anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Apaczka integracja problem ze statusami

petinek_pl
#13 Ambasador#

@julienail @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_  od zeszłego tygodnia występuje problem z integracją z apaczka. Otrzymałam informację od serwisu,że jest to wasza zasługa i żeby kontaktować się z wami. Mianowicie nie zaciągają się juz żadne zamówienia z allegro jedynie ze statusem NOWE. Do tej pory tak nie było. Nie rozumiem dlaczego wprowadziliście takie zmiany? Kolejne utrudnienie jedno z dziesiątek. Po otrzymaniu zamówienia klient dostaje informację że jest w realizacji, bo jest. A nie da się go już pobrać. Nie mogę zmieniać ich z powrotem na nowe bo klient otrzyma cofnięcie statusu. Nie będę zmieniać statusu na w realizacji gdy już będę drukować etykietę, bo jest w realizacji dużo wcześniej. Psuje to cały harmonogram ZNOWU. Proszę to naprawić.

oznacz moderatorów
33 ODPOWIEDZI 33

sl-aw-ek
#17 Koryfeusz#

@petinek_pl 
rozumiem Państwa, jednak zaznaczam, że nastąpiły zmiany w działaniu importu Allegro, które zostały wprowadzone przez Dział IT, z powodów technicznych i systemowych. Przez to do Apaczka (oraz integracji z Apaczka) można zaimportować tylko zamówienia o statusie "Nowe" i które są też "Opłacone", oraz nie starsze niż 30 dni, co jest zgodne z opisem importu.

Są to zmiany wprowadzone przez dział IT APACZKI a nie allegro  ! 

To APACZKA wprowadziła ograniczenie importu do zamówień ze statusem "Nowe" oraz nie starsze niż 30 dni (trudno mi to w tej chwili przetestować bo nie mam takich zamówień w środowisku deweloperskim ale o ile pamiętam można pobierać bez problemu starsze zamówienia). 

@serwis-texas przepraszam zawsze mi się wydawało, że trochę ogarniasz temat integracji zewnętrznych dlatego myślałem ... w każdym razie postaram się zapamiętać 😉 

oznacz moderatorów

serwis-texas
#21 Demiurg#

@sl-aw-ek 

Ogarniam, w teorii 🙂 Nigdy się API nie zajmowałem. Po prostu używam programu zewnętrznego i go rozumiem :). Może jest mi łatwiej to wizualizować bo coś tam pisać umiem ale moja domena to bazy danych.

oznacz moderatorów

Syrena_zT
Moderatorka
Moderatorka

@petinek_pl 
1. W momencie dodawania listu przewozowego jest też możliwość zaznaczenia tej opcji. Zweryfikuję z odpowiednim zespołem, skąd się bierze zmiana statusów w Twoich zamówieniach.
2. Cytujesz tu odpowiedź Apaczki, jednak zwróć uwagę, że w pierwotnie cytowana wiadomość brzmiała inaczej. W odpowiedzi Apaczka nie pisze, że chodzi o zmiany wprowadzone przez dział IT Allegro. Sugeruję więc doprecyzowanie z obsługą Apaczki, po której stronie były wprowadzane zmiany, o których pisali w swojej odpowiedzi. Nie zarzucam nikomu kłamstwa, powtarzam jednak, że z naszej stronie nie występują nieprawidłowości oraz że nie mieliśmy innych zgłoszeń w tym temacie. 

Alicja
   Moderatorka
oznacz moderatorów

petinek_pl
#13 Ambasador#

@Syrena_zT 1.wciąż czekam na odpowiedź. Cały czas allegro zmienia mi zamówienia na wysłane po dodaniu nr z apaczki. 

2. Apaczka napisała że musiała wproadzić zaminy IT ale przez wasze zamiany i inaczej się nie dalo. Dalej nie moge dodawac przesyłek, w koncu przestane wysyłać i tyle skoro każdy umywa ręce

oznacz moderatorów

Syrena_zT
Moderatorka
Moderatorka

@petinek_pl czekam jeszcze na informacje w tej sprawie. Postaram się jak najszybciej wrócić do Ciebie z odpowiedzią. 

Alicja
   Moderatorka
oznacz moderatorów

Syrena_zT
Moderatorka
Moderatorka

@petinek_pl wracam do Ciebie z informacją. 

Przeanalizowaliśmy zmiany statusów zamówień z ostatnich 2 tygodni. W przypadku 3 z nich zmiana pochodziła z API Apaczki, pozostałe były zmieniane bezpośrednio przez zakładkę zamówienia. Nie było tu automatycznego działania po naszej stronie, faktycznie, masz wyłączoną opcję automatycznej zmiany statusów. Jeżeli osobiście nie dokonywałaś zmiany statusów, polecam rozmowę z osobami, które mają dostęp do konta. 

Alicja
   Moderatorka
oznacz moderatorów

petinek_pl
#13 Ambasador#

@Syrena_zT tylko ja mam dostęp do konta więc nie szukajcie znowu innych wymówek. Apaczka nie ma możliwości generowania zmiany statusu u nich po dodaniu nr przesyłki staus jest "Nowe", zmienia się tylko u was

oznacz moderatorów

petinek_pl
#13 Ambasador#

@Syrena_zT Nie rozumiem sytuacji, dobrze zatem przesyłam odpowiedź moderatorki do apaczki i prosze z nimi to rozwiązywać, bo po dzisiejszym kontakcie telefonicznym ponownie otrzymałam odpowiedź że nie ma błędu i to wy nie chcecie współpracować.

oznacz moderatorów

sl-aw-ek
#17 Koryfeusz#

@petinek_pl "Apaczka nie ma możliwości generowania zmiany statusu" jest możliwość zmiany statusu przez API. 
Sprawdź sobie jeszcze ile masz powiązanych aplikacji z kontem: https://allegro.pl/moje-allegro/moje-konto/powiazane-aplikacje 

oznacz moderatorów

sl-aw-ek
#17 Koryfeusz#

@petinek_pl wczoraj kontrolnie wyczyściłem sobie całą bazę danych i pozmieniałem statusy z zamówień z zeszłego roku (marzec 2024) ... normalnie wchodzi event zmiany w zamówieniu oraz nie ma problemy z pobraniem jego szczegółów niezależnie od statusu. 

oznacz moderatorów

serwis-texas
#21 Demiurg#

@sl-aw-ek  Przed chwilą pobrałem import do Poczty Polskiej. Poszły wszystkie. Status nie ma żadnego znaczenia.  No jak byk wina Apaczki. Jak uważasz?

oznacz moderatorów

petinek_pl
#13 Ambasador#

@Syrena_zT @julienail @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_ Odpowiedź od apaczki z  dzisiaj:

rozumiem Państwa, jednak zaznaczam, że nastąpiły zmiany w działaniu importu Allegro, które zostały wprowadzone przez Dział IT, z powodów technicznych i systemowych. Przez to do Apaczka (oraz integracji z Apaczka) można zaimportować tylko zamówienia o statusie "Nowe" i które są też "Opłacone", oraz nie starsze niż 30 dni, co jest zgodne z opisem importu.

oznacz moderatorów

petinek_pl
#13 Ambasador#

@sl-aw-ek no ale w apaczce potwierdzają,że nie da się pobrać zamówień z innymi statusami więc jak to możliwe że je pobieracie? Oni sami piszą/i mówią że się nie da..

oznacz moderatorów

sl-aw-ek
#17 Koryfeusz#

@petinek_pl "Oni sami piszą/i mówią że się nie da.."  
Nie jest to prawda, oczywiście da się. 
Z tego co pamiętam w ogóle można przeglądać zamówienia dokładnie tak jak ma to miejsce na stornie allegro. 

https://developer.allegro.pl/tutorials/jak-obslugiwac-zamowienia-GRaj0qyvwtR#lista-zamowien

"W takiej formie zapytanie zwróci maksymalnie 100 najnowszych zamówień." - tym się nie sugeruj, tam w zapytaniu są odpowiednie pola do tego aby pobrać te dane które się chce ... w sensie można pobrać kolejne setki. 

oznacz moderatorów