Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Sprawa śmierdzi z daleka , mam zawieszoną działalność od listopada 2024 i od tego momentu postanowiłem również przestać sprzedawać na allegro , mówiąc w skrócie nie odpowiada mi bycie "pracownikiem allegro".
Ostatnio jednak dwóch moich byłych klientów kilka dni przed zakończeniem okresu gwarancji postanowiło zgłosić ukrytą wadę produktu, absurd sam w sobie (zakup zrobiony prawie 2 lata temu), spryciarze pewnie nie robią tego pierwszy raz, typowe wymuszenie, w momencie kiedy dałem odpowiedź odmowną na reklamację, powyżsi spryciarze zgłosili się do allegro o pomoc i uzyskali ją w postaci zwrotu pieniędzy, ja nie mam ani towaru i jeszcze jestem straszony przez allegro sądami, jest to nielegalne działanie allegro ponieważ nie jest to instytucja mająca prawa do działania w imieniu konsumentów.
Dla mnie sprawa , klient nie oddał zakupionego towaru, nie jest w stanie uzasadnić reklamacji , a allegro podważa moją decyzję i obciąża mnie jeszcze kosztami, bójcie się sprzedający bo dowolny klient który kupił u was towar w przeciągu 2 lat może zgłosić sprawę do allegro i mieć towar i kasę a Wy zostaniecie z długami
@az1rael jeśli jesteś aktywnym sprzedawcą, to jak najbardziej, ale jeśli w CEIDG masz taki status
to adres jest również nieaktualny (przed chwilą sprawdziłem), no a założyciel wątku właśnie zakończył swoją działalność i na Allegro również nie ma konta
@KOGIEL_T to zostaje polecony na adres podany w ofercie zakupu / w moich zakupach z zgłoszeniem reklamacji, dyskusja na użytek reklamacji nie jest nośnikiem trwałym jest im np email a nie jest dlatego że strona trzecia allegro ma do niej dostęp i mogłaby zmodyfikować treść. Nośnikiem trwalym jest np email / płyta cd / list polecony
@az1rael no właśnie problem jest taki, że dwa lata temu miałem inny adres, w CEIDG jest jeszcze starszy, czyli jak ktoś mi wyśle reklamacje na adres z dokumentu zakupu, lub na ten z CEIDG, to mogę od razu ogłaszać upadłość konsumencką🤔
Witam.
Na RODO się nie znam, szczególnie na wszelkich "odstępstwach" od niego, ale z całą pewnością nie jest to tak, że wraz z zamknięciem konta wszystko z nim związane "ulega dezintegracji" czy trafia "w niebyt".
Likwidując konto, tracisz możliwość aktywnego z niego korzystania po upływie okresu wypowiedzenia - nie sprzedasz ani nie kupisz nic za jego pośrednictwem, że o innych bardziej skomplikowanych operacjach nie wspomnę i na tym koniec.
Bo wypowiedzenie umowy na korzystanie z serwisu to absolutnie nie znaczy, że "historia konta" nagle znikła z serwerów Allegro.
Wszystkie dane będą przechowywane tak długo jak to jest wymagane z jednej strony przepisami prawa, a z drugiej strony interesem Allegro. Są instytucje umocowane prawnie powyżej regulaminu Allegro, które mogą zażądać dostępu do danych i portal będzie musiał je udostępnić. Choćby skarbówka, gdzie dane muszą być dostępne niemal 6 lat wstecz, ZUS chyba 10 lat wstecz, prokuratura, sądy itp... I nie chodzi tylko o dane czysto "skarbowe". Przechowywana do celów dowodowych jest także "korespondencja". Oprócz ustawowych obowiązków Allegro zapewne także w "swoim interesie" przechowuje komplet danych na wypadek gdyby użytkownik po jakimś czasie złożył przeciwko niemu pozew z powództwa cywilnego "o to czy o tamto".
Mało tego. Są zobowiązania powstałe w trakcie trwania umowy z serwisem, które są rozliczane w okresach dłuższych niż okres wypowiedzenia i nie ulegają one anulowaniu, bo umowa została wypowiedziana. Do takich należą choćby dopłaty do smarka, czy znienawidzone przez sprzedawców dopłaty do przesyłek kurierskich, które zwykle "przychodzą" po 3 miesiącach a czasem nawet po pół roku.
Najlepszym dowodem na to że wraz z zamknięciem konta jego zawartość nadal jest dostępna są raporty DAC-7 które pomimo likwidacji konta zostały wysłane do US, z tą tylko różnicą, że właściciel zlikwidowanego konta pozbawił się dostępu do ich kopii (część z nich prosiła na tym forum o udostępnienie im ich danych).
Allegro to pikuś jeśli chodzi o przechowywanie danych. Wyobraź sobie, że pracodawcy mają obowiązek przechowywać wszystkie dane o pracownikach bodaj przez 30 lat i to niezależnie od tego czy pracownicy wyrażają na to zgodę czy nie, a czas przechowywania dokumentacji jest przez ustawodawstwo regularnie wydłużany. A lista podmiotów uprawnionych do dostępu do tych informacji jest dłuższa niż się komukolwiek wydaje...
RODO było, jest i zapewne jeszcze jakiś czas będzie, ale nie działa tak jak ludzie myślą, o ile w ogóle działa.
Życzę udanego weekendu. Pozdrawiam. Marek.
@MOJEGRATY5 nie powiedzialem że znikają tylko że allegro nie może z nich korzystać ale historię transakcji przechowuje na potrzeby US czy prokuratury. Nie może nimi obrac przekazać stronie trzeciej o ile ta nie ma uprawnień. Co do zobowiązań np z nieuregulowanych faktur to maja określony termin i allegro jest w nich stroną jako firma na podstawie umowy z sprzedawcą a w protect nie jest bo nigdy zobowiązania nie przeniosla skutecznie na siebie więc nie będąc stroną nie może czegoś dochodzić. Reklamacja bowiem dotyczy wyłącznie stron zawartej umowy, allegro jest tylko podmiotem udostepniającym środowisko do zawarcia tej umowy za co pobiera % od transakcji i za dzialanie tego srodowiska odpowiada przed stronami sprzedawca i kupujacym osobno
pkt 5) uznanie reklamacji z tytułu "rękojmi" nie implikuje uznania roszczeń, znaczy tylko tyle, ze sprzedawca uznał niezgodność towaru z umową. Roszczenia mogą wykraczać poza sam przedmiot transakcji i to już kwestia KC.
@greenparts-pl odpowiadam, bo Twoje wypowiedzi – choć emocjonalne – wymagają sprostowania kilku nieprawdziwych tez, które mogą wprowadzać innych w błąd:
1. „Nie zgadzałem się na Allegro Protect” – korzystając z Allegro jako sprzedawca, zaakceptowałeś regulamin, którego częścią jest Allegro Protect. To nie jest opcjonalna usługa, którą trzeba osobno włączyć.
2. „Allegro przyznaje rekompensaty z moich pieniędzy” – rekompensaty są wypłacane przez Allegro. Obciążenie następuje tylko wtedy, gdy sprzedawca nie dopełni obowiązków wynikających z prawa, np. nie odpowie na reklamację w ustawowym terminie. To nie uznaniowość Allegro, tylko art. 561⁵ Kodeksu cywilnego. Jeżeli sprzedawca zignoruje zgłoszenie – reklamacja zostaje uznana z mocy prawa.
W Twoim przypadku wnioski Allegro Protect zostały zaakceptowane, ponieważ nie rozpatrzyłeś reklamacji w terminie. Nie podjeliśmy decyzji za Ciebie, gdybyś wydał decyzję reklamacyjną w ciagu 14 dni od zgłoszenia reklamacji, zamiast obrażać kupującego i nas w dyskusji, podjęlibyśmy inne działania.
3. „Zawiesiłem działalność, więc nie ponoszę kosztów” – zawieszenie działalności nie anuluje zobowiązań powstałych wcześniej. Jeśli reklamacja wpłynęła przed zawieszeniem, lub dotyczy transakcji z aktywnego okresu, to przedsiębiorca nadal ponosi odpowiedzialność. Tak działa prawo – nie tylko Allegro.
4. „To powinien rozpatrywać RPK, nie Allegro” – Allegro nie jest sądem ani RPK. Allegro realizuje obowiązek zapewnienia ochrony kupującym, gdy sprzedawca nie zareaguje zgodnie z prawem. To nie wyrok – to wykonanie obowiązku, a reklamacje można rozwiązać dalej, jeżeli sprzedawca uważa, że decyzja była niesłuszna. Ale najpierw trzeba odpowiedzieć terminowo – a tego w tych sprawach nie było.
5. „Allegro działa bezprawnie” – nie! Allegro działa zgodnie z regulaminem, który zaakceptowałeś, i przepisami prawa – w tym Kodeksem cywilnym. Jeśli masz dowody na terminową i merytoryczną odpowiedź na reklamację – prosimy je pokazać. W przeciwnym razie obowiązują przepisy, a nie osobiste przekonania.
Proponuję nie mieszać faktów z emocjami i nie zarzucać nam działania bezprawnego, gdy to Ty nie dopełniłeś obowiązków jako sprzedawca.
@RED napiszę to jeszcze raz, zachęcam do rzeczowej dyskusji – personalne zarzuty czy wycieczki osobiste w moją stronę sugeruję odpuścić, bo nie są one tematem sprawy i są tak po prostu nieodpowiednie.
Pytania o to „czym jest Allegro Protect” brzmią co najmniej zastanawiająco, bo jesteś tu nie od wczoraj i doskonale wiesz, że to program ochrony kupujących – opisany w regulaminie, z którym każdy aktywny sprzedawca się zgadza.
Jeśli chcesz swoją wiedzę poszerzyć albo przypomnieć sobie szczegóły działania – zapraszam do lektury.
Miłego dnia!
@gdvorek jesteś tutaj obecnie jedyną osobą, która stara się odpowiadać maksymalnie treściwie na pytania i za to pełen szacunek
@gdvorek ciągle czekam na odpowiedź na moje pytanie - na jakiej podstawie prawnej działa allegro protect?
regulamin allegro
brak w nim wielu rzeczy, które są uznaniowe i o nich pisze @az1rael
https://allegro.pl/regulamin/zalacznik/9
W przypadku gdy Transakcja została opłacona za pomocą opcji usług płatniczych udostępnianych w Allegro, Spółka może na wniosek Kupującego zwrócić mu w ramach Allegro Protect środki pochodzące z Transakcji po spełnieniu łącznie poniższych przesłanek:
a) Kupujący zgłosił Spółce poprzez Allegro Protect brak dostawy Towaru, oraz
b) Sprzedający nie udokumentował faktu wywiązania się z umowy zawartej w ramach Transakcji, pomimo otrzymania wezwania od Spółki i braku udzielenia odpowiedzi w Dyskusji w ciągu 24 godzin od otrzymania tego wezwania, z zastrzeżeniem, że czas ten nie biegnie w soboty, niedziele i pozostałe dni ustawowo wolne od pracy (dokumentowanie przez Sprzedającego faktu wywiązania się z umowy zawartej z Kupującym może nastąpić w szczególności poprzez przesłanie Spółce numeru trackingowego lub kopii potwierdzenia nadania przesyłki Towaru), oraz
c) Sprzedający jest objęty czasowym ograniczeniem lub zawieszeniem dostępu do poszczególnych usług świadczonych w ramach Allegro na podstawie artykułów 2.12 i 8.4 Regulaminu Allegro (o czym jest informowany przez Spółkę w odrębnej korespondencji)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Z chwilą dokonania przez Spółkę wypłaty rekompensaty, o którą wnosił Kupujący, dochodzi do zawarcia pomiędzy Spółką a Kupującym umowy przystąpienia do długu w ramach której:
a) Spółka przystępuje do długu, tj. zobowiązania o zapłatę odszkodowania przez Sprzedającego z tytułu niewywiązania się przez niego z umowy sprzedaży zawartej w ramach wskazanej przez Kupującego Transakcji do wysokości wypłaconej Kupującemu rekompensaty,
b) Sprzedający nie zostaje zwolniony z obowiązku zwrotu Spółce kwoty w wysokości odpowiadającej zapłaconej Kupującemu rekompensaty,
c) odpowiedzialność Spółki oraz Sprzedającego jest odpowiedzialnością solidarną, przy czym Spółka może dochodzić od Sprzedającego roszczenia regresowego w pełnej wysokości, tj. do wysokości wypłaconej Kupującemu rekompensaty.
Kwiatek na koniec - jak za pośrednictwem allegro wykonać taki pkt regulaminu?
Od każdorazowej decyzji Spółki w sprawie przyznania rekompensaty przysługuje wniosek o ponowne rozpatrzenie do Customer Experience Manager.
@gdvorek same błędy
Ad1 regulamin ma być zgodny z prawem a nie prawo z regulaminem wspominałem już jakie niezgodności wystąpiły nie ma cesji notarialnej nie ma długu to że uprościliściesobie procedurę oznacza że nałożenie na sprzedawcę kary finansowej czy spłaty zobowiązania nie ma mocy prawnej. Brak dochowania też obowiązku informacyjnego przedstawienia sprzedawcy dokumentacji o przejęciu zadłużenia.
Ad2 zobaczmy na jaki artykuł kc się powołujesz
Wersja od: 29 sierpnia 2024 r. do: 12 lipca 2025 r.
Art. 561. [Wymiana rzeczy, usunięcie wady]
§ 1. Jeżeli rzecz sprzedana ma wadę, kupujący może żądać wymiany rzeczy na wolną od wad albo usunięcia wady.
§ 2. Sprzedawca jest obowiązany wymienić rzecz wadliwą na wolną od wad lub usunąć wadę w rozsądnym czasie bez nadmiernych niedogodności dla kupującego.
§ 3. Sprzedawca może odmówić zadośćuczynienia żądaniu kupującego, jeżeli doprowadzenie do zgodności z umową rzeczy wadliwej w sposób wybrany przez kupującego jest niemożliwe albo w porównaniu z drugim możliwym sposobem doprowadzenia do zgodności z umową wymagałoby nadmiernych kosztów. Jeżeli kupującym jest przedsiębiorca, sprzedawca może odmówić wymiany rzeczy na wolną od wad lub usunięcia wady także wtedy, gdy koszty zadośćuczynienia temu obowiązkowi przewyższają cenę rzeczy sprzedanej
Czytaj więcej w Systemie Informacji Prawnej LEX:
https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/kodeks-cywilny-16785996/art-561
Znowu błąd w przeważajacym procencie przypadków kupujący to konsument więc chroni go akt prawny bardziej dla niego korzystny wiec ustawa konsumencka chyba że kupiła firma ale wtedy nie ma mowy o reklamacji za niezgodność z umową tylko gwarancja o której wspomina sprzedawca, gdyby przyjąć że cytujesz właściwy przepis i to była gwarancja yo nie macie prawa wymagać od sprzedawcy decyzji reklamacyjnej bo rękojmie dla firm są w ofertach powyłączane czyli spartaczyliście po całości. Druga rzecz przy stosowaniu kc kupujący nie ma ani pomocy rzecznika ani prawa do sądu konsumenckiego a za powództwo cywilne i prawnika musi sam zapłacić i jak wygra o ile wygra to wtedy strona przegrana płaci koszty sądowe i zadośćuczynienie.
Ad3 ciekawe co w przypadku rodo zgodnie z prawem każdy podmiot prawny ma prawo do wycofania wszelkich zgód do przetwarzania swoich danych w tym od was wytlumacz mi więc na jakiej podstawie podejmujecie kontakt z sprzedawcą przy takim wycofaniu. Jak wspominałem przepis regulaminu pozwalający wam przetwarzać dane chyba 3 lata po sprzedaży nie działa bo akt prawny stoi wyżej w hierarchi. Ergo nie pozwala wam to użyć nr tel danych osobowych maila... wysłać poleconego itd obowiązek informacyjny uk określa że sprzedawca ma w ofercie podać kontakt do siebie i te dane przekazujecie o ile się nie mylę w mailu z zakupem więc kupujacy je mieć powinien jak usunie tego maila ma problem no w historii transakcji konta może sobie znaleźć dane z przelewu ale allegro operować ani udostepnic ich już nie może bo RODO popraw mnie jeśli się mylę.
Ad4 allegro nie jest sądem? Więc czemu zawłaszcza kompetencje rzecznika i sądu konsumenckiego? Jak wspominalem podstawowym dokumentem potwierdzajacym zadłużenie jest cesja wierzytelności gdzie strona do której należy roszczenie na piśmie przepisuje go w obecnoąci urzędnika państwowego jakim jest notariusz na stronę ktorej dług zwykle "odsprzedaje" ale nazwijmy to ładniej przenosi wzamian np za splacenie tego świadczenia dla tej strony. Wy nie posiadacie takiego dokumentu więc umocowanie prawne macie zerowe by do długu przystąpić i czegokolwiek potem spłaty wymagać. Jakby już chciec to uprościć by chociaż jakieś prawne umocowanie było to nalezaloby to zalatwiać przez profil zaufany czy m-obywatel żeby chociaż slad był że konkretna osoba oświadczenie woli złożyła, ale nie u was tabula rasa. Sąd na rozprawie zapyta na jakiej podstawie wymagacie splaty to co powiecie na podstawie zgody na przestrzeganie regulaminu domniemanej? Nawet kupujący wam do sądu na wezwanie w procesie cywilnym nie przyjedzie potwierdzać że taką deklarację złożył ba nie będzie woedzial o co chodzi powie że dostalem protect, a co to ten protect a np taka forma ubezpieczenia przyznawana indywidualnie na podstawie malo sprecyzowanych reguł (widać to po akcjach z forum jak kupujący dostają rekompensaty za np niewyslaną paczkę za pobraniem). W sądzie allegro zostanie zaorane na 1 rozprawie tylko sprzedawca musi zlożyć sprzeciw od wyroku esądu wtedy rozprawa toczy się normalnie z udziałem stron z pozwu cywilnego. Przypomne
Art. 6. [Ciężar dowodu]
Ciężar udowodnienia faktu spoczywa na osobie, która z faktu tego wywodzi skutki prawne
Czytaj więcej w Systemie Informacji Prawnej LEX:
https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/kodeks-cywilny-16785996?unitId=art(561)
Allegro chce pieniążki to allegro musi udowodnić że się allegro pieniążki należą w sądzie a allegro nie ma czego notarialnej cesji wierzytelności i allegro leży. Jedyne co to sprzedawca musi pilnować poleconych bo jak przegapi to sie wyrok esądu uprawomocni i wtedy dlug jest ściągalny jeśli go nie zaskarży w terminie. Zaiste jakby obywatele mieli pojęcie o prawie to by was szybko sprzedawcy z protecta wyleczyli bo każda sprawa w sądzie dowalilaby wam koszta sądowe lub została umorzona z powodu brakow formalnych niezlożenia dokumentacji przez allegro. Tylko wy stosujecie szantaż banem na sprzedaż i sprzedawca musi się ugiąć bo go zus zadusi i podatki.
Ad5 nie mnie oceniac terminowości ale od tego są sądy a allegro jak pisaleś sądem nie jest, tylko się bawi w sąd kapturowy udając, że tego nie robi
@gdvorek a jeszcze ci powiem że wyplata za was kasy z protect może skutkować oskarzeniem z art 286 kk do lat 8 pozbawienia wolności dla kupującego bo u was nie stwierdzi sie co za tytan intelektu w dyskusji odpisywał i wniosek klepnął do AP. Tzn doprowadzenie do niekorzystnego rozporządzenia mieniem może i nie rozpatrzyl reklamacji ale do zaplaty upowaznia dopiero nakaz sądowy i prawomocny wyrok a nie uznaniowy protect. A tu nie było procesu, wyroku, prawa do obrony w sądzie, domniemania niewinności dla sprzedawcy za to ewidentne jest poza prawem operowanie jego kasą bo zmusza sie go do oddania długu ktory nie istnieje w świetle przepisów prawa. Ja bym się bał jako kupujacy wziąć protect zebym za wasz kreatywny regulamin siedzieć nie poszedł. Oszustwo jest bowiem pezestepstwem ciężkim i policja nie olewa tych spraw zwlaszcza że musiscie im adres kupujacego udostępnić i maja go jak na patelni a prokurator sie nie będzie cackal tylko podbuduje sobie statystykę
@az1rael jak znam życie allegro ma pewnie jakieś wygrane sprawy w sądzie, gdzie pozwany nie był dostatecznie mądrze reprezentowany lub przyznał się do istnienia długu
Nie oczekuję mądrości po sędziach, którzy na wszystkim nie muszą się znać.
Generalnie sugerowanie w regulaminie, że umowa allegro protect zostaje zawarta w momencie wypłaty środków to jest dla mnie hit
ciekawy jest też zapis
Dane podawane w Formularzu winny być zgodne z prawdą i odpowiadać stanowi faktycznemu na chwilę składania Formularza.
bardzo podobny jest w fragment w regulaminie allegro odnośnie pisania prawdziwych komentarzy i opinie o produktach
@RED prawo polskie jest takie że wyroków precedensowych brak więc w tej samej sprawie 20 sadow może wydać 20 rożnych wyroków więc allegro moze sobie mieć takie wyroki ale to nic nie znaczy. Druga rzecz jak glosi pewna lacińska sentencja nieznajomość prawa nie zwalnia od odpowiedzialności jak masz slaba papuge to masz problem podobnie jak prawa nie znasz i jesteś dziewicą orleańską na tym polu. A będzie jak sąd zasądzi niemniej to allegro chce kase to allwgro zakłada sprawe cywilną i udowadnia dlaczego a tu już zderzenie ze ścianą będzie jak podniesiesz przytoczone przeze mnie okoliczności.
Nie zgadam się z tym moderatorem bo mnie też wykończyliście! Odpowiedziałam kupującemu jasno że ma odesłać towar do reklamacji a oni mi kazał zdjęcia wysłać innego produktu i cały czas pisałam że ma odesłać rękawiczki u jak reklamacja będzie zasadna dostanie zwrot wszystkich środków! Ale nie odesłał i nagle mi mówicie że ja niedotrzymaksm terminów?! Wypłacacie mu pieniądze 25 z 30 zł które chciał wyłudzić on się mści daje mi 2 negatywy za inne rzeczay które kupił ale zwrócił bo mu nie pasowały wy niezrzuceni z mojego konta pieniądze i mówicie że jak on nie zakończy dyskusji ti konto będzie zawieszone! Na moje pytanie do kiedy? Brak odpowiedzi! Brak podania paragrafu brak podania daty ale moja sprawa zahamuje się 7 przypadkowych osób które piszą kopiuj wklej i nic nie wiem do dzisiaj ! Wiem tylko że muszę zamknąć działalność! I zwolnić pracownika! A wy dalej głupa rżnięcie! Dlatego oddałam teraz sprawę 12 urzędom i 6 mediom i mojej kancelarii i mam nadzieję że ktoś się za was weźmie bo oszukujecie sprzedawców ! Wyciągacie i dobie nas pieniędzy i bronicie ale nie tych co trzeba! Wielu klientów wie jak wyłudzić pieniądze i to robią kosztem naszych firm u naszych nieszczęść! Ale allegro ma to gdzieś! Ja postanowiłam teraz zawalczyć i będę się domagać bardzo wysokiego odszkodowania! I mam nadzieję że inni poszkodowani sprzedawcy też tak zrobią ! Bi allegro myśli że jest panem i władcą bo „ sue zalogowałeś to się na wszystko zgadzasz” to tak nie działa i się o tym przekonacie! Sprzedawcy muszą zacząć walczyć z tą patologią wykorzystywania małych sprzedawców! Ilu ludziom zniszczycie jeszcze życie? !!
@RED naprawdę cenię, że w natłoku emocji potrafisz wyłapać meritum i utrzymać poziom dyskusji. Doceniam, że prowadzimy tu merytoryczną dyskusję, nawet jeśli mamy różne perspektywy. Taki dialog jest potrzebny, bo daje wartość wszystkim czytającym.
@az1rael zacznijmy od tego, że teksty o „tytanach intelektu” nie są argumentem, tylko zjazdem w stronę personalnych przytyków – a to nie robi wrażenia, tylko osłabia przekaz.
Poruszasz wiele ważnych kwestii, ale pozwól, że się odniosę rzeczowo i konkretnie.
Allegro Protect działa na zasadach określonych w regulaminie, który akceptujesz jako sprzedawca. Allegro nie przejmuje długu, tylko wypłaca środki kupującemu, a potem domaga się zwrotu od sprzedawcy. To nie jest kara, tylko konsekwencja braku odpowiedzi na reklamację w terminie – co oznacza jej uznanie z mocy prawa.
Allegro Protect nie zastępuje prawa. Sprzedawca nie musi się zgadzać z decyzją, ale może ją zakwestionować – np. w sądzie.
Wycofanie zgody nie oznacza, że firma musi usunąć wszystkie dane od razu. Są obowiązki wynikające z innych przepisów (np. podatkowych), które wymagają przechowywania danych przez określony czas.
Nikt nie twierdzi, że Allegro ma prawo rozstrzygać spory jak sąd. Ale jako platforma może prowadzić własny system ochrony kupujących – i robi to na zasadach, które sprzedawcy znają i akceptują. Jeśli ktoś uważa, że działa to niesprawiedliwie – oczywiście ma prawo iść do sądu i tam to rostrzygnąć.
Powoływanie się na art. 286 k.k. w tym kontekście w mojej opinii to poważne nadużycie i mylenie trybów prawnych.
Podsumujmy - w tej dyskusji jest sporo nadinterpretacji i mieszania pojęć. Allegro Protect nie jest wymierzony w uczciwych sprzedawców. Działa, gdy coś naprawdę poszło nie tak – jak w tej sytuacji. A sprzedawca zawsze ma możliwość obrony swoich racji. Tylko warto robić to merytorycznie, nie przez oskarżenia czy groźby.
Allegro działa według własnego regulaminu, pamiętajmy, ze regulamin powinien być dostosowany do prawa, a w tym przypadku nie uzyskałem do tej pory odpowiedzi od allegro w odniesieniu doj akich zapisów prawa odnosi sie regulami, kiedy portal internetowy nabywa możliwość do bycia stroną w sporze i moze wyplacac pieniadze innej firmy w ramach zadoscuczynienia. Działacie nielegalnie wystawiając fv za program, który oferujecie, konkrety na podstawie jakich przepisów działacie. Równie dobrze w regulaminie można zapisać, ze sprzedający który nie zrobi obrotu na allegro powyżej jakiegoś tam pułapu będzie płacił allegro z tego tytułu rekompensatę. Nawiązując do uczciwości, to kto wyklucza nieuczciwych kupujących, dlaczego nie eliminuje sie cwaniaczków nadużywających smarta ( potrzebuje rzecz za 1 zł, resztę dorzuca żeby załapać sie na smarta, zostawia artykuł za 1 zł, a resztę odsyła ), cały zysk przedsiębiorcy idzie sie.., a firma jeszcze dokłada do wysyłki w 2 strony, jedynym beneficjentem takich nieuczciwych zachowań jest tylko allegro
A gdzie uczciwość allegro złożyłem prośbę o reklamację i co dostałem jakąś odpowiedź od allegro, no nie dostałem
@gdvorek odniosę się najpierw do 286 kk
po pierwsze prawo karne stoi powyżej prawa cywilnego i jest nad nim nadrzędne
po drugie ścigane z urzędu na podstawie zawiadomienia poszkodowanego i jak maszynka ruszy to już nie zatrzymasz
a teraz ciąg przyczynowo skutkowy abyś zrozumiał
1 sprzedawca nie uznaje reklamacji lub jak twierdzisz wydaje ją z wadą prawną np po czasie / bez uzasadnienia etc - w normalnym trybie postępowania kupującemu przysługuje z mocy ustawy konsumenckiej wsparcie rzecznika oraz złożenie przez niego pozwu dotyczącego sporu sprzedawca kupujący w sądzie konsumenckim. Te sądy orzekają szybko (2-3 miesiące i wyrok będzie) i sprzedawca ma ograniczone możliwości do obrony bo może tylko odnosić się do zarzutów i nie może wprowadzić innego materiału dowodowego niż odnoszący się do zarzutu do tego wyroki są finansowo srogie, rozprawa odbywa się zwykle w pobliżu miejsca zamieszkania kupującego co powoduje że sprzedawca musi zaiwaniać np pół Polski a jak się nie stawi to mu jeszcze grzywnę dowalą - reasumując jak rzecznika pismo nie pomoże z załatwieniem sporu na zasadzie ugody to sąd konsumencki sprzedawcę ugotuje w przeważającej większości przypadków, ale z postępowania mamy co -WYROK, wyroki się uprawomocniają w 2 tygodnie i potem można do komornika np iść żeby ściągnął dług
2 w waszym protect nie ma wyroku jest coś w rodzaju allegro uznaniowo daje kasę za zakup i potem nakłada karę (tego określenia użyłeś) na sprzedawcę chociaż w waszym regulaminie to macie coś o przenoszeniu długu zdaje się napisane (w przeciągu ost roku poczytałem sobie ten kreatywny twór) ale najpierw sobie zerknę na aktualny regulamin protect to ci się odniosę w kolejnym poście
3 jak działa prokuratura jak dostaje zawiadomienie o oszustwie
mianowicie bada tylko znamiona czynu czyli czy pobrano / wyciągnięto kasę na pytanie dlaczego pobrano tą kasę odpowiedzi nie chce bo ich to nie interesuje tam będzie krótka piłka czemu naliczono mu karę aha bo nie rozpatrzył reklamacji to czy jest wyrok prawomocny że sprzedawca źle rozpatrzył reklamację - nie ma czyli działanie niezgodne z prawem doprowadzenie do niekorzystnego rozporządzenia mieniem przeciwko komu już patrzymy kupującemu dlaczego bo nie dopełnił czynności prawnych nie skorzystał z pomocy rzecznika ani drogi sądowej nie uzyskał prawomocnego wyroku - mamy domniemanie niewinności sprzedawca jest niewinny aż mu się winy nie udowodni i owszem w sądzie przegra skoro nie rozpatrzył reklamacji w terminie ale sądu nie było więc nie ma wyroku, kolejny winny prokurator zapyta allegro kto przyklepał wniosek o protecta proszę wskazać pracownika bo w tym państwie oskarżenia muszą być spersonalizowane nie mogą oskarżyć całego allegro tylko pracownika x. Z doświadczenia z waszym serwisem wiem że ustalić tego się nie da bo na jednym komputerze co chwilę kto inny siedzi i udziela tych porad prawnych i klepie dyskusje bez czytania bo was tam za ilość nie za jakość sprawdzają więc bardzo nieprawdopodobne jest by się ten pracownik odnalazł co tą kuriozalną decyzję wydał i zostaje kupujący vs prokuratura.
4 starcie to będzie tak wyglądało czy kupujący wziął protecta - tak
na jakiej podstawie - bo mi allegro przyznało
czy kupujący udzielił allegro jakiś pełnomocnictw czy podpisał dokumenty pozwalające przenieść z niego zadłużenie / roszczenie reklamacyjne na allegro by tego protecta dostać - nie
czy kupujący ma jakiś wyrok w sprawie nieprawidłowego rozpatrzenia reklamacji przez sprzedawcę - nie
ergo kupujący dopuścił się przy udziale allegro doprowadzenia sprzedawcy do niewłaściwego rozporządzenia majątkiem postępując poza prawem bez wykorzystania drogi prawnej przysługującej mu w celu uwiarygodnienia swoich roszczeń
dowalą mu do 8 lat u was ten co zaklepał wniosek pewnie nigdy się nie znajdzie
5 a ty moderatorze jeszcze bardziej popłynąłeś bo przytoczyłeś zapisy kc i jeśli prawdą jest że na fakturę to zakup był to nawet kupującemu szybki tryb postępowania nie przysługuje to wyrok za jakieś 2-3 lata zapadnie a wy wydaliście nań karę bez wyroku, rozprawy, pomijając domniemanie niewinności etc to tak jakby bank miał kasę moich rodziców i oni umarli a ja bym powiedział bank oddawaj mi kasę rodziców bo dziedziczę cały majątek a bank na to ni wała nie dam, więc biorę gnata i robię napad i wypłacają mi to co było na koncie rodziców. Niby moje a idę siedzieć bo mogłem się z bankiem ze 3 lata procesować i pewnie tą kasę odzyskać. Niby racja jest moja ale wykonanie poza prawem i z nim nie zgodne więc ponoszę konsekwencje. Wbrew pozorom wyroki sądowe w tym kraju są niezbadane ale policja ma tu bardzo dużo danych na początek by kogoś uwalić może mieć adres kupującego, imię nazwisko, potwierdzenie naliczenia protect z dyskusji, wystawioną przez allegro fakturę za tą karę bo jakoś to pewnie ładnie nazywacie bo nie kary za dyskusje tylko tak jakoś by się to nie kojarzyło z tym czym jest może opłata odszkodowawcza czy administracyjna etc oni sobie dojdą do kupującego a tam z prokuratorem to was jako allegro nie ma nie dacie prokuratorowi bana, nie wypowiecie się w dyskusji i kupujący jest goły i nie jest mu do śmiechu tyle że to wy wypłatą protecta wpakowaliście go w szambo.
@gdvorek z całym szacunkiem
nie, nie i jeszcze raz nie - coś się ostro nie zgadza w Twoich wypowiedziach
wasz regulamin - przeczytaj go dokłądnie
Z chwilą dokonania przez Spółkę wypłaty rekompensaty, o którą wnosił Kupujący, dochodzi do zawarcia pomiędzy Spółką a Kupującym umowy przystąpienia do długu w ramach której:
a) Spółka przystępuje do długu, tj. zobowiązania o zapłatę odszkodowania przez Sprzedającego z tytułu niewywiązania się przez niego z umowy sprzedaży zawartej w ramach wskazanej przez Kupującego Transakcji do wysokości wypłaconej Kupującemu rekompensaty,
ty piszesz
Allegro nie przejmuje długu
- allegro przejmuje dług i go jeszcze później sprzedaje firmom windykacyjnym
Allegro nie przejmuje żadnego długu bo żadnego długu nie ma. W momencie wypłaty kupującemu rekompensaty, Allegro przystępuje do długu, to znaczy zadłuża się u kupującego i od razu mu ten dług spłaca poprzez wypłacenie rekompensaty. Jedyny dług jaki tu istnieje to dług jaki Allegro ma u kupującego w momencie wypłaty rekompensaty. Wcześniej żaden dług nie istnieje. Nie istnieje dług między sprzedawcą, a kupującym. Nie istnieje też żaden dług między sprzedawcą, a Allegro.
A więc Allegro żadnego długu nie przejmuje bo nie ma żadnego długu, który Allegro by mogło przejąć. Nie jest więc możliwe, żeby Allegro jakikolwiek dług przejęło.
Mam nadzieję że to wyjaśnia sprawę 🙂
@catnis już to wyjaśniałem wcześniej, ale Oni się upierają, że to jest ten sam dług😔
@greenparts-pl wyjaśniłem Tobie temat wyczerpująco.
Oczywiście masz prawo się nie zgadzać z naszymi decyzjami ale to pozostaje rozstrzygać na drodze sądowej.
w przyszłości przed rozpoczęciem sprzedaży na jakiejkolwiek platformie zachęcam zapoznać się z jej regulaminem i wtedy unikniesz takich nieporozumień.