anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Błąd w zamawianiu podjazdu kuriera DPD na soboty przedświąteczne

kotzpsem
#10 Popularyzator

Podobnie jak w ubiegły piątek, nie można wygenerować podjazdu po drugą i kolejne paczki na sobotę. 

Można to zrobić tylko dla pierwszej paczki. Przy kolejnych otrzymujemy:

Maksymalna dopuszczalna suma wymiarów paczki to {0} cm

Nic nie zmieniając bez problemu możemy zamówić dla tej paczki podjazd na poniedziałek.

@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@ayo80@nat_not@_HolaOla_ 

oznacz moderatorów
14 ODPOWIEDZI 14

nat_not
Moderatorka Allegro Gadane

@kotzpsem Podaj proszę numer przykładowego zamówienia, którego dotyczy ten problem.

Natalia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

kotzpsem
#10 Popularyzator

e6ca7420-b973-11ef-a55b-7d9ee79b6c6b

6d581180-b95d-11ef-bce8-8176a287f856

zamówione są w nich już podjazdy na poniedziałek (mam nadzieję iż kurier zabierze je w sobotę wraz z pierwszą paczką dla której zamówiłem podjazd na sobotę).

Jeśli będzie kolejne zamówienie dzisiaj na DPD, to bez zamawiania podjazdu na poniedziałek zamieszczę numer tutaj.

oznacz moderatorów

nat_not

@kotzpsem Przekazałam tę sprawę do konsultacji.

Natalia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

kotzpsem
#10 Popularyzator

@nat_not a091b753-b993-11ef-91ae-17593b1fe7d2  tutaj podjazd jeszcze nie zamówiony.

oznacz moderatorów

nikl
#14 Krzewiciel

Hej, mam jeszcze jedną sprawę do konsultacji: Wymagacie zamówienia podjazdu DPD na sobotę już w piątek do 12:00. Jaki to ma sens? Przecież zamówienia z piątku do 12:00 zostaną zabrane już w piątek! Czy pojawi się zlecenia dla DPD będzie wiadomo w sobotę rano, a wtedy nie da się wezwać. Mieliśmy w sobotę trochę paczek, kurier stał 200 metrów od nas i nudził się, bo nie miał zleceń, a ja nie mogłem złożyć zlecenia podjazdu. Chore.

oznacz moderatorów

MiMary

Cześć, @nikl. Dzięki tej opcji możesz zmniejszyć wolumen przesyłek, które mógłbyś potencjalnie spakować i przekazać kurierowi dopiero w poniedziałek. 
W zgłoszeniu (przez dedykowany formularz) nie podajesz numerów zamówień, zatem nie zamawiasz podjazdu dla konkretnych paczek, które wpłynęły do piątku do godziny 12:00. 

Marysia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

Wobler300
#7 Wielbiciel

@MiMary @Przepraszam że piszę pod innym tematem, ale czy mógłbym prosić o rozwiązanie problemu z komunikatem o potwierdzeniu tożsamości (To wyjątkowa sytuacja. Ze względów bezpieczeństwa chcemy jako Allegro potwierdzić, że to Ty robisz zakupy. Jeśli możesz, poczekaj na weryfikację lub wypełnij i wyślij formularz.)) Ostatnim razem, problem został rozwiązany od ręki. Dziś pojawił się znowu, a zależy mi żeby dziś to załatwić.

oznacz moderatorów

Syrena_zT

@Wobler300 widzę, że ograniczenie zostało zdjęte jeszcze wczoraj 🙂 

Alicja
   Moderatorka
oznacz moderatorów

nikl
#14 Krzewiciel

Czyli mam zamawiać nie mając żadnej paczki? Można to potem odwołać, jeśli kupujący akurat nie wybiorą DPD? Kierowca wkurzy się na maksa jeśli akurat nic nie będzie. Czy w tym zleceniu na sobotę można napisać że pracujemy od 10:00?

Często w dniu zamówienia nie da się zrobić zleceń podjazdu, bo kurierzy upierają się na 8:00 gdy nikogo nie ma. Szczególnie One i Orlen. Dopiero rano można zamawiać od 10:00 co też jest kompletnym absurdem, bo trzeba o tym pamiętać. Nie da się zrobić zlecenia w dniu zamówienia gdy robimy paczkę. Możecie to naprawić?

oznacz moderatorów

Syrena_zT

@nikl cześć! Powinieneś zamawiać podjazd, mając zamówienia do nadania. Tu małe sprostowanie, zamówienia podjazdu na sobotę można składać do godziny 17 w piątek. Nie ma formularza, który pozwoliłby na odwołanie podjazdu. 
Co do drugiej części, doprecyzuj proszę: masz na myśli to, że w danym dniu nie ma dostępnych podjazdów? 

Alicja
   Moderatorka
oznacz moderatorów

nikl
#14 Krzewiciel

Do 17:00 w piątek to słabo, bo te zamówienia zostaną obsłużone w piątek. Zamówienia sobotnie pojawią się lub nie, ale dopiero po 17:00. Kto wymyśla tak absurdalne zasady, żeby kurier DPD stał i nudził się a ja nie mogę go w sobotę wezwać?

Natomiast ten drugi absurd z One, Orlen i innymi kurierami polega na tym że gdy robię paczki po południu i wieczorem na następny dzień to nie mogę od razu wezwać podjazdu, bo proponuje on godziny przed otwarciem firmy, czyli o 8:00, choć otwieramy o 10:00. Wówczas kurierzy zajadą gdy nikogo nie ma. Trzeba czekać z wezwaniem ich aż do następnego dnia, co rozwala pracę i łatwo to przegapić. To beznadziejne że nie można zmawiać podjazdów od razu robiąc paczki, tylko trzeba czekać z tym do rana.

oznacz moderatorów

Syrena_zT

@nikl takie są ustalenia, przewoźnik też potrzebuje czasu, żeby zarządzać podjazdami. Zamawianie ich ad hoc nie jest możliwe. 

Przy zamawianiu podjazdu powinna się pokazywać informacja o różnych godzinach do wyboru. Czy możesz przesłać zrzut tego co widzisz, jeżeli próbujesz zamówić podjazd dla przesyłki na następny dzień? 

Alicja
   Moderatorka
oznacz moderatorów

nikl
#14 Krzewiciel

Nie chodzi o to żebyśmy sobie pogadali, tylko żeby usprawnić coś co nie działa. Jeśli kurier jest wściekły że nie ma pracy, nie ma zleceń i stoi bezczynnie 200-300 metrów ode mnie, a jak mam kilka paczek które bym chętnie nadał, to znaczy że zlecenia ad hoc są możliwe i jak najbardziej wskazane. Projektanci są nieudolni jeśli nie potrafią połączyć popytu na usługę z podażą. Muszą nad tym popracować.

Natomiast ze zleceniami na drugi dzień w DPD jest OK, mogę zlecać w godzinach pracy, bo są różne przedziały, natomiast Orlen i One nie ma żadnych przedziałów czasowych, jest od 8:00 do końca dnia. Jak zlecam dzień wcześniej to przyjeżdża o 8:00 i nikogo nie zastaje.

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@nikl czego oczekujesz od allegrowego syfu wysyłkowego - tu prawie nic nie jest logiczne

my już często nie możemy wezwać kuriera do przesyłek po godz 13,14tej

mimo, że leżą zlecenia do odbioru danego dnia z godzin wcześniejszych

bardzo często allegrowy kurier DHL stojąc pod naszą firmą twierdzi, że nie ma żadnych zleceń odbioru paczek , mimo, że wygenerowaliśmy je w allegro np: 4h temu

@Syrena_zT 

przewoźnik też potrzebuje czasu, żeby zarządzać podjazdami

kogo obchodzi jak działają wasze systemy? podajecie jakieś bzdurne terminy dostaw kupującym to bierzcie za to odpowiedzialność, w regulaminie w/w usług nie ma o tym mowy

oznacz moderatorów