Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Chyba jakos ostatnio ktos poruszał ten temat, ale nie mogłam znaleźć, stąd nowy wątek.
PayU zażądało weryfikacji i przesłania skanów dokumentów , no fakt maja do tego prawo, ale z drugiej strony, hakerzy, pishing, inne podobne ewolucje informatyczne nakazuja daleko posunietą ostrożność przy przesyłaniu skanów dokumentów zwłaszcza typu dowód osobisty.
Dlaczego, w sumie taki "gigant" nie może przeprowadzić weryfikacji firmy za pomocą np formularza podpisanego profilem zaufanym czy podpisem elektronicznym?
Odmówiłam przesłania skanów, no i dostałam "groźbę" że jak tego nie zrobie, to zablokuja mi mozliwośc korzystania z PayU. Aż nie chce mi się wierzyc, że nie mogą przeprowadzic weryfikacji innym sposobem niz własnie przesłanie dokumentów, głupota jak nie wiem, a potem czyta sie o kredytach wzietych bez wiedzy właściciela dokumentu.
Mogłabym osobiście, ale do Poznania nie pojadę, a jak dwa lata temu jakas pani z call-center PayU kazała mi jechac na Kruczą w Warszawie, to mnie tam obsmieli, że szukam PayU. Rozumiem, pranie pieniędzy to powazna sprawa, ale dbanie o bezpieczeństwo chyba nie mniej ważna. Powtarzam więc, czemu nie profilem zaufanym lub podpisem elektronicznym?
Bo to wymagało by myślenia, zaangażowania, chciejstwa - a tak jest prościej, to ty masz zrobić wszystko.
nie mają do tego prawa
przepisy na które sie powołują nie wymagają skanów dokumentów typu dowód osobisty
to nadinterpretacja przepisów
ja się postawiłem przy weryfikacji przelewy24 i zostało to załatwione w inny sposób
pisałem o tym w innym poście podając formularz jaki wypełniałem
nigdy nie wiesz kto będzie w payu czytał twoje dokumenty i gwarantuje ci że zostaną zaarchiwizowane w postaci ogólnie dostępnych plików
męcz ich o rodo i żądaj listy osób, które będą miały do nich dostęp
oraz ewentualnie jak ulegniesz zrób dopiski np: paintem - tylko do użytku operatora payu
oraz usuń dane wrażliwe - by nikt nie mógł w pełni kolekcjonersko skopiować twojego dowodu
mnie to zastanawia dlaczego allegro @msniezek nie informuje w regulaminie jakie firmy przetwarzają dane użytkownika - bo jak się analizuje co gdzie idzie z allegro to jest to wiele firm - np: teraz pisząc te słowa blokuję 7 skryptów firm trzecich
Klaudio, bardzo prosze o zabranie głosu w tej sparwie ze strony Allegro , a moze jest jakis decydent od PayU?
@AptekaNatolinska Nie mogę odpowiedzieć Ci na pytanie dlaczego PayU przeprowadza weryfikację tak, a nie inaczej, ponieważ nie znam procedur i zasad panujących w tej firmie. Jednak zgodnie z informacją, którą dostałaś w wiadomości mailowej, PayU jako instytucja płatnicza zobowiązana jest na podstawie ustawy o przeciwdziałaniu praniu pieniędzy oraz finansowaniu terroryzmu do posiadania aktualnych dokumentów, danych oraz informacji dotyczących swoich klientów.
To zapytam inaczej, czy jest jakis przedstawiciel PayU w ramach portalu allegro? Ktoś kto odpowiada za łącze wspólpracy allegro/PayU?
Bo skoro mamy dostep i kupujący maja do płatności za pośrednictwem PayU to jakas umowa o wzajemnej wspólpracy musi istnieć, to oczywiste. czy zatem przypadkiem w tej umowie nie ma opcji, że skoro uzytkownik jest zweryfikowany przez wpłate do banku kwoty 1,01 w celu zwolnienia środków zgromadzonych na PayU, czy nie jest to równoznaczne z weryfikacja uzytkownika?
Albo np dokonac ponownie takiej weryfikacji poprzez ponowną wpłatę ze swego konta owej kwoty 1,01?
Prosze o rzeczową odpowiedź.
@AptekaNatolinska I po co zadajesz niewygodne pytania, na które nikt tu nie może, albo nie potrafi odpowiedzieć.
@AptekaNatolinska Tak, współpracujemy z PayU, które jako instytucja płatnicza posiada licencję na pośredniczenie w transakcjach podmiotów trzecich wydaną przez KNF. Posiadanie tej licencji czyni ich podmiotem zobowiązanym, ale procedury weryfikacji są co do zasady odgórnie narzucone. Dokładny opis obowiązków każdej instytucji płatniczej znajduje się w ustawie o przeciwdziałaniu praniu pieniędzy oraz finansowaniu terroryzmu. Ustawa została znowelizowana 1 marca 2018r. a jej postanowienia weszły w życie 1 lipca 2018r. Tym samym na PayU jak i innych operatorów płatności został nałożony obowiązek własnego weryfikowania tożsamości każdego Reprezentanta podmiotu, któremu udostępniają swoje usługi.
Niestety to nie jest rozwiązanie, napisałam w tej sprawie zapytanie do Biura Prawnego .
Cd.
No i rozmawiałam, fakt - maja prawo prosić o skany dokumentów osobistych, ale też nie do końca, bo może PayU dokonac weryfikacji za pomoca środkow elektronicznych, o których mowa w Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 910/2014
w sprawie identyfikacji elektronicznej i usług zaufania w odniesieniu do transakcji elektronicznych na rynku wewnętrznym oraz uchylającym dyrektywę 1999/93/WE, w tym za pomocą kwalifikowanego podpisu elektronicznego.
Istnieje również możliwość weryfikacji tożsamości za pomocą wideoweryfikacji.
W ww. rozporządzaniu są wskazane następujące środki identyfikacji elektronicznej:
1) podpis elektroniczny.
2) zawansowany podpis elektroniczny.
3) kwalifikowany podpis elektroniczny.
4) pieczęć elektroniczna.
No to czas jutro na rozmowę z PayU....
@AptekaNatolinska I jaki był jej skutek?
@AptekaNatolinska Według mnie to takie " na granicy prawa" i dopóki ktoś się nie wkurzy i nie zgłosi do właściwych organów i nie zapadnie wyrok - będa tak robić ( z wyjątkami dla tych którzy się uprą 🙂 ). Bo Ty jako firma masz podpis zaufany, ale mnóstwo szarego ludu - go nie ma. A nie chcą wysyłać zdjęć dowodów ( w necie i tv jest pełno ostrzeżeń przed tym). I ja się nikomu takiemu nie dziwię - bo potem można się obudzić z kredytem na pralkę, czy telefonem w jakiejś sieci komórkowej...
Ale podpis zaufany to nic wuielkiego załatwic, wystarczy wizyta w ZUSie, banku i juź, szary lud też ma sój rozumek i gdyby chciał to byłby poszedł.