anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Blokada konta bez powodu!

opalinska115
#2 Obserwator#

MODERATORZE! 

NIE OZNACZAJ TEGO POSTU JAKO SPAM PO RAZ KOLEJNY! 

SKONFRONTUJCIE SIĘ Z PROBLEMEM! 

Witam, 

Droga społeczności to co dzieje się obecnie na tym portalu to są jakieś żarty! 

W dniu wczorajszym dostałam bez żadnego powodu email o takiej treści: 

Zawiesiliśmy Twoje konto ze względów bezpieczeństwa. Musimy się upewnić, że korzysta z niego uprawniona osoba i jest ona w posiadaniu towaru oferowanego na sprzedaż.

Co to dla Ciebie oznacza

Usunęliśmy wszystkie wystawione oferty i anulowaliśmy oferty kupna złożone w licytacjach. Nałożyliśmy również czasowe opóźnienie wypłaty środków z Allegro Finanse na czas weryfikacji konta (Regulamin Allegro załącznik 7a, art. 2.2. oraz załącznik 7b, art. 3.2.).

Co należy zrobić

Prosimy Cię o potwierdzenie Twojej tożsamości oraz możliwości pozytywnej finalizacji transakcji. W tym celu prześlij nam:

• zdjęcie towaru wystawionego na sprzedaż wraz z umieszczonym obok niego Twoim dokumentem tożsamości,
  • kolorowe zdjęcia (nie skany) obu stron Twojego dokumentu tożsamości,
  • zdjęcie Twojej twarzy (selfie), na którym widać także Twój dokument tożsamości.

Jak przygotować zdjęcia

Na dokumencie muszą być widoczne:

• imię i nazwisko,
  • data urodzenia i ważności dokumentu,
  • zdjęcie,
  • narożniki dokumentu.

Pozostałe dane możesz zakryć – na przykład paskiem papieru. Zdjęcia nie mogą być jednak w żaden sposób modyfikowane. Powinny być zrobione w dużej rozdzielczości. Prosimy o przesłanie załączników zgodnie z instrukcją – dzięki temu szybciej przeprowadzimy weryfikację.

Jeśli będziemy potrzebować dodatkowych dokumentów, poprosimy o to w kolejnych wiadomościach.

Dlaczego o to prosimy

Prosimy o przesłanie wskazanych zdjęć na podstawie art. 2.12 Regulaminu Allegro. Po przeprowadzeniu weryfikacji zdjęcia nie będą przez nas przetwarzane i zostaną usunięte z systemu.

Nie było żadnej informacji na ten temat szybszej, nikt mnie nie informował o żadnych potrzebach ze strony portalu aż tu nagle cyk aukcje wyrzucone oraz co najbardziej mnie zastanawiające..... prośba o moje selfie wraz ze zdjęciami dowodu? 

Jak mam znieść ograniczenia, gdy nie zgadzam się na udostępnianie portalowi tak wrażliwych danych jak zdjęcie mojego dowodu oraz tym bardziej o zdjęcie mojej twarzy wraz z dowodem. 

Przecież to przechodzi ludzkie pojęcie! 

Tak samo towar wraz z dowodem. 

Nie zgadzam się na tego typu rozwiązanie, nie chcę aby mój dokument tożsamości "fruwał" po internecie. 

Nie wiem co się z nim stanie, gdy go prześlę do osób mi nie znanych, a gwarantowanie mi przez pracowników portalu że go usuną jakoś mnie nie przekonuje, a co a tym idzie staję w obliczu realnego zagrożenia kradzieży danych osobowych. 

Co mogę zrobić w obecnej sytuacji? 

Czy warto rozważyć skierowanie do odpowiednich instytucji? 

Proszę o pomoc w tej sprawie. 

oznacz moderatorów
6 ODPOWIEDZI 6

opalinska115
#2 Obserwator#

@w_kiwi@ko_alka@la_nika@nat_not@_HolaOla_  Proszę o pilne odniesienie się do problemu. 

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@opalinska115 niestety tak się dzieje od wprowadzenie ochrony kupujących , spotkało to nie tylko Ciebie .

oznacz moderatorów

opalinska115
#2 Obserwator#

absurd goni absurd w tym wypadku! 

nie mają prawa do żądania ode mnie wrażliwych danych. 

Gdzie powinnam zgłosić takie posunięcie portalu? 

oznacz moderatorów

kolekcjoner608
#21 Demiurg#

@opalinska115 Może nadejdzie taki czas że ktoś zweryfikuje czy takie podejście do sprzedawców jest legalne . Nas weryfikują ale zwykle Ci co weryfikowali są później sami weryfikowani.

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@opalinska115 przykro mi, ale takie są procedury Działu bezpieczeństwa i bez weryfikacji blokada nie zostanie zdjęta. Mogę jedynie zapewnić, że dokument po weryfikacji jest trwale usuwany z serwerów. Widzę, że prowadzisz już z nami korespondencję e-mail w tej sprawie, decyzję może podjąć tylko wyżej wymieniony Dział, więc kontynuuj proszę rozmowę e-mailowo. 

Dodam, że żadna z nas, Moderatorek nie oznaczała Twojego wpisu jako spam, działa to automatycznie, teraz Twoja wiadomość jest już widoczna. 

Monika
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

BobyLuck
#9 Pomysłodawca#

Jak się zakończyła twoja sprawa ?

oznacz moderatorów