłaty lub próba wyłudzenia pieniędzy. Kupujący będzie Ci przysyłał sfałszowane potwierdzenia wpłat i wymagał wysyłki, albo będzie domagał się wpłaty na koszty przesyłki zagranicznej, które potem rzekomo zostaną zwrócone. Najlepiej nie odpowiadać na takie wiadomości, a jeśli już, to nie wysłać towaru bez pieniędzy widocznych w zakładce Allegro Finanse lub na koncie bankowym.
zielleninka nick to mogą być same cyferki i nic to nie znaczy . Jeśli chodzi o najdroższy produkt jaki oferujesz / fotelik / to byłbym czujny szczególnie jeśli dostaniesz link w odpowiedzi . Po mojemu nie warto , odpowiedz ,że prosisz o konwersację w ciągu tej wiadomości , mam oczywiście na myśli pytanie przez system allegro .
Na prywatny jego adres meilowy nie odpowiadaj ,tylko przez kontakt ze sprzedającym jak będzie zainteresowany to sprzedawaj tylko przez Allegro .
zielleninka tu masz rozwiązanie Twojego problemu =https://allegro.pl/uzytkownik/Client%3A102335374
Client:102335374(0 ofert)konto zawieszone
Witam. Otrzymałem taką wiadomość (screen w załączniku). Chyba próba oszustwa.
Napisz o co chodzi bo obrazka na razie nie widać, musi zatwierdzić moderator.
@adik1979 dziękuję za Twoje zgłoszenie! Zablokowaliśmy to konto.
Witam, też otrzymuje już kilkukrotnie takie wiadomości
Cześć, czy jest jeszcze dostępny w sprzedaży? Czy cena podlega negocjacji? Czekam na Twoją odpowiedź bezpośrednio na mój e-mail pod adresem ( alicese40@gmail.com ). Po prostu odpowiedz bezpośrednio na mój e-mail. Cieszę się, że odpisałeś. Pozdrawiam
Client:102378061
@Aras3333 dziękuję za Twoje zgłoszenie! Zablokowaliśmy to konto.
Wczoraj dostałam wiadomość z prośbą o kontakt na email michealchiz826@gmail.com klient 102407079 odpowiedziałam na pytanie które zainteresowany zadał, odpowiedziałam a w następnym mailu już był zainteresowany i stwierdził że firma podjedzie po meble (bo te wystawiłam) a on zapłaci przez PayPal. Mam mu podać imię nazwisko adres email i nr Whatsapp. Oczywiście wszystko w języku angielskim. Boje się, że wejdę w bagno. Możecie coś z tym zrobić?
Ewidentna próba wyłudzenia jakich ostatnio sporo na allegro ,zwłaszcza lokalnym .Olej go ,nie dawaj żadnych danych i zgłoś do allegro.
@czarna874 Prawdopodobnie to próba wyłudzenia towaru bez pieniędzy. Otrzymasz sfałszowane potwierdzenie wpłaty, a potem kupujący będzie nalegał na wydanie towaru. Najlepiej nie odpowiadać na takie wiadomości. Bez pieniędzy widocznych w zakładce Allegro Finanse lub na koncie bankowym niczego nie wydawaj.