anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

brak połączenia z katalogiem - usunięte oferty

pawelsko
#9 Pomysłodawca#

@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@ayo80@nat_not@_HolaOla_ 

Zgodnie z zapowiedzią, od 1 lipca 2024 wymagamy aby 100% ofert było połączonych z Katalogiem. Wprowadzenie zmian jest obligatoryjne, jeśli znajdziemy oferty niepołączone z produktem dłużej niż 7 dni – automatycznie je zakończymy.

Taki regulamin został wprowadzony , czyli rozumiem że nie mogę sprzedać nic w ofercie która nie jest połączona z katalogiem Czy tak?

A jednak nie - moge sprzedać oto przykład aukcji 4007192596164 , 3351475401616. I teraz muszę sprzedac coś za bezcen ? Zakładając te oferty wystawiłem je zgodnie z regulaminem na okres 7 dni , czyli ,mam sprzedać kupującemu który na zakończenie licytacji czyli PO 7 DNIACH da największą cenę a nie temu który da największą cenę po 1 dniu. 

Jest to działania niezgodne z regulaminem. 

Jeśli przedmiot nie jest połączony z katalogiem powinien być usunięty i oferty RÓWNIEŻ. 

Temat jest już wałowany od kilkunastu dni, sprawa została skierowana do niby odpowiedniego działu i CI

I NIC.

Proszę o konkretną odpowiedź w tej sprawie , jeśli nie będzie to załatwione to sprawa podpisana przez kilkunastu sprzedających zostanie skierowana do Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów.

oznacz moderatorów
12 ODPOWIEDZI 12

pawelsko
#9 Pomysłodawca#

I jeszcze jedna sprawa. Załóżmy że oderta statuje dziś od godz 17.00. W zaplanowanych mam że oferta jest połączona z katalogiem, potem staruje o 17:00. Wy sprawdzacie okazuje się że jest brak połączenia (nie wiem co się zmieniło ale to nic) , za godz ktoś złoży ofertę, potem ja zobaczę że oferta wymaga połaczenia , zatem chcę to zrobić ale NIE MOGĘ JUŻ POŁĄCZYC ponieważ ktoś już zalicytował . I co mogę zrobić NIC - czekać aż wy następnego dnia o godz 13 zakończycie tą licytację a mnie zmuszacie tym samym do sprzedaży te przedmiotu za cenę startową . 

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@pawelsko oferty o podanych przez Ciebie numerach nie istnieją. 
Odpowiedź otrzymałeś w sprawie nr 46325684. Oferty nie połączone z katalogiem produktów są usuwane. 

Monika
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

pawelsko
#9 Pomysłodawca#

Nie istnieją bo je usunąłem. Czyżby są usunięte ? 

pawelsko_1-1732274446539.png

Albo ta 16715801861, sytuacja podobna. Kupujący może teraz kupić w aukcji zakończonej po kilkunastu godzinach. 

Pytanie : czumu w zaplanowanych oferta w szkicu wymaga połączenia z katalogiem robię to jest ok by poźniej gdy już jest aktywna , znów wyskakuje że nie ma połączenia z katalogiem? 

oznacz moderatorów

pawelsko
#9 Pomysłodawca#

8.2.

W przypadku, gdy Oferta narusza lub istnieje uzasadnione podejrzenie, że może naruszać przepisy prawa powszechnie obowiązującego, postanowienia Regulaminu lub dobre obyczaje, Spółka może w szczególności:

……

1. usunąć Licytację w wyniku czego przestaje być dostępna w Allegro, a wszelkie dotychczasowe czynności Licytantów w jej ramach, nie wywołują skutku,

…….

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@pawelsko napisałeś: "moge sprzedać oto przykład aukcji 4007192596164 , 3351475401616" to nie są numery ofert. 
Oferty nr 16729318618, 16729274245, 16848629737 zakończyły się. 
Jeśli oferta nie jest połączona z katalogiem nie jest kończona, jest usuwana z portalu. 
Jeśli chodzi o tę opisaną sytuację, to potrzebuję konkretny przykład w którym tak się stało. 

Monika
   Moderatorka

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

pawelsko
#9 Pomysłodawca#

16715801861 ta oferta został zakończona następnego dnia po jej rozpoczęciu o godz 13.11 , napewno nie przezemnie.

pawelsko_0-1732276092893.png

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@pawelsko nie przez Ciebie, została zakończona ponieważ nie była połączona z Katalogiem.
Nie jest to błąd techniczny, jest to prawidłowe działanie serwisu podparte regulaminem.
Licytacje w tej kwestii rządzą się innymi prawami niż zwykłe oferty:
- 6.5 Oferty złożone przez Licytantów wiążą uczestników Licytacji, chyba że Sprzedający dokona ich odrzucenia. 
- 6.7 Zakończenie Oferty następuje z upływem czasu, określonego w jej warunkach przez Sprzedającego lub gdy sprzedane zostaną wszystkie sztuki Towaru w Ofertach z opcją Kup Teraz. Wcześniejsze zakończenie Oferty może nastąpić:
a. na podstawie decyzji Sprzedającego, o której mowa w art. 6.8.
b. na podstawie decyzji Spółki, w sytuacjach opisanych w art. 8.2 pkt b.
- 7.2 Umowa zostaje zawarta ze zwycięzcą Licytacji. Zwycięzcą Licytacji jest Użytkownik, który w chwili jej zakończenia zaoferował najwyższą cenę za Towar i jego oferta była co najmniej równa cenie minimalnej, jeśli cena ta została określona przez Sprzedającego (przybicie). Jeżeli kilku Licytantów złożyło oferty z taką samą najwyższą ceną – zwycięzcą jest Licytant, który pierwszy przystąpił do Licytacji poprzez wskazanie najwyższej ceny.

W tym wypadku, zgodnie z prawem, w momencie zakończenia oferty, czy to z inicjatywy sprzedającego czy Allegro, licytację wygrywa kupujący, który złożył najwyższą ofertę w momencie zakończenia.

Monika
   Moderatorka

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

pawelsko
#9 Pomysłodawca#

To jak to sie ma to tego co napisałaś wcześniej?

"Jeśli oferta nie jest połączona z katalogiem nie jest kończona, jest usuwana z portalu. "

I druga sprawa dlaczego tak się dzieje że mam w szkicach do poprawy - wszystko poprawie a gdy licytacja się zacznie znów pokazuje się "brak połączenia z katalogiem" . 

Czy mam pewność że jak w tej chwili mam wszystkie zaplanowane licytacje połączone z katalogiem to w momencie ich aktywacji nie wyskoczy znów komunikat "połącz z katalogiem"? Teraz zrobię sobie screeny zaplanowanych

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@pawelsko przepraszam za wprowadzenie w błąd, upewniłam się z działem technicznym i jest tak jak napsiałam tutaj
Nie jestem w stanie odpowiedzieć na drugie pytanie. Zrób proszę zrzuty ekranu o których piszesz, jeśli taka sytuacja się powtórzy, sprawdzimy, co powoduje problem. 

Monika
   Moderatorka

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

pawelsko
#9 Pomysłodawca#

Witam. Długo nie trzeba było czekać. Specjalnie sobie zrobiłem screena. Wszystkie zaplanowane w tym ta  nr 16736492139 były połaczone z katalogiem. Nagle kiedy stała się aktywana juz jest nie połączona. Prosze napisać jak można to inaczej kontrolować? Oto screen na potwierdzenia. Tu akurat nie było zadnych ofert więc jest jako niesprzedana. Prosze o interwencje 

pawelsko_0-1732373630712.png

oznacz moderatorów

pawelsko
#9 Pomysłodawca#

Tu tez brak jakichkolwiek informacji

pawelsko_0-1732374228056.png

zgodnie z tym

pawelsko_1-1732374255414.png

oznacz moderatorów

pawelsko
#9 Pomysłodawca#

I co najlepsze pojawiła się w szkicach aby połączyć z katalogiem , nic nie zmianiając wcisnąłem wznów, licytacja w tej chwili jest zaplanowana i znów połączona z katalogiem.

To są jakieś jaja, zróbcie coś z tym bo tak się nie da pracować.

Oto screen

pawelsko_0-1732442617979.png

oznacz moderatorów