Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Uważajcie proszę na podejrzane wiadomości w języku angielskim i osoby próbujące podjąć kontakt poza Allegro.
Właśnie „klient” chciał mnie wrobić we wzorcowe oszustwo, nieco przypominające tzw. przekręt nigeryjski, który polega na wyłudzeniu pieniędzy.
Wklejam nazwę tegoż „klienta”:
[edycja]
Czy ktoś miał podobną sytuację? Zastanawia mnie skala problemu.
( albo Ci którym pieniazki przesłaniają logiczne myślenie ) <- w samo sedno.
Na YT jest kanał chyba o nazwie Poszukiwacze Okazji. I tam wrzucają właśnie takowe historie które są przesłane przez ofiary. I to właśnie dzięki również nim jestem świadomy pewnych myków z których zazwyczaj scam-er korzysta.
Kiedyś również kupujący dostawali punkty i opinie, teraz nie można nic sprawdzić.
Dokładnie, Mój mąż tez na yt właśnie coś takiego obejrzał i Mnie ostrzegł przed takimi.
Hej,
Na początku grudnia otrzymałem propozycję zakupu przedmiotu z allegrolokalnie (Client:94886318) z pytaniem o wysyłkę za granicę - napisałem, że nie ma problemu, ale nie rozeznawałem szerzej tematu. Po zaakceptowaniu oferty i podania adresu odbioru towaru otrzymałem informację, że pieniądze już są przelane na moje konto PayPal, razem z kosztem wysyłki i dodatkową kwotą na opłaty prowizyjne i że dostanę potwierdzenie z PayPal i 2gologistics oraz że pieniądze są zamrożone dopóki nie zrobię przelewu zgodnie z przesłaną instrukcją. Wtedy zapaliła mi się lampka ostrzegawcza - na koncie PayPal nie miałem żadnej informacji, że pieniądze na mnie czekają i będą odblokowane po przesłaniu nr listu przewozowego, a po sprawdzeniu rzekomych wiadomości z PayPal i 2gologistics wszystkie były z adresów @gmail.com. Oczywiście żadnych pieniędzy nie przelałem - ostatnio dostałem jeszcze maila z fałszywego PayPala, że jak nie przeleję pieniędzy na wskazane konto (jakiś koleś z Nigerii) to mnie będzie ścigać FBI i CIA.
Także należy uważać.
Pisałam wczoraj o tym problemie, oszust podobno zablokowany przez Allegro, adziś znowu do mnie napisał, cytuję:
Zachowaj czujność, gdy kupujący:
Witam, widziałem Twoje ogłoszenie na allegrolokalnie.pl, czy nadal masz ten produkt na sprzedaż, skontaktuj się ze mną na mój email (adamsscott442@gmail.com) w celu dalszej rozmowy
dzisiaj, 18:37
@klifordd To ten sam? Więc jak zablokowany?
Gdyby nawet był zablokowany, na jego miejsce przyjdzie dziesięciu następnych.
@klifordd To nowe konto, ale już je zablokowaliśmy. Dziękuję za Twoje zgłoszenie.
I co z tego że powstanie 10 nowych, dobrze że są blokowane.
Do Mnie napisał jaki oburzony, a Ja nic nie zgłaszałam nie przypominam Sobie 🙄🤔
@magda_p1984 Obrazka nie widzimy, moderator musi zatwierdzić.
Ten problem jest chyba globalny. Wystawiłam ten sam przedmiot zarówno na Allegro jak i **piiip** - na obu tych platformach próbowano mnie oszukać.
Przez Allegro zgłosił się zainteresowany z prośbą, żebym odpisywała mu mailowo - nie za pośrednictwem serwisu aukcyjnego, sam ten fakt już powinien wzbudzać podejrzenia. Zainteresowany chciał, abym wysłała mu paczkę klasycznie - do Nigerii twierdząc, że pieniądze już przelał a ja otrzymam je po podaniu numeru śledzenia.
Witam,
prawie codziennie otrzymuję wiadomości od oszustów. Wszystkie o takiej samej treści tylko adres mailowy się zmienia:
"Witam, czy nadal masz swój przedmiot na sprzedaż? jeśli tak, wróć do mnie na mój osobisty e-mail ... (josephroland1990@gmail.com)"
Proszę więc o zablokowanie kont:
Client:96468131
Client:96668498
Client:96883816
Client:96974275
Client:97004747
Pozdrawiam 🙂
@Gordon-Freeman Bardzo dziękuję. Zablokowaliśmy już wszystkie konta, które wskazałeś.
Ta zabawa chyba nigdy się nie skończy. Kolejne wiadomości, teraz już nawet po polsku nie za bardzo umieją pisać 😂
"czy jest nadal dostępny w sprzedaży, kidnyl wróć na mój adres e-mail (zalewskaa693@gmail.com) w celu dalszej rozmowy"
Proszę o zablokowanie:
Client:96995430
Client:97164987
Pozdrawiam 🙂
@Gordon-Freeman Dzięki za czujność, zablokowaliśmy już oba konta.
Witam,
Już coraz mniej takich wiadomości ale jeszcze się pojawiają. Kolejny do zablokowania:
Client:97402384
"Witam, czy nadal masz swój przedmiot na sprzedaż? jeśli tak, proszę o kontakt na mój osobisty e-mail ... (josephroland1990@gmail.com)"
Pozdrawiam 🙂
Witam,
Poraz kolejny dostaję wiadomość, tym razem coś takiego:
Client:97460814
KUPUJĄCY
Do you still have this game for sale? Kindly get back to me at my personal email (filipsandra218@gmail.com) for further conversation.
Również dostałem wiadomość od:
czyli widzę krąży @ po różnych sprzedających
Witam,
a ja mam coś takiego:
Czy nadal masz swój przedmiot na sprzedaż? Uprzejmie odpowiedz mi na mój e-mail Joshuabard822@gmail.com Dziękuję Ci Joshua
Client: 98242417
pozdrawiam 🙂
Client: 98609431 i 98491860
treść wiadomości: Witam, czy nadal masz swój przedmiot na sprzedaż? jeśli tak, proszę o kontakt na mój osobisty e-mail ... (leopoldchristoph1990@gmail.com)