anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Wysyłka kurierem a menager

ifonka-zaba
#14 Krzewiciel

Miałam wystawione aukcje na WOŚP i na allegro. Kupujący wylicytował jeden przedmiot na allegro a drugi na WOŚP.

Opłacił przesyłkę wg :przesyłka uzgodniona ze sprzedającym choć wcześniej nic nie uzgadniał. W cenniku była opcja Kurier, InPost i  cena jaką wygenerował serwis. 

Niestety nie importuje mi to do menagera. Przesyłki inne do paczkomatu wygenerowało.

Co jest nie tak?

Płatność 

@gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@ifonka-zaba a zmieniałaś typ w MP przy imporcie ?

Zrzut ekranu 2026-02-05 192838.png

ifonka-zaba
#14 Krzewiciel

tak. Wybieram Allegro kurier24 to wtedy nie pokazuje żadnej przesyłki

ifonka-zaba
#14 Krzewiciel

@gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

Co mam zrobić, żeby można było wysłać przesyłkę?

Client:44052296
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@ifonka-zaba a jaką opcje transportu wybrał kupujący?

oznacz moderatorów

ifonka-zaba
#14 Krzewiciel

Kurier za cenę allegrową. Była opcja kurier na umowie własnej ale droższa . Kupujący wybrał tańszego kuriera

ifonka-zaba
#14 Krzewiciel

Czy moderatorzy mają jakiś strajk?

Nie mogę doczekać się odpowiedzi od wczoraj

gdvorek
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@ifonka-zaba 

Konsultuję temat, wrócę do Ciebie z odpowiedzią.

Grzesiek
   Moderator Allegro Gadane
oznacz moderatorów

la_nika
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@ifonka-zaba w tym zamówieniu, kupujący wybrał jako metodę dostawy "Dostawa i jej koszt ustalane ze sprzedającym". To nie jest metoda dostawy Allegro InPost, dlatego nie widzisz tego zamówienia i nie możesz wygenerować dla niego etykiety w Managerze Paczek przez opcję importu z Allegro. 
Możesz wciąż wygenerować etykietę w narzędziu przewoźnika, tutaj

Monika
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

ifonka-zaba
#14 Krzewiciel

Problem tylko w tym, że nic nie było ze mną ustalane a teraz ja muszę wysłać na swój koszt czyli drożej.

Trudno.

Żeby nie zakładać nowego tematu, mam jeszcze jeden problem. Kupujący wybrał przesyłkę Orlen paczka. Wysłałam ją bez drukowania etykiety czyli samym kodem. Dostałam powiadomienie o nadaniu przesyłki ale też tylko kod podany. Gdy chcę go wpisać w "podaj numer przesyłki"  wyświetla mi, że numer niepoprawny. Co z tym zrobić?

la_nika
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@ifonka-zaba stało się tak dlatego, że kupujący kupił dwie oferty, które nie miały żadnego wspólnego cennika dostaw, kupujący napisał nawet w wiadomości do zamówienia, że przyjął koszt dostawy dla Kurier InPost z jednej z ofert, stąd taka cena. 
W drugiej sprawie, rozumiem, że chodzi o zamówienie nr 439c92e0-ffba-11f0-8777-f15bd4851709, kod nadania nie jest numerem przesyłki, dlatego pojawia się błąd. Niestety nie mogę tego dla Ciebie sprawdzić, ponieważ ta wysyłka nie szła przez nasz system, ale w powiadomieniu e-mail od ORLEN powinien być podany także numer paczki. 
Na przyszłość, jeśli podczas generowania etykiety podasz zamaskowany e-mail kupującego, otrzymamy automatycznie zarówno numer przesyłki, jak i informacje o statusach paczki. 

Monika
oznacz moderatorów

ifonka-zaba
#14 Krzewiciel

Trochę lipa z tym, że kupujący może sam sobie ustalać cenę i napisać, że ustalone ze sprzedającym choć tego nie ustalał. A potem nie można importować do managera.

Tak..o tą przesyłkę Orlen paczki chodzi. Niestety nie podali numeru przesyłki.

Nie miałam w opcjach wysyłki takiej paczki przez serwis, może dlatego, że nie mam Waszej aplikacji. I z tego co zobaczyłam na ich stronie , żeby odebrać przesyłkę wysłaną przez Wasz system trzeba mieć Waszą aplikację a ja takiej nie chcę.

Poza tym wygodniej mi wysłać za pomocą kodu niż drukować etykietę. Tyle, że trzeba było podać @ i podałam ten zamaskowany. Teraz nie wiem czy kupujący otrzyma powiadomienie.

Czyli kolejna przesyłka będzie jako nie podany numer przesyłki w zamówieniach.

la_nika
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@ifonka-zaba założenie tej metody dostawy jest takie, że kupujący ustala ją ze sprzedającym i dopiero wtedy zostaje wpisana. Nie musisz godzić się na zaproponowaną cenę, możesz napisać do kupującego i ustalić inną. 
To, że nie można importować zamówienia nie wynika z tego, że kupujący wpisał cenę. Aby uniknąć takich sytuacji w przyszłości powinnaś uspójnić cenniki dostaw lub przynajmniej dodać w nich wspólną metodę dostawy.
Przesyłek nie nadaje się przez naszą aplikację, jest to aplikacja zakupowa i nie ma w niej zakładek dotyczacych sprzedaży. Kupujący nie musi mieć naszej aplikacji, aby odebrać przesyłkę, informacje na jej temat otrzyma e-mailowo.  
Przykro mi, że nie otrzymałaś numeru przesyłki od ORLEN paczki, niestety tak jak pisałam nie mogę tego sprawdzić, dlatego polecam skontaktować się ze wsparciem klienta ORLEN paczki
Kupujący powinien otrzymać powiadomienie, ale martwi mnie, że nie widzę tej przesyłki w systemie, gdyby adres był prawidłowy, widziałabym tę przesyłkę. 
Gdy nadajesz paczki listem poleconym, czy wtedy podajesz zamskowane e-maile kupujących? Te przesyłki widzę w systemie. 

Monika
oznacz moderatorów

ifonka-zaba
#14 Krzewiciel

@la_nika  napisał(a):

Przesyłek nie nadaje się przez naszą aplikację, jest to aplikacja zakupowa i nie ma w niej zakładek dotyczacych sprzedaży. Kupujący nie musi mieć naszej aplikacji, aby odebrać przesyłkę, informacje na jej temat otrzyma e-mailowo.  

orlen allegro.png

No to Orlen paczka podaje coś innego, że odbiór Orlen paczek z Allegro Delivery  WYŁĄCZNIE  za pomocą Waszej aplikacji.

Już wiem jakich przesyłek coś kupując mam unikać

la_nika
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@ifonka-zaba myślę, że na stronie ORLEN chodzi o to, że nie odbierze przesyłki przez aplikację ORLEN, ale kupujący otrzymuje kod odbioru również e-mailem oraz jeśli nie posiada naszej aplikacji również w wiadomości sms. 

Monika
oznacz moderatorów