anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zablokowane konto

wolnoscpolinwest
#7 Wielbiciel#

Witam, 

Mam pytanie odnośnie zablokowanego konta. Klient kupił u mnie przedmiot, po czym zgłosił zwrot, nadał paczkę i tyle by z tego było. Nie wysłał zwrotu do mnie ani nie kontaktował się ze mną. Zgłosił ponownie problem z zamówieniem i napisał w dyskusji że żąda ode mnie zwrotu pieniędzy. Paczka dalej widnieje jako do nadania. Allegro bez żadnych ostrzeżeń zablokowało mi konto, moje pytanie w związku z tym jest takie dlaczego od razu blokada konta? dodam że w dyskusji odpowiadałam terminowo i na wszystkie warunki klienta przystawałam, przy czym prosiłam aby klient zwrócił przedmiot. Chciałabym się dowiedzieć z jakich powodów allegro natychmiastowo zablokowało moje konto skoro nic nie zrobiłam? @w_kiwi @ko_alka @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów
21 ODPOWIEDZI 21

LEW433
#21 Demiurg#

Nie musisz fizycznie otrzymać zwrotu, wystarczy ze kupujący przedstawi potwierdzenie jego nadania. masz 14dni max na zwrot środków, teraz przyjdzie się bić z odblokowaniem a to nie jest łatwo, wielu się przekonało.

oznacz moderatorów

wolnoscpolinwest
#7 Wielbiciel#

Klient zgłosił zwrot 09.02.2024, dziś jest 17.02.2024. 

oznacz moderatorów

Monika__L
#17 Koryfeusz#

a kiedy nqstąpiła blokada?

oznacz moderatorów

wolnoscpolinwest
#7 Wielbiciel#

17.02.2024

oznacz moderatorów

Monika__L
#17 Koryfeusz#

a masz jakiegos maila z informacja o blokadzie? Może powołuja sie na jakich przepis albo blokada jest zupelnie niezwiązana z tym zwrotem-nie zwrotem?

oznacz moderatorów

wolnoscpolinwest
#7 Wielbiciel#

Mam maila, w mailu napisali że mają wątpliwości co do bezpieczeństwa na moim koncie i kontach powiązanych. A na kontach powiązanych nie dzieje się nic. 

oznacz moderatorów

Monika__L
#17 Koryfeusz#

moze tak ci sie wydaje. Moim zdaniem to zbieg okolicznosci, a przyczyna leży gdzie indziej niz w tym braku zwrotu. Musisz dopytać, ale odpowiedz trzeba liczyć w dniach niestety.

oznacz moderatorów

milka1234567890
#18 Luminarz#

Po 8dniach blokada, za co? @w_kiwi @ko_alka @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów

Puzonix
#12 Orędownik#

Przecież jest napisane, że paczka ma status "do nadania" co oznacza, że kupujący paczki nie nadał lub nadał we własnym zakresie i w takim przypadku do blokady konta wymagane jest, aby przedstawił numer przesyłki. Nie mówiąc już o tym, że nie minął ustawowy termin 14 dni na wykonanie zwrotu.

Allegro pogrywa sobie co raz bezczelniej i będę kibicował każdemu kto będzie miał w końcu możliwość dobrania im się do d..y.

oznacz moderatorów

wolnoscpolinwest
#7 Wielbiciel#

Jest to trochę już coraz bardziej bezczelne... Miałam już kiedyś jeden raz zablokowane konto i wiem co się trzeba nacierpieć żeby je odblokować... Nie rozumiem jednak w ogóle jak to się stało, informacji od Allegro nie dostałam żadnych, tak jak mówię, nie miałam żadnych problemów ze zwrotem, nie minęło nawet 14 dni. Nie wiem co robić w tej sytuacji, z Allegro się ciężko dogadać... Moja firma głównie ze sprzedaży internetowej jakoś ciągnie, naprawdę nie wiem już co robić. 

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#
oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

napisz kupującemu, że nie działasz zgodnie z przepisami i oczekujesz na przesyłkę

by wykonać zwrot

oznacz moderatorów

milka1234567890
#18 Luminarz#

że nie działasz zgodnie z przepisami i oczekujesz na przesyłkę

by wykonać zwrot    a nie lepiej zgodnie?

oznacz moderatorów

wolnoscpolinwest
#7 Wielbiciel#

Działam zgodnie z zasadami. Proszę mi w takim badź razie napisać lub wskazać gdzie jest jakiś zapis w allegro że klientowi wystarczy zgłosić zwrot i nie nadać paczki i gdzie jest jakiś zapis że mam np. tylko 7 dni jednak na zwrot. Bo z tego co się orientuję jest inaczej.

oznacz moderatorów

wojtekmarchewka
#9 Pomysłodawca#

Niestety, mnie dopadło także zawieszenie konta (brak numerów przesyłek w kilku ofertach). Mimo tłumaczeniu, w dziale bezpieczeństwa, nie potrafią (nie chcą) zrozumieć sytuacji.

Sprzedaż na Allegro prowadzę w formie dropshipping (najczęściej z Chińskich magazynów, ale także z europejskich). W tej chwili Chiny mają urlop świąteczny 20.01.2024 - 20-02.2024, dlatego nie wszystkie przesyłki mają jeszcze numer nadania (dokładnie 7). Wszyscy moi klienci zostali powiadomieni o tym fakcie (opóźnienie w nadaniu) i większość zaakceptowała ten stan i jak widać, nie anulowała zamówień oraz czeka na nadanie.

Pytanie do moderatorów, czy dział bezpieczeństwa nie ma innych środków weryfikacyjnych i rozwiązywania spraw, jak zawieszenie sprzedaży na koncie, co powoduje straty oraz odejście klientów, którzy obserwują oferty?

Przecież Nasza strata, to także Wasza, brak sprzedaży = brak prowizji

Prosiłem o nałożenie ograniczenia, w innej postaci (np. blokadę środków) do czasu rozwiązania sytuacji (ok 15 dni), ale dać mi możliwość  przyjmowania zamówień i ich realizacji

Proszę wziąć pod uwagę, moją historię na Allegro, to, że jestem z Wami od ponad szesnastu lat, 100% pozytywnych komentarzy oraz brak jakiegokolwiek problemu zgłoszonego przez kupującego 

Czy moderacja może przyjrzeć się mojej sprawie i w jakikolwiek sposób pomóc?

@w_kiwi@ko_alka@la_nika@nat_not@_HolaOla_ 

oznacz moderatorów

Monika__L
#17 Koryfeusz#

To nie jest tak że Twoja strata=strata Allegro bo klient kupi ale u innego sprzedającego i allegro i tak zarobi

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@wojtekmarchewka przykro mi, ale nie możemy pomóc w tej sytuacji. Kwestiami blokady zajmuje się wyłącznie Dział bezpieczeństwa. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

mikeza
#21 Demiurg#

@LEW433 skoro paczka ma status do nadania, to na jakiej podstawie sprzedawca ma zakładać, że została wysłana ?

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@wolnoscpolinwest przykro mi, ale w tej kwestii informacji może udzielić tylko Dział bezpieczeństwa, dlatego poczekaj proszę na naszą odpowiedź w wiadomości e-mail w korespondencji nr 40217865.

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów