Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry, w związku ze zmianami w rest api 23 września, chciałbym zapytać, za jakie konkretnie działania mogą być nakładane kary pieniężne. Czy na przykład importowanie ofert z allegro na inną stronę również podlega takim karom?
CZy w tym przypadku aplikacje DPD muszę usunąć. Czy dobrze rozumiem, że wszystkie inne mogą zostać tylko te na tej stronie nie mają prawa istnieć tzn, są niezgodne z regulaminem?
@Autoruso możesz mieć na tej stronie jakiś klucz, ale nie możesz go podawać zewnętrznej aplikacji/integracji, żeby z niego korzystała.
Dozwolone jest to, by sobie wygenerować taki klucz i na własny użytek z niego korzystać, np. zlecisz developerowi, by napisał Ci integrację między platformami i to będzie tylko Twojej firmy aplikacja.
Czyli konkretnie w tym przypadku rozumiem, ze aplkacje DPD nalezy usunać? @Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
Proszę o odpowiedź. Czy jak mam podpięte dpd, elektroniczny nadawca poczty polskiej to mam to odpiąć. Dpd słuzy do wystawiania etykiet pobraniowych.
@Autoruso Aplikacje jak DPD nie są zbyt groźne dla nas, ale według zasad nie powinny wymuszać rejestrowania klucza na Twoim koncie.
Zwróć się do właściciela narzędzia, z którego korzystasz z informacją, że Allegro wymaga, żeby właściciel aplikacji miał swój klucz. Zwróć tylko uwagę, jakie uprawnienia dają aplikacji.
Jak widzisz, nie ma prostej odpowiedzi na to pytanie.
niezbyt rozumiem po co miałby ktoś to robić, skoro każdy może sobie takie swoje zrobić? Chyba, ze planujecie jakieś zmiany co do dostępu, planujecie wprowadzić opłaty za API?
Pytanie do allegrowiczów , bo moderatorzy milczą... czy ktoś sie orientuje i może mi wyjasnić kwestie z Rest Api ,czy przez baselinkera można normalnie przerzucac aukcje na inne portale czy nie? jesli nie to w jakiej sytuacji? czy manager paczkomaty i webtrucker który równiez jest z inpostu jest legalny? Wprowadzają zmiany nagle od 23.09 a wszyscy milczą i brak konkretów
Mam to samo pytanie, już zglupieć idzie z tym wszystkim.
Dzień dobry,
czy jest opcja aby pracownik Allegro sprawdził konto pod względem poprawności dot. nowych zmiany kluczy REST API w regulaminie przed 23 września ? Które powiązania są poprawne a które nie ? Np e-bilet, INPOST ?
Dzień dobry @ibkg! Jeśli chodzi o powiązane aplikacje, to w tym przypadku właściciele kluczy API odpowiadają za pobierane dane i ich zarządzanie. Czyli można korzystać z integracji.
Nie można udostępniać podmiotom trzecim swoich kluczy API, które znajdują się na stronie https://apps.developer.allegro.pl/.
Możesz napisać w tej sprawie przez formularz, w zgłoszeniu podaj proszę ID klucza API, natomiast zgodnie z Regulaminem klucze API Allegro nie mogą być udostępniane osobom trzecim (vide art. 3.9 regulaminu), ani wykorzystywane m.in. do prezentowania ofert w serwisach konkurencji, nie mogą również prowadzić do wykorzystywania materiałów pobranych z Allegro na stronach konkurencji (vide art. 4.1 regulaminu).
Witam. Czyli wykorzystywanie API do synchronizacji zamówień i aktualizacji stanów magazynowych w swoim sklepie np. na platformie ShopGold jest dozowlone?
@railscale jeśli ShopGold nie korzysta z Twojego klucza API to w porządku.
Najlepiej dopytaj, czy działają na własnym kluczu API.
Klucz biorę z https://apps.developer.allegro.pl
I to z tego korzysta, bo nie ma chyba żadnego innego?
ShopGold nie ma swojego klucza API.
Też mam shopgold i niestety musiałem usunąć powiązanie, każdy musi.
Polecam zaakceptować sytuację i nie marnować czasu tylko wdrożyć integratora (base czy apilo - one są bezpieczne dla tej zmiany). Ja tak zrobiłem kilka dni po tej zaskakującej wieści i z perspektywy czasu uważam, że allegro zrobiło tym posunięciem najwięcej dobrego dla konkurencji do tej pory. Taki integrator ogarniesz w ciągu 1-2 dni nawet jak jesteś w tym zielony (jak ja). Jak wdrożysz np apilo to i żeby odbić koszt systemu wejdziesz na inne platformy (np takie dwie na E...) i okaże się, że tam też się da fajnie sprzedawać. Nie ma tego złego... Integracja z shopgold też bardzo dobrze działa, nie musisz zaczynać niczego on nowa. Ustawiasz powiązania z aktualnie wystawionymi tam ofertami i serio to api allegro nie jest do niczego potrzebne.
Ogólne założenie jest proste:
- jeśli chcesz wystawić ofertę w innym miejscu, nie używaj do tego danych pobranych z Allegro
- nie mają znaczenia okoliczności pojawienia się oferty na Allegro
Kara 50 000 zł pozwala na bardzo dokładną weryfikację czy ktoś tak właśnie zrobił.
Jeśli masz gotową ofertę w swoich zasobach i z nich wystawiasz ofertę na allegro - spoko możesz wystawiać gdzie indziej.
Jeśli wszystkie np. 15 000 ofert wystawiłeś ręcznie na allegro - nie możesz ich teraz pobrać i wystawić w innych serwisach.
Allegro wie dokładnie co i kiedy pobierasz przez API. Tego nie oszukasz.
Ostatecznie rozwiązanie Allegro okaże się nieskuteczne.
Mam E, jak odłączyć integracje w Base nie mogę znależć tej funkcji?
A co z autoresponderami? np responso?
Niestety od pracowników nie mogę nic się dowiedzieć a interesuje mnie sprawa czy integracja Allegro = Wapro Aukcje, które wykorzystuje klucze api jest zgodna z regulaminem. Konsultanci nie odpowiadają już na pytania.
@ewartKwiaty Może to taka nowa strategia... Nic nie powiemy, a jutro 50000 do przodu od łepka 🙂