anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Allegro One Box - co widział klient podczas zamawiania...

AntykwariatNWS
#10 Popularyzator

@San_set @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

Mam taki przypadek z dzisiaj, dość pilny z naszego punktu widzenia, jeżeli mogę zauważyć...

Zamówienie nr 240219e0-8981-11f1-a1d7-a9142b1e3e0b, złożone o 8:05.
Klient wybrał One Box, zapłacił, allegro wybrało do tej dostawy akurat DPD (oczywiście ciągle jako One Box).

U nas pokazuje, że mamy czas do wysłania do wtorku, a przewidywany czas dostawy to środa.

I teraz pytanie - co widział klient podczas zamawiania i na kiedy spodziewa się przesyłki?
Bo jak widzę, One Box ciągle pokazuje na naszych aukcjach, że będzie na jutro. 
Klient zapewne wybierał po prostu zielony automat (tak zakładam), bez rozróżnienia, kto mu to tam dostarczy.
I obawiam się, że on się spodziewa przesyłki jutro.

A ja bardzo bym chciała wiedzieć, kiedy mamy to wysłać, żeby potem mityczny algorytm allegro nie pokazywał nam, że jeżeli ktoś kupi coś o 22:00, to mamy to wysłać jeszcze w ten sam dzień, bo według niego tę akurat przesyłkę wysłaliśmy za wcześnie...
I żeby klient się nie wściekł...

oznacz moderatorów
10 ODPOWIEDZI 10

MiMary
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

Cześć, @AntykwariatNWS. Przewidywany czas dostawy tego zamówienia to 29 lipca 2026, taki termin zobaczył kupujący.

W zakładce z zamówieniami możesz sprawdzić terminy na wysyłkę i przewidywany czas dostawy. 
Na przykład Czas na wysłanie - po najechaniu kursorem na ten napis zobaczysz, że jest to ''Szacowany czas, do kiedy należy wysłać zamówienie, aby dotarło do kupującego w przewidywanym czasie dostawy.''

Pod Czas na wysłanie sprawdzisz Przewidywany czas dostawy, czyli ''Czas dostawy, który widział w ofercie kupujący. Nasz mechanizm obliczył go na podstawie Twoich wcześniejszych wysyłek i działań przewoźników.'' 

Gdy klikniejsz w Szczegóły w sekcji Przedmioty (pod numerem oferty) sprawdzisz Czas wysyłki, czyli ''Deklarowany czas na nadanie przesyłki, który został przez Ciebie ustawiony dla każdej oferty.''

Marysia
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

AntykwariatNWS
#10 Popularyzator

No cóż ja mogę napisać... nie za bardzo pomogłaś, za to zostałam potraktowana jak ktoś, kto zaczyna na allegro i nie wie, co, jak, kiedy, gdzie i czym...
Zęby zżarłam na allegro od samego początku - najpierw jak wszyscy, jako osoba prywatna, od 2006 jako firma...

To wszystko, co tak ładnie jest wklejone "kopiuj/wklej" - ja to naprawdę wszystko wiem.

Pytałam o to, czy klient podczas zakupu, wybrał po prostu One Box i widział, że będzie na jutro, a allegro wybrało mu jako dostawcę do zielonego automatu DPD i termin dostawy zmienił się już po dokonaniu zakupu (o czym on nawet może nie wiedzieć), czy zanim kupił i zapłacił, świetnie wiedział, że zamówienie będzie wysłane we wtorek i w teorii dostarczone w środę.

A pytam dlatego, że ja z chęcią wyślę zgodnie z tym, co mi allegro pokazuje, czyli jutro, żeby nie zaburzyć mitycznego algorytmu, tylko czy klient ma tego świadomość...

oznacz moderatorów

MiMary
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@AntykwariatNWS Dziękuję za doprecyzowanie! Skonsultuję to i wrócę do Ciebie z odpowiedzią, gdy tylko ją dostanę. 

Marysia
oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@AntykwariatNWS allegro praktykuje także w swoim delivery - coś takiego: jak nowy przewidywany czas dostawy

jak nadasz prawidłowo paczkę, a ich syfne delivery się nie wyrobi

my mieliśmy za takie manipulacje serwisu już opierdziel od kupujących

oznacz moderatorów

N_Nitka28
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@AntykwariatNWS Czy istnieje analogiczna oferta, na której można podejrzeć ten sam zestaw metod dostaw? Bo obecna oferta wygasła. Mógłbyś wysłać link lub zrzut ekranu? 

Nicol
oznacz moderatorów

AntykwariatNWS
#10 Popularyzator

Nie, nie istnieje - to była pierwsza taka sytuacja w naszej skomplikowanej mocno historii z Allegro One Box. I nie doczekaliśmy się odpowiedzi na dość raczej palące pytanie - a jej waga była mniej więcej do gdz. 13:00 w poniedziałek (27.07.26). Potem przestało mieć to już znaczenie... zastosowaliśmy się do wytycznych Wszystko Wiedzącego Najlepiej Na Świecie algorytmu, żeby potem nie było takich kwiatków, jak już mieliśmy, czyli - przykładowo - nie mamy ustawionych godzin granicznych, dla naszego kodu pocztowego InPost w ten sam dzień odbiera przesyłki z automatu umieszczone tam do 16:00, a tenże nieomylny algorytm pokazywał jeszcze klientom, że jak kupią o 16:30, to będą mieć przesyłkę na drugi dzień... Brawo On...

Poza tym, szczerze mówiąc, nie wiem, czy Twoje pytanie Nicol było do mnie, czy do REDa - bo zwróciłaś się zdecydowanie do mężczyzny w swoim pytaniu... ale cóż, ja odpowiadam 😉

oznacz moderatorów

N_Nitka28
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@AntykwariatNWS Zwróciłam się do Ciebie 🙂 Przepraszam za błąd. 

Nicol
oznacz moderatorów

AntykwariatNWS
#10 Popularyzator

Proszę bardzo - zamówienie sprzed dosłownie kilku minut.

fc34b2b0-8f25-11f1-b7c4-71ddc9197324

Taka sama sytuacja jak wyżej - algorytm ciągle pokazuje Allegro One Box, że dostawa będzie na jutro, ale zostało do tej dostawy wybrane DPD i wysyłka jest już do jutra (04.08.26), do 23:59, a klient teoretycznie ma dostać przesyłkę w środę.
Czy on o tym wie?

oznacz moderatorów

AntykwariatNWS
#10 Popularyzator

A żeby było ciekawiej, następne zamówienie na One Box (złożone 4 min. później), ale przewoźnikiem jest już allegro, nie DPD, i jest do wysłania do dzisiaj, do 23:59.

f10630c0-8f26-11f1-93a6-3d6832f4134b

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@AntykwariatNWS 

Konsultuję to i wrócę z odpowiedzią.

Grzesiek
   Moderator Allegro Gadane
oznacz moderatorów