anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Allegro blokuje wystawianie ofert z podzespołami, częściami bądź elementami danych przedmiotów

AkcesoriaIT
#11 Animator#

Problem z automatycznym zamykaniem ofert przez algorytm Allegro:

Od kilku dni moje oferty są automatycznie zamykane z powodu "odłączenia danych produktów od katalogu Allegro". Po analizie sytuacji i konsultacji z Allegro dowiedziałem się, że ich algorytm usuwa oferty, których tytuł i miniatura nie zgadzają się z danymi umieszczonymi w katalogu platformy.

W praktyce wygląda to tak: jeśli chcę sprzedać podkładkę do klawiatury, która wcześniej nie występowała osobno (tylko w zestawie z klawiaturą), nie mogę jej prawidłowo wystawić, gdyż w katalogu Allegro nie ma takiej podkładki jako osobnego produktu. W rezultacie tytuł i zdjęcie nie pasują do danych katalogowych.

Allegro radzi rejestrację takiego przedmiotu w bazie GS1, co jest absurdem dla pojedynczych sztuk i drobnych sprzedawców.

Sprzedaję również klawisze do klawiatur ze względu na swoją specjalizację. Przez cały rok wszystko działało bez problemu, a teraz codziennie Allegro usuwa te oferty z tego samego powodu.

Najgorsze jest to, że wcześniej te same produkty były akceptowane bez problemu. Oznacza to, że zmiany w algorytmie zostały wprowadzone bez odpowiedniego przygotowania alternatywnych rozwiązań dla sprzedawców produktów niestandardowych. Potrzebujemy pilnie jasnych wytycznych, jak radzić sobie z takimi sytuacjami.

Dodatkowy problem: Algorytm Allegro nie zwraca uwagi na to, że zdjęcia w katalogu są niepoprawne - potrafią dotyczyć innych przedmiotów, a nawet problemem nie jest to, że są na czarnym tle. Przez co sprzedawca musi się dostosować czasem do niewłaściwego zdjęcia, gdy jego prośba o poprawę w katalogu zostanie odrzucona z adnotacją "Aktualne zdjęcie produktu jest prawidłowe, dlatego nie możemy go usunąć."

Poniżej link do oficjalnej strony Allegro, gdzie jest o tym mowa: https://allegro.pl/dla-sprzedajacych/rozlaczamy-oferty-polaczone-z-niewlasciwymi-produktami-z-katalo...

Czy ktoś z Was miał podobny problem? Jak go rozwiązaliście?

oznacz moderatorów
13 ODPOWIEDZI 13

_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

@AkcesoriaIT czy możesz podać mi konkretny przykład jakieś oferty? 

Ola
   Moderatorka
oznacz moderatorów

AkcesoriaIT
#11 Animator#

Proszę: 17594764929
Podkładka wymieniona powyżej ale też mam znacznie więcej takich przykładów.

oznacz moderatorów

globkw
#9 Pomysłodawca#

Mam podobny problem od jakiegoś czasu. Oferty są usuwane i otrzymuje upomnienie od allegro i końcu wczoraj zablokowali mi konto, tłumaczą nie właściwe parametry "Stan"  z opisem na aukcji. Np. sprzedaje przedmiot Nowy w obniżonej cenie z drobnymi uszkodzeniami. Wybieram parametr Nowy i w opisie piszę o drobnych uszkodzeniach. W tym dziale mam tylko do wyboru parametr "Nowy" lub "Używany" nie ma "Powystawowy", "Po zwrocie", "Uszkodzony", "Odnowiony". Każą mi wystawić ofertę od Nowa nie mogę poprawić poprzez edycję bo to już jest zmiana w opisie aukcji. To po co jest skrót "Edytuj ofertę"? W tej chwili nie mogę nic zrobić bo mam zablokowane konto Jak mam dokonać poprawek? Prowadzę działalność gospodarczą i to jest moje główne źródło utrzymania, nie mogę wystawiać kolejnych ofert. 

oznacz moderatorów

AkcesoriaIT
#11 Animator#

Rozumiem Twój problem z parametrami 'Stan' - to jest frustrujące. Piszę trochę o czymś innym, ale powód jest ten sam - działanie algorytmu Allegro.

O ile mogę się zgodzić, że 'nowy' to 'nowy' i tak właśnie Allegro to traktuje, to w mojej kategorii wybór parametru 'stan' jest dość szeroki (przesyłam zrzut ekranu poniżej). Nie wiem, co dokładnie sprzedajesz, ale warto zgłosić się do Allegro, żeby rozszerzyli liczbę opcji 'stan' w Twojej kategorii - o ile to możliwe.

Kolejną rzeczą jest brak możliwości zmiany parametru 'stan' po 12 godzinach od wystawienia oferty. Jak to zrobisz, Allegro usuwa taką ofertę z ostrzeżeniem. Z jednej strony to logiczne, bo stan danej rzeczy teoretycznie się nie zmienia, ale z drugiej - po co ta możliwość edycji?

Wydaje mi się, że Twój problem jest o wiele łatwiejszy do naprawy niż algorytm i polityka Allegro.
Zrzut ekranu 2025-06-09 131058.png

oznacz moderatorów

TechartGSM
#13 Ambasador#

@AkcesoriaIT Sto razy mieli mówione iż skoro nie wolno zmieniać, to niech zablokują... Mi też ostatnio za to usunęli ofertę. Zmieniłem stan bo... bo zapomniałem już że nie można 🙂 🤣🤣🤣

oznacz moderatorów

AkcesoriaIT
#11 Animator#

Ja też się szybko nauczyłem po paru takich zmianach i usuniętych ofertach ;).

Jednak jestem w stanie zrozumieć kogoś, kto ma tylko 'nowy' i 'używany' do wyboru, szczególnie że Allegro ma więcej opcji dla innych kategorii.

@TechartGSM Nie chciałbym jednak odchodzić od głównego tematu rozmowy - czy też masz taki problem, jak opisałem na początku wątku?

oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

@AkcesoriaIT dziękuję jeśli chodzi o pojedyncze klawisze to poproszę o taki przykład, bo podałeś mi ofertę podkładki do klawiatury i tutaj nie ma innego sposobu niż zrejestrowanie kodu EAN w GS1. Przykro mi, ale takie są zasady. Każdy produkt musi mieć swój kod i nie ma znaczenia, czy pochodzi od dotyczy małego, czy dużego sprzedawcy. 

Ola
   Moderatorka
oznacz moderatorów

AkcesoriaIT
#11 Animator#

@_HolaOla_ 

Dzięki za odpowiedź. Przesyłam poniżej oferty klawiszy usuniętych z tego samego powodu: 17602770545, 17600276707, 17602309552.

Nie nawiązywałem nigdzie do rozmiaru sklepu sprzedającego, więc nie wiem, do czego się odnosisz.

Rozumiem założenie, że każdy produkt ma swój kod - nie neguję tego, a nawet w znacznym stopniu popieram tę zmianę.

Problem dotyczy jednak części/elementów/podzespołów, które:

• Nie występują na rynku jako osobne produkty
  • Można je nabyć tylko poprzez zakup całego urządzenia
  • Stąd przykład podkładki do klawiatury

Lepszym przykładem będą zapewne te klawisze - wedle obecnej zasady każdy klawisz powinien mieć osobny kod EAN, to średnio ponad 100 kodów na jedną klawiaturę. Mogę się posłużyć również przykładem suszarki, której obudowa została zniszczona mechanicznie i zostały z niej sam silnik i sterownik. Nie można kupić tych elementów osobno, więc nie będą miały osobnych kodów. To tylko kolejne przykłady podobnych sytuacji, których jest masa.

Nie wnoszę o zmianę całego systemu - tylko apeluję o pozwolenie na sprzedaż elementów składowych produktów o danym kodzie EAN. Głównie chodzi mi o filtrowanie ofert po miniaturkach i tytułach.

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#19 Nestor#

@AkcesoriaIT  bo Allegro dba o przyrodę i taką suszarkę z której można odzyskać części, trzeba wyrzucić na śmietnik 😔 

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@AkcesoriaIT konsultuję tę sprawę. Dam znać, gdy otrzymam odpowiedź. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

pecela
#18 Luminarz#

@AkcesoriaIT

Z częściami może być spory problem. Co do zasady podzespołów i komponentów nie oznacza się kodem GTIN, lecz CPID. 

Natomiast jeżeli chodzi używane części typu klawisze wymontowane z klawiatury, to nie wolno ich oznaczać kodem EAN. 

oznacz moderatorów

cztery_bez_atu
#14 Krzewiciel#

@AkcesoriaIT  Nie przeskoczysz tego. Są pozycje których nie wystawisz nawet jeżeli skopiujesz  nazwę produktu. Coś jest ewidentnie " skopane " w algorytmie i cokolwiek wpiszesz to i tak otrzymasz komunikat jak na zrzucie niżej. Na około 3 000 aukcji mam kilkanaście pozycji których nie mogę wystawić cokolwiek nie wpiszę w tytule. A użytkownicy Allegro mają bardzo bujną wyobraźnię i w 75 znakach tytułu potrafią napisać całą powieść aby na samym końcu napisać do jest przedmiotem sprzedaży.

Zrzuty 2025-05-29 błędy których nie ma.jpg

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

To, że tak będzie było wiadome od początku wprowadzenia produktyzacji, oczywiście moderatory twierdzili inaczej.

Allegrowa produktyzacja wyrzuca tysiące ofert produktów, które były z powodzeniem sprzedawane w serwisie.

Obecne działania serwisu skupione są na ujednoliceniu treści ofert poprzez wyrzucenie wszystkich innych, niepoprawnych.

Następnie zostanie zmieniona prezentacja ofert na modłę amaz on a.

oznacz moderatorów