anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy przedmioty sprzedane na WOŚP są raportowane?

pinsplash
#21 Demiurg#

@N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_  zadano mi takie pytanie i nie mogę znaleźć odpowiedzi ( może słabo szukam..) Czy sprzedaż na cel charytatywny jakim jest WOŚP jest raportowana do US jako sprzedaż danej osoby?

_______
BRÓSLI
oznacz moderatorów
5 ODPOWIEDZI 5

mwmonety
#21 Demiurg#

Kiedyś sam o to pytałem i z odpowiedzi wynika że też ,choć nie ma to nic z zarobkiem.

oznacz moderatorów

mag252
#9 Pomysłodawca#

Dziś założyłam podobny wątek i podano mi link, w którym jest takie wyjaśnienie:

"Obowiązek raportowania sprzedaży w ofertach charytatywnych nie został wprost uregulowany w przepisach o Ustawie DAC7. Ustawa DAC7 jest w tym zakresie niejasna.

Dlatego wystąpiliśmy do Dyrektora Krajowej Administracji Skarbowej (KAS) o indywidualną interpretację przepisów Ustawy – tak, aby jednoznacznie potwierdzić, czy powinniśmy raportować takie transakcje. Gdy dostaniemy oficjalną odpowiedź od KAS, poinformujemy Cię o tym.

Obecnie działamy zgodnie z ogólną zasadą DAC7 i występujemy o dane, gdy przekroczysz jeden z ustawowych limitów."

Cały link:
https://help.allegro.com/sell/pl/a/jakie-dane-sprzedajacych-zbieramy-i-przekazujemy-w-zwiazku-z-unij...

oznacz moderatorów

RaBarbar_ka
Moderatorka
Moderatorka

@pinsplash zgodnie z przepisami DAC7, platformy takie jak Allegro mają obowiązek raportować wszystkie transakcje, które spełniają kryteria tej dyrektywy, niezależnie od ich charakteru. Obecnie czekamy na interpretację przepisów przez Krajową Administrację Skarbową, która pomoże nam uściślić kwestie raportowania transakcji charytatywnych. Dopóki jednak nie ma takiej interpretacji, jesteśmy zobowiązani do działania zgodnie z ogólnymi przepisami DAC7.

Basia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

mag252
#9 Pomysłodawca#

Dziękuję, powyżej zacytowałam już ten fragment 🙂 

oznacz moderatorów

pinsplash
#21 Demiurg#

@RaBarbar_ka to jest dopiero zachęta do wystawiana aukcji... Ktoś wystawi 30 aukcji od 1PLN i już w styczniu będzie "zaraporowany" do US, mimo ze nie zobaczył z tego złotówki...

ps Uważam iż powinniście informować o tym wystawiających, aby nie było przykrych niespodzianek...

_______
BRÓSLI
oznacz moderatorów