Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Uważajcie proszę na podejrzane wiadomości w języku angielskim i osoby próbujące podjąć kontakt poza Allegro.
Właśnie „klient” chciał mnie wrobić we wzorcowe oszustwo, nieco przypominające tzw. przekręt nigeryjski, który polega na wyłudzeniu pieniędzy.
Wklejam nazwę tegoż „klienta”:
[edycja]
Czy ktoś miał podobną sytuację? Zastanawia mnie skala problemu.
Dziękuję za błyskawiczną interwencję. Miłego dnia życzę.
Wczoraj dostałam wiadomość że mam się odezwać pod ten sam adres mailowy odezwałam się. Chodzi o sprzedaż mebli. Dziś dostałam pytanie jak długo je mam i za ile chce sprzedać. Odpowiedziałam a pytający stwierdził że mam się gdzieś logować i on zapłaci paypalem a meble odbierze kto inny, mam podać dane jak imię i nazwisko adres email i nr Whatsapp?
Wczoraj dostałam identyczna propozycje.
@czarna874 czy możesz podać login osoby, która pisała do Ciebie z taką propozycją? Proszę nie przesyłaj swoich danych, ponieważ najprawdopodobniej to próba oszustwa.
Client102407079 tylko tyle
@czarna874 dziękuję za Twoje zgłoszenie! Zablokowaliśmy to konto.
Dostałam informację od kupującego z pytaniem czy oferta jest aktualna oraz z prośbą o odpowiedzbna jego prywatny mail.. czy powinnam się obawiać iż jest to próba oszustwa? Czy gdy do mnie ktoś pisze powinien wyświetlić się jego nik. W tym przypadku były tylko cyferki.
w załączeniu screen rozmowy.
@zielleninka To najprawdopodobniej próba wyłudzenia towaru bez wpłaty lub próba wyłudzenia pieniędzy. Kupujący będzie Ci przysyłał sfałszowane potwierdzenia wpłat i wymagał wysyłki, albo będzie domagał się wpłaty na koszty przesyłki zagranicznej, które potem rzekomo zostaną zwrócone. Najlepiej nie odpowiadać na takie wiadomości, a jeśli już, to nie wysłać towaru bez pieniędzy widocznych w zakładce Allegro Finanse lub na koncie bankowym.
zielleninka nick to mogą być same cyferki i nic to nie znaczy . Jeśli chodzi o najdroższy produkt jaki oferujesz / fotelik / to byłbym czujny szczególnie jeśli dostaniesz link w odpowiedzi . Po mojemu nie warto , odpowiedz ,że prosisz o konwersację w ciągu tej wiadomości , mam oczywiście na myśli pytanie przez system allegro .
Na prywatny jego adres meilowy nie odpowiadaj ,tylko przez kontakt ze sprzedającym jak będzie zainteresowany to sprzedawaj tylko przez Allegro .
zielleninka tu masz rozwiązanie Twojego problemu =https://allegro.pl/uzytkownik/Client%3A102335374
Client:102335374(0 ofert)konto zawieszone
Witam. Otrzymałem taką wiadomość (screen w załączniku). Chyba próba oszustwa.
Napisz o co chodzi bo obrazka na razie nie widać, musi zatwierdzić moderator.
Witam, też otrzymuje już kilkukrotnie takie wiadomości
Cześć, czy jest jeszcze dostępny w sprzedaży? Czy cena podlega negocjacji? Czekam na Twoją odpowiedź bezpośrednio na mój e-mail pod adresem ( alicese40@gmail.com ). Po prostu odpowiedz bezpośrednio na mój e-mail. Cieszę się, że odpisałeś. Pozdrawiam
Client:102378061
Wczoraj dostałam wiadomość z prośbą o kontakt na email michealchiz826@gmail.com klient 102407079 odpowiedziałam na pytanie które zainteresowany zadał, odpowiedziałam a w następnym mailu już był zainteresowany i stwierdził że firma podjedzie po meble (bo te wystawiłam) a on zapłaci przez PayPal. Mam mu podać imię nazwisko adres email i nr Whatsapp. Oczywiście wszystko w języku angielskim. Boje się, że wejdę w bagno. Możecie coś z tym zrobić?
Ewidentna próba wyłudzenia jakich ostatnio sporo na allegro ,zwłaszcza lokalnym .Olej go ,nie dawaj żadnych danych i zgłoś do allegro.
@czarna874 Prawdopodobnie to próba wyłudzenia towaru bez pieniędzy. Otrzymasz sfałszowane potwierdzenie wpłaty, a potem kupujący będzie nalegał na wydanie towaru. Najlepiej nie odpowiadać na takie wiadomości. Bez pieniędzy widocznych w zakładce Allegro Finanse lub na koncie bankowym niczego nie wydawaj.